Nederweert – (Foto’s) “De contracten zijn getekend, de financiering is geregeld en de civiele werken zijn aanbesteed. Het werk kan beginnen,” aldus Andres Bauer, projectleider van coöperatie Zuidenwind. In Ospeldijk bouwt Zuidenwind samen met WML vier Nordex-windturbines. Het zijn dezelfde type molens als onlangs gebouwd in Heibloem, maar dan met een masthoogte van 135 meter.
Lokale ondernemers leggen het fundament
Voor de bouw van het windpark worden veel lokale ondernemers ingeschakeld. Een deel van de infrastructuur (wegen en kraanopstelplaatsen) wordt aangelegd door grondverzetbedrijf Kiggen uit Ospel. Het beton voor de fundamenten komt uit de betoncentrale van Kalle&Bakker in Nederweert. De torendelen, te groot om via de weg aan te vervoeren, arriveren per binnenschip en worden gelost aan de kade bij Kalle&Bakker.
‘Burgermolens’
Als leden van coöperaties NEWECOOP en Zuidenwind hebben talloze inwoners uit Nederweert e.o. geïnvesteerd in het aan te leggen windpark. Ze worden eigenaar van twee van de vier windturbines. Zo blijft de winst lokaal en hebben burgers grote invloed op het ontwikkelproces. Deze invloed heeft geresulteerd in de aankoop van de stilste windturbines die op dit moment te koop zijn. Dit is vooral belangrijk voor de direct omwonenden van windpark Ospeldijk. De grote rotor met een diameter van 149m bestrijkt een oppervlakte van meer dan 3 voetbalvelden. Hiermee vangen we genoeg wind om 8000 huishoudens van groene stroom van eigen bodem te voorzien.
Drinkwater met eigen groene stroom naar Limburgse huishoudens
Waterleidingmaatschappij Limburg (WML) kan met de bouw van twee van de vier windturbines meer dan de helft van hun stroomverbruik zelf groen opwekken. Zo wordt een heel groot deel van ons dagelijks drinkwater in Limburg met stroom uit Ospeldijk naar onze huizen gepompt.
Eerst het fundament – dan de windturbines
Inwoners nabij de toekomstige windturbines en de buurtschappen eromheen zijn vanaf het eerste idee betrokken bij de ontwikkelingen. Grondvergoedingen zijn op een collectieve en sociale manier verdeeld tussen grondeigenaren en bewoners van het projectgebied. De verdeelsleutel is door betrokkenen zelf vastgesteld. De omgeving van het windpark krijgt vanaf het moment dat de molens stroom produceren beschikking over een omgevingsfonds waaruit 15 jaar lang duurzame projecten bekostigd kunnen worden. Het gaat hier om aanzienlijke bedragen van afhankelijk hoe hard het waait totaal meer dan € 600.000.-
Vertrouwen en eigenaarschap
De manier van communiceren en informeren, mensen erbij betrekken en eerlijk met elkaar omgaan, past bij de energiecoöperatie Zuidenwind en WML. “Er zijn allerlei dure woorden door beleidsmaker uitgevonden van wat wij proberen in echte daden om te zetten: Wij noemen het vertrouwen en eigenaarschap. Dat is het fundament waarop windpark Ospeldijk wordt gebouwd”, aldus projectleider Bauer.
Kabels, beton en staal
Eind augustus beginnen ze als eerste met het ingraven van de kabels die de stroom uit de turbines naar het inkoopstation aan het eind van het windpark transporteert. In september tot oktober worden de fundamenten en nodige wegen gebouwd. Begin 2021 is dan alles klaar om de vier turbines met een reusachtige kraan op te bouwen. Volgens planning levert het windpark vanaf de zomer 2021 groene stroom aan het Nederlandse elektriciteitsnet.
[nggallery id=’9422′]
En niet te vergeten dat er voor elke Watt die er opgewekt wordt (Net zoals bij zonnepanelen) backup nodig is voor als het niet of minder hard waait. Die backup kan dan alleen uit gas, kolen of biomassa centrales komen. Kolen en biomassa zijn totaal achterhaald. Blijft gas over maar daar willen ze ons van af hebben. Wat een geweldig goed doordachte plannen worden er over ons heen gestort. Zonder kernenergie gaat het echt niet lukken.
Als het waait dan kan de centrale een paar procent minder belasting draaien.
Het is niet moeilijk! Maar je moet wel ff nadenken voordat je iets schrijft
Het berekenen of een windmolen in de buurt van de Ospelsedijk rendabel is, is zeer ingewikkeld!!
Het is van tientallen parameters afhankelijk…..ook van toekomstige parameters…die nu nog “ met de Natte Vinger”er bij gehaald worden door de “desCundigen”
Als je al alle parameters weet…dan is dat al op zich al een zeer moeilijke bezigheid om het rendement op termijn te berekenen.
Je kunt het simpel weg niet berekenen, met de Stelling van Pythagoras, met de Wetten van Boyle of Newton…..Kennis van Griekse of Egyptische wijsgeren doen er ook niet toe,,!
Het kan alleen maar met zeer ingewikkelde Algoritmes…waar een paar mensen wat van snappen.
Zo kun je de berekening manipuleren….en een “windmolenrad” voor de ogen draaien van de bestuurders die de vergunningen moeten afgeven….als zou het rendabel zijn.
In feite zijn veel windmolens vaak gebaseerd op “schijnrendabeliteit” …op kosten van de belastingbetaler!!….Het genereert wel werk,!
En weer zet je jezelf voor l*l.
Ben ik blij dat je nog leeft, ik heb je de laatste tijd gemist.
Mis wel de quote: uit eigen onderzoek of zeer betrouwbare bron
Nee hoeft niet,
Ik mis de visie van slumme henderik, heeft die vakantie
Windmolens in het binnenland zoals hier is een slechte investering. Dat komt heel simpel omdat de gemiddelde windsnelheid op land minstens een factor 2 lager is dan op zee.
Het afgegeven vermogen is dan nog maar 1/8 (Derde macht) van het vermogen dat dezelfde windmolen zou leveren als deze op zee geplaats zou worden.
Stoppen met deze zwaar gesubsidieerde onzin !!!
U heeft er echt verstand van, 1/8 (derde macht) klinkt heel spannend, uit welke teen heeft u die gezogen. Maar knap zoveel onzin in 6 regels tekst, chapeau.
Dat is gewoon fysica.
Zeker een klap van de molen gehad
Zeker een klap van de molen gehad
He het is 30 graden, dan is 2 regels meer dan genoeg.
Die onzin is met 2 regeltjes niet te tekkelen, fijne dag.
http://www.nvde.nl/nvdeblogs/kosten-stroom-wind-en-zon-gaan-richting-kolen-en-gas/#:~:text=Volgens%20het%20PBL%20is%20de,tot%208%20cent%20per%20kWh.
https://vandebron.nl/blog/draaien-windmolens-op-subsidie
Kostprijs kwh windmolens zee 5 cent kostprijs windmolens land 4-7 cent. Kostprijs solar kwh 5-8 cent per kwh.
Subsidie molens, solar krijgt net zo goed subsidie. Daar is de ODE ook voor. De nog gebouwd wordende zee windparken gaan van start zonder subsidie. Linken had ik hier geplaatst om het nog duidelijker te maken maar dat wordt geweigerd.