De gemeente Weert gaat voor een eerlijke, kansrijke en groene overgang naar een energieneutrale gemeente in 2040. De gemeenteraad heeft op donderdag 9 juli de kernwaarden en doelstellingen vastgesteld van de Weerter Routekaart Energietransitie. Daarmee zet de gemeente tot 2030 in op het goed isoleren van gebouwen, het terugdringen van de energiebehoefte van mobiliteit en het opwekken van hernieuwbare energie.
De gemeente vindt het belangrijk dat alle inwoners en bedrijven kunnen meedoen en dat de lasten eerlijk verdeeld worden. Bovenal is de energietransitie van Weert groen. Na de zomer zal het eerste project binnen de Weerter Routekaart Energietransitie van start gaan: Warm Wonen in Weert.
Weert gaat voor eerlijk, kansrijk en groen
De kernwaarden van de energietransitie in Weert zijn eerlijk, kansrijk, en groen. Eerlijk betekent dat inwoners niet met onnodig hoge kosten worden geconfronteerd, dat er goed gekeken wordt naar de ruimtelijk impact, dat er zeggenschap is van inwoners, dat er aandacht is voor hernieuwbare grondstoffen en het eerlijk verdelen van de lasten.
De energietransitie is ook kansrijk voor inwoners, bedrijven en gemeente. De energietransitie draagt positief bij aan de lokale economie. Weert heeft in het verleden aangetoond hoe kansen kunnen worden ingevuld, zoals bij het zonnepark Altweerterheide. Energiebesparing is een zeer kansrijke methode om invulling te geven aan de energietransitie. Immers, elke joule energie die niet gebruikt wordt, hoeft niet te worden opgewekt. Kansrijk betekent ook dat ontwikkelingen in de energietransitie bijdragen aan de vooruitgang van Weert.
De regio Weert is in 2014 uitgeroepen tot groenste regio in de wereld. Hier zijn Weertenaren trots op en ze willen dit zo houden. De Routekaart Energie heeft als derde kernwaarde ‘groen’: de energietransitie en groen versterken elkaar.
Overstap naar een andere energiebron
Weert hoeft niet meteen over op een andere energiebron. De gemeente kiest er nadrukkelijk voor om de komende 10 jaar in te zetten op het isoleren van alle panden. Daar zullen ook alle stimuleringsregelingen en acties op gericht zijn. Tegelijkertijd wordt er gedegen onderzoek gedaan naar welke energiebron(nen) voor onze gemeente het meest geschikt zijn. De echte overgang naar een andere energiebron zal voor bestaande woningen pas na 2030 plaatsvinden. Woningeigenaren wordt gevraagd om werk te maken van het aardgasvrij-proof maken van de woning zodat de woningen klaar zijn voor de overstap na 2030. Weert gaat dus nog niet direct van het gas af.
Samen op weg naar energieneutraal 2040
We weten als samenleving dat fossiele bronnen zoals aardolie en aardgas opraken en de lucht vervuilen. Daarom willen we gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen en zo klimaatverandering tegengaan. Om dat te bereiken gaat de gemeente Weert inwoners en bedrijven de komende jaren ondersteunen in deze transitie. Het eerste project hierin is Warm Wonen in Weert, waarbij Weert Energie, Wonen Limburg en de gemeente Weert samenwerken om huiseigenaren en huurders helpen om hun huis goed te isoleren.
“Laten we dit traject in Weert SAMEN aangaan en deze kansen SAMEN grijpen. Bedrijven, inwoners, onderwijs, overheid zullen samen moeten optrekken. Met de Weerter Routekaart Energietransitie, zet Weert een belangrijke stap!”
Wethouder Geert Gabriels
Daar gaan we weer. De klok en de klepel, de kip en het ei.
Een rondje kernenergie, wat dan? Thorium, uranium, hoeveel centrales, hoelang doen we over het bouwen hiervan nadat onze overheid eindelijk een beslissing heeft genomen.
Hoeveel elektriciteit is nodig om waterstof op te wekken. Waar halen we het vanaf en waar slaan we het op? Hoeveel windmolens hebben we nodig, wat als het niet waait of te hard. Hoeveel zonne panelen zijn efficiënt met het huidige netwerk. Zonnepanelen zonder zon of licht?
Ja, Inderdaad de kip of het ei!!!!
Terug naar af en laat Nijpels en Timmermans maar lullen voor hun eigen boterham!
Een energieneutrale samenleving moet vooral goed doordacht en doorgerekend zijn en steunen op een open discussie waar alle burgers en deskundigen hun zegje kunnen doen. Dus zeker niet op de manier van de besloten club die “van het gas af” afdwingt en dit doel meent te kunnen bereiken door 30-50 jaar oude bomen te verstoken. Hoe achterlijk moet je zijn. Trouwens het is waterstof, zonenergie en kernenergie (als overbrugging) die de toekomst hebben.Biomassa stoken is de slechtst mogelijke variant voor het milieu.
En precies daarom wil Weert niet met stoom en kokend water van het gas af. En over kernenergie moeten we inderdaad eens normaal gaan doen.
Zo is het en niet anders. Jammer dat zo weinigen in de gaten hebben hoezeer we besodemieterd worden door Ed Knijpels en de zijnen.
Ruud, mee eens. Alleen uit welke energiebron ga je die waterstof maken?
Uit zonenergie en kernenergie. Zeker niet uit fossiele brandstoffen.
Na lang zoeken de nota zelf gevonden via onderstaande link en video van de raadsvergadering waarin dit besproken werd. Mijn god. De enige partij die nog een realistisch standpunt in neemt is het CDA die eerlijk zeggen dat ze geen idee hebben waar we aan beginnen. De werkelijke oplossing komt van de VVD en dat is kernenergie maar natuurlijk absurd om te denken dat je dat op gemeentelijk niveau kan regelen. Energiepolitiek kan überhaupt niet op gemeentelijk niveau geregeld worden dat is landelijke en nog meer Europese taak omdat vraag en aanbad continue op mekaar afgestemd moeten worden en dat geldt nog meer als je grootschalig met zone en wind aan de slag wil.
Het meest opmerkelijk is de houding van Gabriels die gruwt van kernenergie. Puur op onderbuik zonder ook maar een rationeel argument. Terwijl dat alles in een keer oplost. Een kleine centrale op Kampershoek kan heel midden Limburg van stroom voorzien en zijn we daarna onmiddellijk CO2 neutraal met nauwelijks verder ingrijpende maatregelen. Wellicht verzwaring van het stroomnet en vervangen van gas gestookte ketels door elektrische.
Gabriels moet zich er emotioneel (zoals alle Groen Linksers) toch maar op voor gaan bereiden dat kernenergie er echt gaat komen. En zoals het CDA al terecht aan gaf, daar gaat hij in ieder geval niet over. Het lokale gepruts waar de landelijke overheid gemeenten mee opgezadeld heeft (omdat ze zelf ook geen idee hebben) gaat tot helemaal niets leiden behalve enorme kosten(en onrust) voor de burger.
https://gemeenteraad.weert.nl/Vergaderingen/Gemeenteraad/2020/09-juli/19:30
Helemaal eens !
Google ff op SMR kernenergie, dat is precies waar ik op doelde, dat is nl wél op gemeentelijk niveau te regelen.
Eentje op Kampershoek 2.0 kan Laarveld al van stroom voorzien.
Helaas staan de neuzen hiervoor niet dezelfde kant op.
Mee eens Jantje. Verzwaring van het stroomnet zal zeker nodig zijn. Een elektrische auto gebruikt al gauw 3000 KWh per jaar.
Verder geen elektrische ketels toepassen maar warmtepompen. En ja zonder kernenergie gaat er niets van terecht komen.
Warmtepompen werken alleen voor nieuwe huizen en zeer goed geïsoleerde huizen en sowieso in combinatie met vloer/wand verwarming Oude huizen krijg je ook na isolatie niet warm met een warmtepomp of verbruiken dan zo veel strook dat je feitelijk nog volledig elektrisch aan het stoken bent. Daar zijn als genoeg drama’s van bekend omdat men het effect van na–isolatie van oude huizen volledig overschat.
Jantje,
Ons oud huis uit 1967 lukt het wel. Het huis was ook zo slecht dat de vloeren er toch uit moesten en het makkelijk was een vloerverwarming (lage temperatuur verwarming) aan te leggen. We woonde er op 1 juni 1 jaar en de Warmtepomp heeft 2800 kWh gebruikt voor het verwarmen en koelen. Het systeem heeft ook niet elektrisch na moeten stoken. We gaan nu nog een regeling installeren waardoor je zone’s krijgt en niet het hele huis + garage warm is. Hierdoor verwacht ik nog een stuk te besparen!
Die ga maar vast bijstellen. Schrap alvast Biomassa en vergeet maar dat je nog veel zonnepanelen kunt plaatsen. Ook die wind molentjes, stop ze maar 15 jaar in de la. Voorlopig gaat er niks groots meer aangesloten worden op het volle net in Limburg, Brabant, Groningen en Drenthe er komen er nog meer bij. Zoals voorspelt gaat energie transport nu al het struikelblok worden. Met opslag lopen we ook zwaar achter.
Van het gas af, blijf vooral zo denken. Maar dat gaat niet gebeuren. Ga eerst maar eens eerlijke cijfers gebruiken over daadwerkelijke co² uitstoot in dit land. Gas is er voor nog meer dan honderd jaar, alleen geen NL gas.
Gas van de russen brand net zo schoon en heeft zelfs een hogere calorische waarde. de Amerikanen willen ook heel graag hun vloeibaar gas over de zee hier naar toe brengen, dat is veel beter dan gesubsidieerde houtsnippers daar laten maken van daardoor ontboste gebieden en per schip hier in de amercentrale of de Eemshaven etc etc op te stoken.
Men heeft inderdaad geen enkel idee. Ik wil graag eens een rekenkundige onderbouwing zien van deze plannen ipv luchtfietserij. Hoeveel energie heb je nodig en hoe ga je dat leveren/opwekken?. Dat is wat ik wil weten. Maar die berekening is er niet. Men denkt in windmolens en zonnepanelen maar daar kan je niet eens de waterkokers die in weert staan met energie van voorzien en ook nog eens weersafhankelijk. Dan heb ik het nog niet eens over de enorme toename van de energievraag alleen al door elektrische auto’s
En dan wordt mantra samen, samen, samen of dat er overal innovaties ontstaan die dit wel ff oplossen want samen kan je dit wel oplossen. NEEN dus. Als het werkelijk zo makkelijk is om nieuwe bronnen van energie aan te boren hadden zich daar alleen bedrijven op gestort want daar is de hele wereld naar op zoek.
En ook de torenhoge verwachtingen die men heeft over isolatie van huizen. In de vele oude woningen in deze gemeente kun je wel degelijk iets besparen op energie maar dat is totaal iets anders dan energie neutraal maken van een bestaande woning. Dat is alleen mogelijk als je die af breekt en opnieuw bouwt. Ook hier allemaal kentallen en aannames maar nauwelijks empirisch bewijs hoeveel energie er werkelijk bespaart wordt na isolatie.
Deze hele discussie wordt beheerst door linkse idealistische alfa’s en bedrijven die wel brood zien in het opslokken van miljarden subsidies. Met realiteit heeft het niets te maken. Het eerste drama van de biomassa (10 miljard belastinggeld weg gegooid) heeft zich al voltrokken en er zullen er nog vele volgen.
Hey Jantje,
Men heeft inderdaad nog weinig idee en veel is onzeker maar sommige dingen zijn wel bekend.
Een elektrische auto gebruikt vele malen minder energie dan een brandstof auto. Nieuwere modellen halen wel 15 kWh per 100 km. Er is geen normale brandstof auto die 1.5 liter per 100 km haalt. Ja we hebben dan wel stroom van “het net” nodig wat bij juiste timing zelfs kan stabiliseren. Ja die stroom kan nog grijs zijn maar wel groener worden. Winst bij Well to Wheel berekening voor de elektrische auto in deze :).
Toevallig hebben mijn vriendin en ik een woning uit 1967 grondig opgeknapt en deze energie neutraal gemaakt. Het is dus mogelijk zonder af te breken en opnieuw op te bouwen. Van een verbruik van 30.000 kWh gas (3000 m3) verwarming en 2400 kWh stroom verbruik terug kunnen gaan naar 2800 kWh verwarming en 2400 kWh stroom. Dat is een enorme stap van 32.400 kWh naar 5.200 kWh. Allereerst isolatie die ons van 30.000 kWh naar 11.000 kWh bracht (Weert2020-2030). Vervolgens met een Warmtepomp naar 2.800 kWh door het goede rendement (Weert2030-2040). Die 5200 kWh is vervolgens haalbaar met wat zonnepanelen waardoor je jezelf energie neutraal kunt noemen in dit land #Weert2040.