(Foto’s) Dorpsraad Altweerterheide en de stichting Groen Weert hebben schriftelijk hun zorgen kenbaar gemaakt over het storten van bouwpuin en ander afval in het Blauwe Meertje. “Gaven de gemeente Weert, de Provincie Limburg en het Waterschap toestemming tot het storten van behoorlijke hoeveelheden bouw en afvalstoffen, waaronder mogelijke zinkassen in de zwemplas het Blauwe Meertje aan de Heihuisweg?”, aldus de briefschrijvers.
In de uitgebreide brief aan de gemeente Weert vragen de Dorpsraad Altweerterheide en de stichting Groen Weert aandacht voor het opruimen van een voormalige puinweg achter de ruïne Ceresa, net aan de rand van de westelijk gelegen zandwinningsplas.
Het in die weg aanwezige bouwpuin: betonbalken, bakstenen en allerlei soorten kooltjes en gruis (waaronder mogelijk zinkassen) is begin april verwerkt in de bodem en oevers van de zwemplas aan de Heihuisweg. Bij het grondverzet aan de oevers van het nieuwe strand constateerde de gemeente Weert dat bij het vergraven van de bermen tot aan de rand van de Heihuisweg ook de wortels van een hele reeks bomen beschadigd zijn.
In de eerste week van april is de gemeente Weert op de hoogte gesteld van het grondverzet binnen en buiten de grenzen van de ontgronding en het storten van bouw en afvalstoffen in het Blauwe Meertje. In die dagen daarna worden allerlei bouw- en afvalstoffen aangetroffen in de dan gemengde, gladgestreken oevers van het strand.
Voor de benodigde vergunningen en het toezicht op de praktijk van de grondverwerking verwijst de gemeente door naar de Provincie Limburg die toeziet op de ontgronding en het Waterschap Limburg. Het, een week later ingeseind Waterschap voert nog diezelfde dag met Rijkswaterstaat een inspectie uit, maar treft dan geen sporen van bouw en andere afvalstoffen meer aan in en aan de oevers van het Blauwe meertje. Bovendien wijst het Schap er op dat er tot ‘ 20 procent bodemvreemd materiaal in de boden en het water van de plas mag worden toegepast’.
Het oog op de gezondheid
Met het oog op de gezondheid , de veiligheid van de toekomstige gebruikers van de plas, de bodem en waterkwaliteit en de natuurwaarden wil Groen Weert en de Dorpsraad Altweerterheide van de gemeente en de andere toezichthoudende overheden weten of het gestort materiaal ook vooraf onderzocht is. Of er een archeologisch onderzoek heeft plaatsgevonden bij de vergraven weg en akker. Of de puinweg daadwerkelijk gesaneerd is en of de Provincie, Waterschap en de gemeente Weert alsnog nader onderzoek wil (laten) uitvoeren naar de samenstelling en hoeveelheden grond, bouw en afvalstoffen en de risico’s voor de gezondheid.
Het gaat lekker in weert, corrupte burgemeester en corrupte wedhouders
Dit moet tot op de bodem worden uit gezocht anders krijgen we in weert een tweede vergitigde IJZEREMAN
Wat zijn het bij het gemeente bestuur toch voor TOBBERS
Het is een probleem gecreëerd door de overheid.
https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/waarom-verdwijnt-vervuilde-grond-in-onze-natuurplassen
Ik weet nog wel ergens vervuilde grond te liggen…
Roermondseweg 175, ligt een complete betonmixer onder de grond waarvan de motor is vastgelopen toen er beton in zat. Als je de plaats op rijdt het eerste “kruispunt”
In de jaren 90 zijn in het voormalige zwembad van de Lichtenberg, wat later een vijver werd, 20 vrachtwagens vervuilde grond van de voormalige tennisbanen en paden aldaar gestort. Deze vervuilde grond, ook zinkassen, zijn verpakt in plastic folie…..en zand er over!! Dit ligt er heden ten dage nog…..controle op lekken..?? Nog nooit!!
Waarom stem jij jezelf altijd omhoog?
De Lichtenberg is een bodemloze put, dus het zal niet snel doorlekken 😉