(Foto’s/video) Hoe ‘gay-friendly’ is Weert eigenlijk? Voel je je als homo, lesbi of transgender vrij om hand in hand door Weert te lopen?
In een speciale editie van ‘Nu we er toch zijn’ testte Rob Jetten niet alleen hoe gastvrij Weert is, maar ook hoe solidair inwoners zijn met de LGBTQ+ community. In navolging van het legendarische BNN-programma ‘Nu we er toch zijn’ ging Jetten niet alleen op zoek naar een plek om iets te eten, maar onderwiep hij inwoners ook aan testen. Zijn ze bereid om een regenboogvlag op te hangen of met regenboogstrepen op hun wang over straat te gaan?
Tijdens het verblijf in Weert ontmoette Rob mensen uit de LGBTQ+ community die hun ervaringen en verhalen deelden voor de nationale tv. Zo bepaalde Rob Jetten of wethouder Gabriels aan het einde van het verblijf een zwarte, zilveren of gouden vaandel kreeg overhandigd.
Zilver met een gouden randje
Deze week vinden de uitzendingen plaats van de speciale Pride editie van ‘Nu we er toch zijn’. Woensdagavond was de aflevering vanuit Weert te zien. Tijdens deze aflevering was te zien dat we in Regenboogstad Weert heel solidair zijn, maar ook zeker nog werk aan de winkel is. Daarom kreeg Weert een zilveren vaandel (met een gouden randje).
Waar staan we? En waar gaan we naartoe?
Rob Jetten, fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer, maakte in ‘Nu we er toch zijn: Pride’ zijn debuut als presentator. Rob: “Nederland is een prachtig, gastvrij land. Maar we zijn pas een vrij land als iedereen echt vrij is om te zijn wie die wil zijn. Wat dat betreft hebben we ook in Nederland werk aan de winkel. Online is homohaat helaas nog altijd aan de orde van de dag, dat ondervind ik in mijn dagelijks leven. In de echte wereld gaat het soms ook nog behoorlijk fout. Geweld tegen homo’s haalt nog veel te vaak het nieuws. Ik geloof dat we het samen beter kunnen doen, maar dan moeten we ook in gesprek. Waar staan we? En waar gaan we naartoe? Voor BNNVARA begon ik dat gesprek in Weert.”
BNNVARA PrideÂ
De week van 27 juli tot en met 2 augustus staat bij BNNVARA in het teken van de Pride. Er verschijnt die week een speciale bijlage bij de VARAgids en diverse programma’s besteden extra aandacht aan LHBTQ+-emancipatie.
De uitzending met Rob Jetten in Weert is terug te kijken via: https://www.bnnvara.nl/nuweertochzijnpride/videos/546150
Ik ben helemaal niet lhbtq +- emancipatie vriendelijk. Waarom zou ik voor een groep uitzondering moeten maken, begrip hebben, gedogen en acceptatie tonen. Ik ben nog niet bekomen vd zwarte pieten, Sylvava Simons , nakomelingen vd slaven, historische zeehelden beeldenstorm, de 1,5 meter
activisten, de wereld protesten van die ( hoe heette hij ook al weer !?) in de VS en alle vrij rondlopen verwarde personen.
En nou word ik weer geconfronteerd met de lhb….. enz.
Ik wil best de vlag uithangen als alles eindelijk weer eens normaal is maar dan is mijn vlag waarschijnlijk opgevreten door de motten.
Integendeel, want ik loop niet met een grote zak zout rond om het op iedere slak te leggen die ze tegen komen en iedereen te beroven van een eigen mening of erger nog op te leggen.
Stelling :
Hoe meer de LHGTBQF..gemeenschap zich afficheert als aparte groep in de samenleving hoe minder de integratie en acceptatie in de samenleving.
Nee hoor. Er lopen LHGTBQF mensen in al je cirkels. Misschien weet je het niet, maar ze zijn er wel.
Dit soort dingen (waar het artikel over gaat) zijn nodig omdat er onder de boeren nog veel winst te halen valt. Qua acceptatie en integratie.
Je bent hier zelf een mooi voorbeeld van. 😉
Daar heb ik geen vlag voor nodig 😉
Mooie ad hominem, mag je inlijsten.
Dit is midden Limburg, iedereen is een ‘boer’. Vreemd dat je zoiets als kwetsend ervaart.
Ik ben het spoor bijster met al die letters. Het zijn er langzamerhand zoveel, dat het volgens mij wel de hele bevolking moet omvatten.
Die conclusie dat ze ze “afficheren als een aparte groep” trek je zelf. Ik geloof dat deze “groep” de afgelopen eeuwen niet bepaald getolereerd werd; integendeel. Ze zijn altijd “geafficheerd” door vele anderen als zijnde apart en dus onacceptabel voor onze samenleving. Dus door niets te doen zou dit vanzelf veranderen? Als jezelf profileren en laten zien dat je ook mens tussen de andere mensen bent op een vriendelijke en respectvolle manier voor “de anderen” gebeurt, je daardoor begrip krijgt en wederzijds respect opbouwt, is dat prima. Als je dan de anderen bijvoorbeeld boeren noemt is dat natuurlijk niet zo slim; niet iedere “andere” werkt 7 dagen per week minimaal 10 uur per dag…