Het college van B&W wil in het Kempen~Broek twintig hectare bos aanleggen. Deze bosontwikkeling past in het 1-miljoen-bomenbeleid van de Provincie Limburg.
Voordelen van het het planten van bomen is de opslag van CO2, opvangen van fijnstof en vergroting van de biodiversiteit. Door het samenvoegen van dertien landbouwpercelen ontstaan er verbindingen en wordt versnippering van het bosgebied voorkomen.
De Ecologische werkgroep Weert Zuid vindt het belangrijk dat niet alles wordt vol geplant met bomen. “Voor de biodiversiteit, de cultuurhistorie en het landschap is het belangrijk dat er open gebieden blijven bestaan. “Bomen planten is niet altijd goed. De omgeving van de Laurabossen, Wijffelterbroek, Heltenbosbrug, De Krang en Stramprooierbroek is te bijzonder om vol met bomen te zetten.”
De meeste gronden zijn al in bezit van Natuurmonumenten of komen binnenkort in haar bezit. Daarnaast heeft Natuurmonumenten nog een eigen ambitie om aanvullend tweeëntwintig hectare bos-en natuur te ontwikkelen. In totaal gaat het dan om tweeënveertig hectare grond dat beschikking komt voor bos- en natuurontwikkeling. De eerste twee jaar zal er tien hectare bos bijkomen en binnen vier jaar twintig hectare.
Volgens Henk van de Loo (Weert Lokaal) gaat het niet om hoogwaardige landbouwgronden. “Deze gronden liggen al langer braak of hebben een andere bestemming gekregen. Het is toch geweldig als straks de Tungelerwallen wordt verbonden met het broedbos van de Wijffelterbroek en de Laurabossen.”
De partijen VVD en DUS Weert worstelen met de financiering. Voor de grootschalige bosontwikkeling ontvangt de gemeente Weert 500.000 euro subsidie van de provincie Limburg. Aangezien het om een co-financiering gaat, wil het college van B&W een gedeelte financieren uit het Stedelijk Groenfonds. Dit fonds is in het leven geroepen om de groenbeleving in stedelijk gebied te vergroten. Terwijl de bosontwikkeling in het buitengebied plaats vindt.
Pierre Sijben stelt voor om onder leiding van een gids een excursie in het gebied te maken. “In het veld krijg je meer inzicht in wat de gevolgen zijn van de boomaanplanting.”
In de gemeenteraadsvergadering van 23 september wordt verder gepraat over de grootschalige bosontwikkeling.
Een bijdrage van Arjanne van Voorst
Ik lees in de reacties dat de meeste bossen zijn aangeplant in Nederland. Volgens mij is er in nederland niet 1 oerbos meer en zijn ze dus allemaal geplant.
Als ik het artikel zo lees en de reacties dan vrees ik, dat de ‘deskundigheid’ bij de plaatselijke dorpspolitiek weer ver te zoeken is.
Als er iemand niks om een bos geeft is het dhr vd Loo zelf. Hij kapt zijn bosperceel meestal zonder vergunning, verjaagt hierdoor beschermde diersoorten zoals de uilen die daar in zijn bos leefden. Weg natuur. Want herplanten dat woord kent hij niet.
Interessant; heeft dhr vd Loo een bosperceel? Waar ligt dat; kunnen we gaan kijken wat er gebeurd is. Mensen hebben de afgelopen 20 eeuwen in Nederland bijna alle bossen laten verdwijnen, om vervolgens (om allerlei redenen) weer bos aan te planten. Dat houdt dus in dat het overgrote deel van de huidige bossen door mensen gecreëerd zijn; dat lijkt me beter dan helemaal geen bossen. Vooral doorgaan lijkt me, maar hou het wel natuurlijk en niet, zoals vroeger, alle bomen op een rijtje.
Als ik beide reacties zo lees zijn Petri en Lei het met elkaar eens dat de heer Van de Loo dus geen bosperceel (meer) heeft…. 🙂 ….
Dan heb ik mijn vraag toch niet duidelijk genoeg geformuleerd. Ik weet niet eens of hij een bosperceel heeft; wilde graag wat meer info van Petri. Misschien kun jij me helpen want je bent erg van de P. olitiek.
Nee ik ben niet erg van de politiek. En wat de heer Van de Loo heeft of doet is niet mijn zaak.
Echter ik zie hoe hier rondom Weert de landbouw wordt uitgehold. Agrariërs willen anders, maar door bossen aan te planten en niet te onderhouden ontstaat een ellende van giftige onkruiden, die weer bedreigend zijn voor de landbouw, hierdoor zijn weer zware bespuitingen nodig om die onkruiden te bestrijden. Terwijl als er aan de voorkant onderhoud wordt gepleegd (ook aan bossen), dan zouden bespuitingen niet nodig zijn, dit is voor niemand goed. Dat de politiek nu zegt dit zijn geen hoogwaardige landbouwgronden en de gronden liggen braak; is gewoon raar….. Deze landbouwgronden zijn al meerdere jaren in het bezit van Ark/natuurmonumenten. Deze organisaties bieden en vragen zulke hoge bedragen voor de gronden dat het voor de agrariërs niet meer haalbaar is deze te kopen. ARK/Natuurmonumenten plegen geen onderhoud aan de gronden, soms graven ze zelfs de bovenlaag af om ze te verarmen. Hierdoor worden landbouwgronden afgewaardeerd…… Derhalve steken dit soort politieke “domme”uitspraken nogal. Want ik ga er toch echt vanuit dat de lokale politiek toch echt weet wat hier in het gebied de laatste 10 jaar heeft afgespeeld.
Jammer dat je de illegale kap
nu pas meldt.
Pas maar op voor een aanklacht wegens smaad.
Grappig dat dhr Van de Loo aangeeft dat dit geen hoogwaardige landbouwgronden meer zijn. Dat klopt namelijk ook, dit waren 10 jaar terug prima landbouwgronden. Totdat Ark (de voorloper van natuurmonumenten) in dit gebied ging huishouden. Gronden moesten verarmd worden en werden afgegraven, dit met machines die vervuild waren met grond waar ongewenste onkruiden/ sporen in zaten. Door toedoen van Ark is een groot gedeelte van de landbouwgronden in dit gebied besmet met de knolcyperus, hiermee zijn inderdaad de landbouwgronden afgewaardeerd. Alleen gronden die niet in transacties met Ark betrokken zijn geweest zijn hiervan bespaard gebleven. Hoogwaardige landbouwgronden, tja je kan alles kapot maken……
Ik hoop dat de heer Van de Loo zich weer gaat bezig houden met zijn windmolentjes en zonneparken en zich niet meer voordoet als een zogenaamde expert van de landbouw, andere mensen binnen Weert Lokaal verdienen deze titel meer…..Wat een aanfluiting……..
Een mooi bos is meestal niet aangeplant. Gewoon wachten. Strooi wat eikels, walnoten, ect, wat je wil. Duurt wat langer, maar is mooier en veel goedkoper.
Ga er ook maar vanuit dat de dennenbomen in de bestaande bossen het loodje (gaan) leggen door de dennenkever.
Toch zijn de meeste Weerter bossen aangeplant, bv met dennenbomen voor de mijnbouw. Onder andere de Laurabossen zijn aangeplant voor de mijnbouw van de Lauramijn in Zuid-Limburg.
Ook de meeste gedeelte van het Weerterbos en de Stramproyer Hei zijn voor de mijnbouw aangelegd. Overige begroeiing zoals eiken en berkenbomen zijn er inderdaad in deze bebossingen spontaan gegroeid.
Het in het bovenstaand stuk aangehaald Stramproyer Broek ligt op Belgisch grondgebied in de gemeente Kinrooi, Bree en een klein stukje Bocholt. Hier heeft de gemeente Weert niets mee te maken. Ook in het Stramproyer Broek is veel aangeplant onder andere ook voor de mijnbouw, maar dan voor de Belgische mijnbouw in Waterschei en omgeving. Het grootste gedeelte van het Stramproyer Broek heeft eeuwen, tot de Belgische staat werd opgericht, tot de gemeente Stramproy gehoord. Stramproy verloor een groot stuk van haar grondgebied door het aanleggen van de Belgische staatsgrens.
Het aanplanten van bossen deed men vroeger op grondgebieden die voor landbouw destijds onbruikbaar waren, zoals heidegebieden en moerassige gebieden.
Mooi is persoonlijk.
Doch je hebt helemaal gelijk.
Zelfs als je niets doet zal op den duur vrijwel elk gebied dicht groeien met struiken en bomen.
Punt is dat duurt lang.
Verkiezingen zijn er elke 4 jaar.
Dan moet je resultaat laten zien