Bij de gemeente Weert is onlangs het planvoornemen ingediend voor het realiseren van 5 appartementen aan de Roermondseweg. Het betreft de locatie Roermondseweg 13-15 waar o.a. het leegstaande pand van Café het Slachthuis ligt. De gemeente is positief over het voorstel, maar plaatst wel nog een paar kanttekeningen.
Potentiële rotte plek
Op de betreffende locatie is sprake van een potentiële rotte plek. Het café met een flinke achterbouw staat al jaren leeg. Voor de kapper zijn voldoende alternatieve locaties beschikbaar, onder andere op de begane grond van het naastgelegen appartementencomplex. Daarmee wordt leegstand elders opgevuld, zo staat in de gemeentelijke documenten.
Verder wordt het aantal m2 commercieel vastgoed teruggedrongen. Het betreft verder een kleinschalige ontwikkeling. Er worden 5 appartementen gebouwd en er vervalt 1 bovenwoning. Het saldo van de toename van het aantal woningen is 4.
Kwaliteitsimpuls
Het voorziene bouwplan voor de Roermondseweg 13-15 past goed binnen de stedenbouwkundige context. In massaopbouw en architectonische uitvoering sluit het gebouw naadloos aan op de direct aangrenzende gebouwen en verdere omgeving. Door de situering van de entree en leefruimtes aan de straatzijde draagt het pand bij aan de levendigheid.
Kanttekening: parkeerplaatsen
Het voornemen is om aan de achterzijde op maaiveld acht parkeerplaatsen op eigen terrein aan te leggen. De toegang tot deze parkeerplaatsen is zodanig gesitueerd, dat twee parkeerplaatsen in de openbare ruimte vervallen. Het betreft openbare parkeerplaatsen aan Martinushof. Het is belangrijk dat er vier openbare parkeerplaatsen behouden blijven, in verband met de parkeerdruk ter plaatse, zo stelt het college van B&W.
Bestemmingsplan
Het bestemmingsplan laat de voorgenomen ontwikkeling niet toe. Het bestemmingsplan zal dus eerst gewijzigd moeten worden voordat de bouw van start kan gaan. Nu het college van B&W in principe medewerking verleent kunnen de verdere procedures van start gaan.
Toen er in de vorige eeuw nog bejaardenhuizen waren, gingen veel ouderen van rond de 80 jaar naar zo een bejaardenhuis…..nu gaan de meeste naar een appartement.
Tegenwoordig zijn bijna alle appartementen bejaardenhuizen.
Om een voorbeeld te geven….in De Hameij wonen in meer dan 20 appartementen bewoners, die boven de 80 jaar zijn…..en de rest is niet veel jonger…..en dat is in de meeste appartementen in Weert.
In kleinschalige appartementen….wonen soms bewoners die nog niet gepensioneerd zijn.
Als er geen bejaardenhuizen meer worden gebouwd en mensen (door leeftijd of andere oorzaken) moeilijk trappen kunnen lopen zullen ze wel naar een appartementencomplex (vroeger gewoon flatgebouw) met een lift moeten. Goed voor de doorstroming want deze veelal ouderen hebben vaak een eigen huis wat dan weer in de verkoop vrijkomt.
Geweldjig !
Is dat voor of na de tweede wereldoorlog
Ik woon ook in de hameij en ik ben 40 jaar