Warm Wonen in Weert helpt inwoners met het energiezuinig maken van hun woning. De gemeente Weert, Wonen Limburg en WeertEnergie organiseren daarvoor op 21, 22, 30 september en 1 oktober informatiebijeenkomsten. Deze zijn zowel op locatie bij te wonen als ook digitaal via een live videoverbinding.
Ruim 10.000 inwoners van Weert hebben inmiddels een brief met uitnodiging van Warm Wonen in Weert in de brievenbus ontvangen.
Routekaart Energietransitie
De gemeenteraad heeft de Weerter routekaart Energietransitie vastgesteld. Hierin staan de stappen beschreven naar een energieneutrale gemeente. De eerste stap is het terugdringen van het energieverbruik in de woningen, zowel de huur- als de koopwoningen. Dat doen ze ook om de energielasten voor de inwoners te verminderen. Het project Warm Wonen in Weert helpt daarbij.
De uitgangspunten van de routekaart Energietransitie zijn Eerlijk, Kansrijk en Groen. Dat betekent onder andere dat de energietransitie in Weert voor iedereen toegankelijk moet zijn en kansen oplevert voor inwoners en bedrijven in Weert. Warm Wonen in Weert is het eerste project binnen de Routekaart.
Wijkgerichte aanpak
Warm Wonen in Weert volgt een wijkgerichte aanpak. Niet iedereen kan namelijk tegelijk ontvangen worden op een informatieavond of tegelijkertijd geholpen worden. De gebieden Weert-Oost (Graswinkel, Leuken, Groenewoud en Swartbroek) en Weert-Noord met Boshoven, Hushoven, Laarveld, Laar en Molenakker zijn als eerste aan de beurt. Inwoners van deze wijken zijn uitgenodigd voor de fysieke bijeenkomst over energie besparen in de woning op maandag 21, dinsdag 22, donderdag 30 september en vrijdag 1 oktober om 19.30 uur in het stadhuis. Tevens is er voor elke bijeenkomst een live videoverbinding. Aanmelden voor een informatieavond is noodzakelijk via www.warmwoneninweert.nl
Later volgen bijeenkomsten voor Weert-Zuid, Weert-West en de kerkdorpen. Geïnteresseerden uit andere wijken zijn al van harte welkom om een van de bijeenkomsten te volgen via de live videoverbinding.
Acties
Voor elk gebied worden acties gepland, te beginnen in Weert-Oost. Per wijk of dorp wordt een energieloket ingericht. Hier helpen energieverkenners en energiecoaches huurders en woningeigenaren met het in kaart brengen van wat er moet gebeuren om de woning energiezuiniger te maken. Ook worden in de loop van 2021 cursussen gegeven en wordt een energiemarkt georganiseerd. Informatie over alle acties is te vinden via de facebookpagina van Warm Wonen in Weert en de website www.warmwoneninweert.nl
Vragenlijst koopwoning en Gamma actie
Met de eerste actie vraagt Warm Wonen in Weert inwoners met een koopwoning om een vragenlijst over hun koopwoning in te vullen. Deze vragenlijst gaat over de mate van isolatie van de woning. Hiermee krijgen ze inzicht in de algemene staat van de woningen in Weert. Als tegenprestatie ontvangen invullers van de vragenlijst een waardebon van €25,- van Gamma Weert, waarmee materiaal aangeschaft kan worden om kleine energiebesparende maatregelen te nemen. Energieverkenners van Warm Wonen in Weert staan klaar om te helpen bij het invullen van de vragenlijst.
Ook huurders kunnen in aanmerking komen voor een waardebon, door samen met een energieverkenner in de woning te kijken welke energiebesparende maatregelen zij kunnen doen. Een afspraak maken kan via de website.
Informatie
Kijk voor meer informatie of het maken van een afspraak met een energieverkenner op www.warmwoneninweert.nl of stuur een e-mail naar [email protected].
Warm Wonen in Weert is ook te volgen via Facebook: https://www.facebook.com/warmwoneninweert
Misschien zouden we het ook op een andere manier kunnen bekijken
Wat daCht je van trui aan verwarming niet hoger dan 18 graden fietsen ipv auto ga zo maar door
We kunnen niet allen de warmte in en uit de warmte stoppen zonder gevolgen en dure verbeteringen door te voeren die zeker niet iedereeen kan betalen
Lekker interesant doen bij raadsvergaderingen is geen realistische oplossing want die is er waarschijnlijk geen
Moraal van het verhaal verbeter de wereld begin bij jezelf en onze egoistische wereld,lang leve de consumptie maatschappij
Ik heb afgelopen winter de verwarming niet hoger gezet dan 18 graden en heb geen auto. Qua gasverbruik zit ik op de helft van het landelijk gemiddelde voor een 1 persoon appartement, en qua stroom bijna op 1 derde.
Ik zie het lintje wel tegemoet.
Bij oude huizen blijft het een zeer kostbare ingreep. Een nieuw dak, een nieuwe buitenmuur of schil met waarschijnlijk nieuw kozijnwerk en om met een warmtepomp uit de voeten te kunnen nog even je vloer eruit en vloerverwarming erin. En nog voor 20k een warmtpomp en een pak zonnepanelen.
Hoe zit het met het gebied binnen de singels, Fatima, Heiligenbuurt, Keent. Daar staan de oudste huizen. Bovenstaand bericht suggereert dat deze wijken niet in de plannen voorkomen.
Die oudste huizen zijn juist het moeilijkst energie zuinig te maken.
De gebieden Weert-Oost (Graswinkel, Leuken, Groenewoud en Swartbroek) en Weert-Noord met Boshoven, Hushoven, Laarveld, Laar en Molenakker zijn als eerste aan de beurt.
Later volgen bijeenkomsten voor Weert-Zuid, Weert-West en de kerkdorpen.
Het centrum gebied is men kennelijk vergeten.Oude huizen moeilijk energie zuinig te maken, wat een onzin. Het is niet moeilijk, alleen kostbaar zoveel ingrepen. Maar alleen hr++ glas en dakisolatie doet al heel veel. Maar dat glas tikt erg door, of je moet het zelf doen.
Veel oude huizen hebben een een kachel of open haard. Daarmee wordt al honderden jaren mee verwarmd. De kosten van isoleren heb je pas na 30 jaar eruit, dus waarom meedoen? Gewoon blijven stoken op hout of pellet. Daar zit ook geen hoge energiebelastingen op zoals gas en stroom.