Ondergrondse afvalcontainers die in een gezellige huiskamer veranderen en een enorme afvalberg midden in de stad. Dit is de start van de campagne ‘net zoals thuis’, waarmee de gemeente Weert iets wil doen aan de vele bijplaatsingen in Weert.
Elke dag staan er op verschillende plekken in Weert grof afval en zakken huisvuil naast ondergrondse afvalcontainers. Dit verpest de uitstraling van de omgeving.
“Dit afval is een grote ergernis van veel inwoners en van de gemeente. Met de campagne willen we hier aandacht voor vragen. Ik vind het belangrijk dat we allemaal bewust met ons afval omgaan en samen onze omgeving schoon houden. Meerdere acties volgen.”
Wethouder Martijn van den Heuvel
3980 kilo afval in één week
Met de afvalberg bij het kruispunt Wilhelminasingel – Stationsstraat wil de gemeente het probleem van bijplaatsingen zichtbaar maken in de hoop dat mensen bewuster met het afvoeren van hun afval omgaan. De afvalberg, 3980 kilo en 40m³ in totaal, is afgelopen week door de gemeente verzameld bij afvalcontainers in Weert.
Oplossingen
De gemeente probeert het bijgeplaatste afval zo veel mogelijk op te ruimen, maar daarmee wordt het probleem niet opgelost. Bij een kwart van de containers moet de gemeente meerdere keren per week langs gaan. Bij sommige containers komt de gemeente zelfs dagelijks langs; enkel voor het opruimen van de bijplaatsingen naast de containers. Vaak gaat het om grof vuil dat hier niet thuis hoort. Maar ook afval dat ín de containers hoort wordt vaak naast de containers gezet, zelfs als containers nog lang niet vol zitten.
De gemeente heeft de laatste tijd intensiever gehandhaafd en boetes uitgedeeld, maar ook daarmee blijkt het probleem niet opgelost te zijn. Daarnaast is het lastig om daders van afvaldumping op heterdaad te betrappen en aan te spreken op hun gedrag. Het afval laten staan is ook geen optie, dan hebben inwoners die het probleem niet veroorzaken er last van. Bovendien geldt ‘vuil trekt vuil aan’: de drempel om afval bij te plaatsen wordt lager als er al iets ligt.
Waar hoort dit afval wél thuis?
Naast het zichtbaar maken van het probleem, wil de gemeente inwoners informeren over hoe het werkt in Weert met afval. In het vervolg van de campagne wordt uitgelegd welk afval niet in de containers mag en waar het dan wel thuis hoort. Weet jij bijvoorbeeld waarom theeglazen niet in de glasbak thuishoren? Dit doet de gemeente via de website www.netzoalsthuis.nl en het bijbehorende Facebook (https://www.facebook.com/netzoalsthuis) – en Instagramkanaal (https://www.instagram.com/netzoalsthuis/).
Video via Youtube: https://youtu.be/IpX8ylBPyKI
Gemeente zegt zelf:
Momenteel is er nog een duaal systeem in Weert met de hoofdmoot nascheiding.
Vanuit de producentenverantwoordelijkheid worden gemeenten deels betaald om PMD apart in te zamelen.
In beperkte mate wordt dit ook in Weert gedaan. De infrastructuur daarvoor is eigenlijk historisch zo gegroeid.
Naar verwachting gaan we de komende jaren meer investeren in nascheiding en gaat ook de vergoeding voor ingezameld PMD vanuit de producentenverantwoordelijkheid veranderen. Van het ingezamelde PMD is slechts een klein deel nog recyclebaar. Over het nut daarvan in relatie tot de logistiek die daarmee gepaard gaat is veel discussie.
Het is dus prima om het PMD in de restafval container te doen. Door het achteraf sorteren en scheiden haalt onze verwerker de bruikbare stoffen uit het restafval.
Daar zullen de ondernemers rondom wel blij mee zijn met zo’n berg zooi voor je deur…En ongedierte? Of is het ook nog uitgezocht?
De gemeente mag nooit het voorbeeld geven, om afval in de openbare ruimte te storten.
Maar moet maatregelen nemen dat dat niet gebeurd.!!!
Laten we ook eens praten over verzameling van plastic en het legen van ondergrondse en andere containers mensen gooien ook hun plastic er langs waarschijnlijk is hun huiskamer ook een gigantische asbak
Waar blijft nu de gemeente in dit verhaal,dit probleem speelt al erg lang en de gemeente laat ook alles gewoon gebeuren en doet ook niets ,er staan stickers op de containers dat plastic ook in onze gewone container mag
Wat is het nu het millieu of kost het teveel en is de stookwaarde van ons afval te laag de moraalridders
We scheiden afval en in de vuilnisverbrander weer alles samen?
Is dit alles achterhaald?
Waar twee vechten hebben twee schuld en gemeente steek eigen hand niet in andere zijn boezem
Blijft nog een opmerking wat is beter voor het millieu gas toevoegen in het stookproces of plastic mee verbranden,zoals altijd tellen de euros
Weert de groenste gemeente van ???????
Van deze berg komt 90% vanaf de serviliusstraat !
U durft veel te zeggen, heeft U de verdere locatie’s al eens bekeken?
Ik vermoed dat door corona men ook meer afval heeft. Ik probeerde net mijn afval in een ondergrondse container te doen, maar deze was wederom vol. Gelukkig is dit niet de enige ondergrondse container in de buurt en kon ik mijn afval kwijt in een andere ondergrondse container. Ook zijn er blijkbaar mensen die oud papier in die containers gooien terwijl het oud papier gewoon iedere maand wordt opgehaald.
Gewoon een camera plaatsen, verder een bord met de nodige informatie neer zetten waar de Milieustraat te vinden is.
Heel veel arbeidsmigranten hebben zelfs geen pasje om de ondergrondse containers te openen. Maar ze produceren wel afval en gooien het dan ergens langs de straat. Gek he? We zien het verschillende keren per week gebeuren.
Inderdaad een grote ergernis, echter kan de gemeente hier zelf wat aan doen door het niet zo ingewikkeld te maken.
1. door het grofvuil weer te laten ophalen. Niet iedereen (ouderen, laag inkomen etc.) heeft de mogelijkheid om zelf vuil weg te brengen.
2. door grotere plasticcontainers te plaatsen, want daar zit het grootste probleem. Of het plastic achteraf te scheiden.
3. ondergrondse containers alleen voor bewoners toegankelijk te maken, met pasjes.
Ik woon pas een paar jaar in Weert en vind het afvalbeleid hier erg minimaal in vergelijking met mijn oude gemeente.
Daar ben ik het helemaal mee eens, laat elke twee maanden het grof vuil ophalen, probleem opgelost,
De ondergrondse afvalcontainers zijn alleen door bewoners met pasje te openen, alleen weet de computer van de afvalcontainer geen onderscheid te maken tussen de verschillende pasjes.
Zelfs met een rijbewijs(pasje) gaan de ondergrondse afvalcontainers gewoon open en kan iedereen er vuil in storten, wat weer leidt tot overvolle ondergrondse afvalcontainers, die dan niet meer open gaan of blokkeren.
De ondergrondse afvalcontainers niet open laten gaan door de Weerterlandpas, rijbewijs of andere pasjes, alleen maar door het desbetreffende ‘ondergrondse afvalcontainer pasje’, speciaal aan te vragen bij de gemeente Weert, werkt veel beter.
Grof vuil kan met, of zelfs zonder, de Weerterlandpas bij de Milieustraat afgeleverd worden.
Als u nieuw in Weert bent, welkom. Maar kan me erg goed voorstellen dat u een stap terug in de tijd bent gegaan qua afvalverwerking, dat heb ik ook gehad. Het ligt eraan uit welke plaats u komt om te vergelijken, maar Weert scoort droevig, totaal niet ingesteld op de burger, daardoor is er ook veel meer toezicht nodig op de milieustraat en het mooiste zijn de trappen, een talud aanleggen, wat is dat. Je moet een auto huren of bezitten om van je grofvuil af te komen en maar klagen dat er gestort wordt. Je brengt je oude bank of matras toch op de fiets naar de milieustraat zo denkt de ambtelijke keten, of je hebt toch wel vrienden of kennissen, in deze tijd van eenzaam en alleen? Op locatie`s van glasbakken ook plastic container plaatsen in plaats van al dat vieze stinkende plastic naar de winkelcentra terug te brengen. Ambtelijk Weert heeft de mogelijkheid om het roer om te gooien en naar zichzelf te gaan kijken, maar sinds het vertrek van Jos en het aanblijven van de wethouders heb ik daar geen geloof meer in.