Internationale route Fietsallee am Nordkanal start in Nederweert

4 min. leestijd

Nederweert – Wist je dat Nederweert al jaren het startpunt vormt van een internationale fietsroute, de Fietsallee am Nordkanal? De route, te herkennen aan groenblauwe borden langs de kant van de weg, start bij de Kanalenviersprong en eindigt in de stad Neuss in Duitsland. Samen met een groot aantal partners en dankzij een Europese subsidie wordt de kwaliteit van de route én de bekendheid de komende jaren sterk verbeterd.

Verbinding

Het Noordervaartkanaal was een onderdeel van Napoleon’s Canal Du Nord. Vandaag de dag kun je deze 100 km lange route zelf ontdekken via de fiets. De toeristische fietsroute volgt het Grand Canal du Nord, ooit gepland door Napoleon Bonaparte; 50 km aan Duitse zijde en 50 km aan Nederlandse zijde. Het kanaal was bedoeld om de handelssteden aan de Rijn en de Maas met elkaar te verbinden en het bood toegang tot de zeehaven van Antwerpen.

Start bij Kanalenviersprong

De fietsroute gaat dus zowel over Nederlands als Duits grondgebied en laat de mooiste plekjes in het landschap zien. Onderweg kunt u rusten op een van de aangegeven rustplaatsen. In Nederland start de route in Nederweert bij de Kanalenviersprong. Een unieke plek in Nederland vanwege het samenkomen van meerdere kanalen. Vervolgens gaat de route door de gemeenten Peel en Maas en Venlo.

Nieuwe beleving

Ondanks dat de Fietsallee in Noordrijn-Westfalen uitgeroepen is tot Fietsroute van het jaar in 2009, is de route anno 2020 minder bekend. De Marketing Gesellschaft Mönchengladbach (MGMG) nam daarom het initiatief om alle partners bijeen te brengen en zo gezamenlijk de Fietsallee te vernieuwen. Wethouder Voss, met o.a. toerisme en recreatie in zijn portefeuille, is verheugd met het initiatief. “We sluiten dan ook graag aan.”

Verbeteringen in kaart brengen

Dankzij een EU-subsidie wordt de route nu geanalyseerd met onder meer aandacht voor de staat van de bewegwijzering en de knelpunten. Ook brengen de initiatiefnemers verbeteringen in het routeverloop in kaart. Daarnaast wordt bekeken op welke manieren de route vernieuwd kan worden. Dit onderzoek wordt samen met een verbeter- en marketingplan gebundeld in een nieuwe subsidieaanvraag. De partners hopen in 2022 de route compleet te vernieuwen.

EU-subsidie

Voor de inventarisatie van de Fietsallee langs de Noordervaart heeft het Interreg VA kaderprogramma Duitsland-Nederland Euregio Rhein-Maas-Nord een cofinanciering van 50% toegekend. Naast vertegenwoordigers uit de plannings- en toeristische sector van de twaalf betrokken gemeenten (Neuss, Kaarst, Korschenbroich, Willich, Mönchengladbach, Viersen, Grefrath, Nettetal, Straelen, Venlo, Peel en Maas, Nederweert), zetten ook de Rhein-Kreis Neuss en de Kreis Viersen zich in om de aantrekkelijkheid van de fietsroute te vergroten.

Kennis

Het Routebureau Noord-en Midden-Limburg, met kennis op het gebied van fietstoerisme, infrastructuur en de digitalisering van routes, coördineert de grensoverschrijdende afstemming. Het Routebureau is geen onbekende in Nederweert. Het bureau is ook betrokken bij de ontwikkeling van het wandel- en ruiternetwerk.

Deel dit bericht
Geef reactie