“Het lijkt wel of de gemeente Weert kostte wat kost met de hype van tijdelijke sociale huurwoningen in bestaande woonwijken, wil meedoen. Dat ze kunnen zeggen, in Weert hebben we ze ook. Niet zoeken naar lange termijn oplossingen, maar ze zo snel mogelijk ergens neerzetten”, dat gevoel leeft bij Arjan Baten en de andere bewoners die tegen de komst van de tijdelijke woningen aan de Helmondseweg in Weert zijn.
Tijdelijke woningen
De gemeente Weert heeft het grasveld langs de Helmondseweg aangewezen als mogelijke locatie voor sociale huurwoningen. Het gaat om twee blokken van vijf woningen voor twee oudergezinnen met een spoedindicatie. De tuintjes van drie bij drie meter grenzen zowat aan de woningen van de Buitenwiek en de Achtkantmolen in de wijk Molenakker.
“We hebben vier jaar geleden ons huis aan de Buitenwiek gekocht. Toen waren er nog geen plannen voor de tijdelijke woningen. Je betaalt voor je vrije uitzicht en ineens is je privacy weg en verdwijnt er een stuk groen uit de wijk”, vertellen Arjan en zijn partner Inge Coppen.
Uitbreiding
Bewoners van het kamp op de Achtkantmolen zijn al vanaf 2013 bezig met uitbreidingsplannen. “We willen de grond huren of kopen voor onze volwassen kinderen. Maar niks mag. En nu kunnen er ineens wel tijdelijke woningen komen. Dat schopt tegen het verkeerde been”, zegt Lindy van den Bogaart.
De bewoners van de Buitenwiek hebben ook al meerdere keren aangegeven dat zij graag grond willen kopen om hun kleine tuin te vergroten. “Dat ging toen niet, omdat niet iedereen meedeed en er een scheve zichtlijn zou ontstaan. Nu doet iedereen mee en is dat niet meer aan de orde”, zegt Josine Frankhuizen.
Veranderende regels
In juni 2020 werd de rust verstoord door een anonieme brief van de gemeente voor een informatieavond. “Vanaf dat moment zijn we op een rijdende trein gesprongen”, zegt Josine. “We hebben veel vragen gesteld aan de gemeente. Maar we kregen niet altijd antwoord op onze vragen of antwoorden die weer nieuwe vragen opriepen. Je voelt je niet gehoord. Telkens werden de regels veranderd. Net of er met twee maten wordt gemeten.” Zo werd een andere locatie afgewezen vanwege het ontbreken van parkeerplekken. Hier niet. Op weer een andere locatie kwam de leefbaarheid te veel onder druk te staan. Hier niet, terwijl in dit cluster van de Molenakker 53% sociale huurwoningen zijn. “Nee, dan gaat het ineens over de hele wijk Molenakker.”
Niet geschikt
Aan de hand van gemeentelijke tekeningen laat Josine zien waarom het gebied niet geschikt is voor tijdelijke bebouwing. “Deze markering geeft aan dat het om een overloopgebied van het kanaal gaat. Waar moet het water straks heen als je dat weghaalt?” In 2013 wilde een groep bewoners een voetpad aanleggen. Dat kon niet vanwege de zinkassen in de grond. “Zet je nu op deze vervuilde grond woningen?” En wat te denken van het geluid. De norm is een paar jaar geleden al verhoogd van 50 naar 53 en 54 decibellen. De tijdelijke woningen komen nog dichter bij de racebaan Helmondseweg, het industrieterrein en aan het kanaal te staan. “Door de nieuwe stuwwanden zorgen de boten voor nog meer trillingen en geluid.” Het woongenot en de veiligheid van de tijdelijke bewoners en hun eventuele kinderen zal hierdoor ook niet voldoen aan de basisvoorwaarden van een goed leefklimaat. Verder is een deel van het grasveld officieel een hondenravotterrein. “Daar blijft maar weinig van over.” Ook het parkeren, de verkeers- en brandveiligheid wegen met name bij de houten chaletbewoners zwaar. “Daar zal echt naar gekeken moeten worden. Evenals de extra groenvoorzieningen.”
Tel je alles bij elkaar op dan brengt het plaatsen van de tijdelijke woningen aan de Helmondseweg veel extra kosten met zich mee. Terwijl het geld oplevert als je een deel van de grond aan de omwonenden verkoopt of verhuurt. “Daar maak je twee groepen bewoners blij mee”, benadrukken Josine Frankhuizen en Lindy van den Boogaart.
Een bijdrage van Arjanne van Voorst
Tijdelijk is 15 jaar met eventueel verlenging. Het is maar wat je tijdelijk noemt. Ik geef de mensen aan de buitenwiek en de woonwagenbewoners volkomen gelijk in hun standpunt. Het lijkt of voor deze woningen alle regels mogen worden aangepast om ze te kunnen plaatsen. En de welstand is waarschijnlijk het makkelijkst te overtuigen van deze foei lelijke woningen. Waar de bewoners van Laarveld de grootste problemen ondervinden om hun bouwplan goedgekeurd te krijgen. Een visie voor de lange termijn is de enige juiste oplossing.
Regels zijn er om steeds te wijzigen, vraag maar aan de politici. Dat heet dan aanpassen aan geconstateerde gebreken of meegaan met de nieuwe inzichten. En daarnaast is de gemeente Weert (kan niet zeggen of dit in andere gemeenten ook zo gaat maar dat zou mij niet verwonderen) erg goed in het wijzigen van het bestemmingsplan als dat voor hun doel nodig is.
Mooie nimby argumenten. Mooie plek voor die Heijmans woningen, geeft overlast, wat een klets. Als de Helmondseweg zoveel herrie maakt geeft het nog geluidsdemping ook. Overal gebeurt weleens iets, kan nu niet bepaald zeggen dat op de plekken waar deze woningen nu staan er sprake is van overlast, niet dus.
De grond verkopen aan jullie om jezelf te verrijken, goh. Wat een inkijk in de zieltjes. Daar worden 2 groepen blij van, dat denk ik niet.
Die grond geeft kans op huisvesting voor een doelgroep waar u kennelijk geen buren van wilt worden. Gelukkig heeft u al hoge schuttingen staan. Nog gelukkiger wordt ik ervan dat uw buurt niet mag beschikken over die gronden en dat misschien wel 15 mensen een eigen dak boven hen hoofd krijgen.
Dat een mens zo negatief kan denken en zijn is voor mij niet te bevatten.
Negatief, ikke, u mag het lezen en opvatten hoe u wilt of denkt. Daar is deze site ook voor.
Maar er zullen 10000 den woningen snel gerealiseerd moeten worden. De Heymans one zijn erg snel en relatief goedkoop te realiseren. Enne na de eerste termijn van 10 jaar kunnen ze makkelijk tegen nog een verlenging van 10 jaar. Oftewel er zijn heel snel relatief goedkoop veel mensen te huisvesten. Negatief, ik ben geen nimby en in mijn buurt staan voldoende Heijmans one zonder overlast. Mogen er nog wel een paar bij.
Het gaat om de geluidsoverlast voor de bewoners van de tijdelijke woningen, niet om de geluidsoverlast van de huidige bewoners.
Zo ook de tijdelijke Heijmans woningen aan de Kerkstraat op Keent en aan de Leukerstraat op Leuken.
Normaal mag op die plekken niet gebouwd worden wegens geluidsoverlast van de Ringbaan, maar als er “tijdelijk” bijstaat, zou het ineens wel mogen.
Hoelang is trouwens tijdelijk, 20 – 25 jaar?
Toen men Molenakker ontwikkelde, was het in eerste instantie de bedoeling dat men aan de Helmondseweg na de bestaande bebouwing verder door bouwde tot bijna aan de Molenakkerdreef.
Maar geluidsoverlast verhinderde wettelijk nieuwe bebouwing, ook voor de (kinderen van de) woonwagenbewoners, tot op de dag van vandaag.
De huizen die nu aan de Helmondseweg staan zijn voor geluid slechter geisoleerd dan de Heijmans one. Praat eens met bewoners op Keent of Leuken van die woningen.
Die hebben geen last van de ringbaan, op Keent was het verzet ook groot, maar de gevreesde overlast moet nog gaan beginnen, of die gaat nooit komen.
Het gaat er niet om of de bewoners er last van hebben of niet, maar het gaat om de wettelijke norm van geluidsoverlast bij nieuwbouwwoningen. Vaste nieuwbouwbewoning is op die plaatsen wettelijk (wegens geluidsoverlast) niet toegestaan, maar zodra er “tijdelijk” voor de bewoning staat, kan het ineens (massaal) wél.
En dat ’tijdelijk’ is dan voor hoeveel jaar, 5, 10, 25 of nog langer. Tijdelijk tot het uiteindelijk vast wordt.
Nood breekt wet, altijd zoal geweest. Zal nooit veranderen en woningnood is er en niet te zuinig ook. Maatschappelijk belang boven …. Maar er speelt nog iets in deze stad, er zijn veel panden de laatste 2 jaar opgekocht en onttrokken aan de woningmarkt in Weert. Doordat de investeerders en uitzendbureau s die deze panden opkopen er Roemenen en Bulgaren en Polen zelfs Oekraïene doet ook al mee, inzetten, in sommige straten is het aantal van 10% allang overschreden en de parkeerdruk 5 autootjes per pand, maar de gemeente slaapt nog steeds.