Tungelroyse bieb bestaat 75 jaar

5 min. leestijd

Ben je op zoek naar een thriller van Esther Verhoef, een Harry Potter of een deel van De zeven zussen? Je vindt ze allemaal in de Tungelroyse bieb. Al vijfenzeventig jaar is de bieb een begrip in Tungelroy en daarbuiten.

Boeken

“We hebben nu zo’n drieduizend boeken, inclusief de jeugdboeken”, vertelt Henny Beelen die de bieb heeft overgenomen van haar schoonvader Leo (Lei) Beelen. “Bij de start, in 1945, waren dat er zesendertig.”

Lei Beelen

Na de oorlog besloot het bestuur van de toenmalige “RK Jonge Boeren’ een parochiebibliotheek op te richten. Een van de oprichters was Lei Beelen. “Mijn schoonvader heeft de bieb zestig jaar gerund.” Hij haalde het diploma voor bibliothecaris. Op zijn tachtigste stopte hij ermee, maar bleef tot zijn vijfentachtigste erbij betrokken. “Gelukkig heeft Lei de bieb op zijn huidige locatie in de MFA Kimpeveld nog gezien.”

Virus

Momenteel runnen Henny en haar schoonzus Marleen de bieb. “Het virus is overgeslagen op de schoondochters”, lacht Henny. In 2002 zette ze alle boeken in de computer. “We kunnen zo altijd zien wat iemand heeft gelezen.” Henny is geboren in Melderslo bij Horst aan de Maas. Via een schoolvriendin is ze bij de scouting van Tungelroy terecht gekomen. “Bij de scouting zochten ze nog iemand voor de kookstaf. Ik meldde me aan en daar heb ik mijn huidige man leren kennen.” Ook kleinzoon Jay Beelen heeft van zijn vijftiende totdat hij ging studeren meegeholpen in de bieb.

Erotische boeken

Het begon allemaal in de keuken van de boerderij tegenover de kerk. Na de zondagsmis kwam een aantal kerkgangers boeken uitzoeken. De mensen wilden lezen. Er was niet veel na de oorlog. In het begin stonden er vooral gekuiste boeken. Henny vertelt een anekdote die ze van Lei hoorde. “Een man leende een boek, waarin een vrouw net was bevallen. Haar broer was priester en wilde haar feliciteren. Oei, hij deed dat met een kus op de wang. Dat kon niet. “Ik ga ermee naar de pastoor”, zei de lezer. Ook een boek van Jan Wolkers kon maar net in de jaren zeventig.”

Goed

Door de jaren heen groeide de bieb uit haar voegen en verhuisde naar de zolder van de Piuszaal naast de kerk. Voor het eerst kwamen er jeugdboeken bij. “Mijn schoonvader las alle boeken in de bieb. Hij wist precies waar welk boek overging. In ieder boek zette hij de datum waarop hij het had gelezen en een beoordeling.” Ter illustratie pakt Henny een boek uit de kast en wijst naar de g. “De g wil zeggen dat hij het een goed boek vond”, lacht Henny.

MFA

Henny maakte zich sterk voor een ruimte in de nieuw te bouwen MFA Kimpeveld. Dat lukte dat en vanaf de opening in 2008 is de bieb gevestigd op de bovenste verdieping van de MFA. De openingstijd was toen al verschoven van de zondagochtend naar de maandagavond van 19.00 tot 20.30 uur. In de ruimte staan de boeken in kasten tegen de muur. Met een afstandsbediening demonstreert Henny hoe de kasten door rolluiken worden afgesloten. “Wij huren de ruimte maar anderhalf uur per week. Op deze manier kan de ruimte doordeweeks ook voor andere doeleinden worden gebruikt.”

Kosten

In het begin kreeg de bieb subsidie voor de huur van de ruimte. De laatste jaren niet meer. “We moeten de huur nu uit eigen middelen betalen. Dat is een hele opgave.” Zeker als je weet dat het lenen van een boek veertig eurocent kost, mensen geen abonnementsgeld betalen en dertig eurocent voor als ze een week te laat. Van dat geld moeten de huur en de aanschaf van nieuwe tweedehandsboeken worden bekostigd.” Gelukkig kan Henny af en toe een beroep doen op de Tungelroyse Dorpsraad, de Sponsorwinkel en de Rabobank Dichterbij. Ook heeft ze contact gehad met Bibliocenter en mag ze voortaan voorafgaand aan een grote boekenverkoop afgeschreven boeken uitzoeken.

Feest

In het kader van het vijfenzeventig jarig bestaan, is er een feestelijke opening van de bieb op 12 oktober. “Ik hoop echt dat de Tungelroyse bieb blijft bestaan. Het is klein, maar gezellig en hoort bij Tungelroy.” Belangstellenden kunnen via [email protected] contact opnemen met de Tungelroyse bieb.


Een bijdrage van Arjanne van Voorst

Deel dit bericht
Geef reactie