Landelijk is er de laatste jaren aandacht voor woonwagenbewoners, de cultuur en het leven in een woonwagen. De provincie Limburg heeft voor Limburgse gemeenten een onderzoek gedaan naar de behoefte naar woonwagenstandplaatsen.
De resultaten van dit onderzoek zijn in juni 2020 bekend geworden. De resultaten uit dit onderzoek lieten voor Weert een behoefte van 34 standplaatsen tot 2030 zien. Op basis van de keukentafelgesprekken die gevoerd zijn blijkt er een concrete behoefte te zijn van 26 extra standplaatsen.
Woonwagenlocaties in Weert
Weert kent 15 woonwagenlocaties. Op enkele van deze locaties staan niet alleen woonwagens, maar ook chalets, of juist uitsluitend chalets. Bij een aantal locaties is geen ruimte voor uitbreiding. Er zijn zeven locaties waar uitbreiding in principe wel (beperkt) mogelijk is. Dit betreffen de Achtkantmolen, Kraanheuvel, Poorterhof, Uilenweg, Vijverhof, Watersnip en Weijerbeemd. Op 6 van deze locaties, met uitzondering van de Watersnip, blijkt ook een concrete uitbreidingsbehoefte te zijn.
Wonen in familieverband
Wethouder Wendy van Eijk: ‘Uit het woningbehoefteonderzoek is gebleken dat er een nadrukkelijke voorkeur is voor het wonen in familieverband. We hebben een plan van aanpak gemaakt om de behoefte in Weert verder te concretiseren. Er hebben onder andere keukentafelgesprekken plaatsgevonden. De resultaten zijn in een notitie verwerkt. Voordat we kunnen starten met het proces tot uitbreiding van woonwagenlocaties is een standpunt van de gemeenteraad gewenst. Naar verwachting wordt dit onderwerp op 3 februari 2021 behandeld.’
Meer informatie
Via de website www.weert.nl/woonwagenstandplaatsen is de achtergrondinformatie te vinden. Ook zijn hier de bijbehorende documenten te downloaden.
Ok nu is het nodig om nieuwe staanplaatsen te creëren en geaccepteerd
6 locaties zijn gewenst.
Nu is het wachten op 6 locaties waar de omwonenden ons kunnen vertellen waarom daar niet.
Er staan in Weert, zover ik weet geen woonwagens meer.
De vraag is dan; waarom noem je je dan nog een woonwagen bewoner?
De meeste wonen in chalets.
….
Appartement kun je ook kopen? Is er nog plek vrij voor Kuro Wikuso en mij? En onze familie?
…
Het zou goed zijn om, als ik de andere reacties lees, wat meer duidelijkheid te geven over de rechten die er wettelijk zijn omtrent woonwagenbewoners.
Is een gemeente verplicht ruimte te creëren en/of woonruimtes aan te bieden binnen een korte termijn? En hoe lang is kort…
Hoe zit het met deze woonwagens en chalets; moeten ze die zelf volledig kopen of huren of is er een bijdrage; ook zo wat betreft aansluitingen op alle voorzieningen? Hoe zit het met de huur- en onderhoudskosten; zijn die vergelijkbaar met andere huurwoningen?
Binnen welke termijn moet dit gerealiseerd worden en is deze gegarandeerde termijn ook van toepassing voor andere mensen die een woning willen huren?
Hoe zit het dan met woonruimtes voor mijn kinderen; mag ik daar ook de hulp inroepen van de gemeente (kan ik dan ook eisen dat dat op een door mij gewenste locatie zoals direct naast mijn woning zal zijn) en is een woonruimte gegarandeerd binnen een zelfde termijn, of is er hier sprake van een positieve discriminatie?
Wat als mijn kind in zo een woonwagen of chalet wil wonen; mag dat en heeft hij dan dezelfde rechten of geldt dit alleen voor kinderen van woonwagenbewoners?
Let wel; ik gun ieder zijn thuis maar ben wel van mening dat positieve discriminatie van de één weer absoluut negatieve discriminatie van de ander tot gevolg heeft.
Het is hier in de gemeente niet alleen dat er te weinig wagens zijn, met huizen is het hetzelfde probleem.
Woningen komen vrij van de woningbouw, sociaal netwerk/familie woont in de buurt of straat, bel je de woningbouw, wordt aan de telefoon keihard gezegd, reageer maar als de woning op internet komt.
In 6 gevallen weer hetzelfde te horen gekregen. En de woningen worden NIET op internet geplaatst, maar onderhands aan statushouders toegewezen (en begrijp mij niet verkeerd, ik gun hun ook een thuis)
Maar het kan niet zo zijn dat mensen die al 6-7 jaar op de wachtlijst staan voor een huis, nog steeds op een flatje zitten met een gezin en dat single statushouders een volledige woning met tuin toegewezen krijgen.
Ik begrijp dat de woningbouw zich aan de landelijke afspraken dient te houden.
Maar de manier van toewijzen klopt van geen kant!
Hele sociale netwerken die als vangnet (kunnen) fungeren, worden kapotgemaakt door het beleid wat gevoerd wordt.
Er wordt niet geluisterd naar wat de inwoners nodig hebben.
Niet alleen woonwagenbewoners, maar ook families die in huizen wonen en aangeven dichter bij elkaar te willen wonen, wordt niks mee gedaan, niet bij de gemeente en niet bij de woningbouw.
Dus er zijn mensen die al 6 jaar wachten op een woning! En dan nog eisen hebben in welke straat die woning ligt? Statushouders hebben minder eisen en dus een woning
Waar staat ergens dat ze eisen hebben? Die laatste alinea heeft niets met de derde te maken.
Volgens mij begrijp je het niet goed.
Al 6 jaar wachten en GEEN woning te krijgen ook niet in andere wijken!
Omdat je in je wijk de woning vrij ziet komen en daarop belt met de woningbouw en je te horen krijgt dat je moet reageren, wat dus niet kan, want de woningen worden NIET aangeboden maar onderhands verhuurd.
Statushouders hebben zelf geen inspraak, de woning wordt toegewezen.
Jij wilt mijn opmerking uit zijn verband trekken, dat moet je niet doen.
Over welke eisen heb je het???
waar staat dat wij wachten op een huur woning ? wij willen een stuk grond om te kopen en zelf te bouwen maar dan wel met 10 personen tegenlijk en al wachtend 26 jaar lang op deze optie . (in familie band)
Tjonge jonge…
Ze luisteren blijkbaar wel naar de behoeftes van woonwagenbewoners in Weert
Eindelijk iemand die de NAGEL eens precies op de kop slaat, met dat toe-wijzen is het in Weert al heeeeel lang een groooot probleem, ik ken gevallen van 7 tot 10 jaren wachten en noooooooit een reactie.
Toevallig nog een chaletje over?
Ik wil dat ook Kuro! Waar kan ik me aanmelden?
Ik wil ook graag in familie verband wonen,kan de gemeente daar ook naar kijken en regelen!