De druk op de zorg is vanwege corona opnieuw behoorlijk groot. In landelijke media werd vorige week gemeld dat de planbare zorg voorlopig geheel opgeschort wordt. Dat blijkt gelukkig niet in alle gevallen nodig. Het SJG geeft vandaag een update van de situatie in Weert.
In tegenstelling tot afgelopen voorjaar, toen het SJG alle geplande zorg noodgedwongen moest uitstellen, gaat de reguliere zorg in SJG Weert nu wel deels door. Ook nu kunnen er echter veel minder operaties plaatsvinden. Alleen op die manier kunnen ze genoeg ruimte maken voor COVID-zorg. Het SJG verwacht dat dit ten minste de hele maand januari nodig zal zijn.
De situatie verandert dagelijks en is afhankelijk van het aantal COVID-patiënten en ook de personele capaciteit. De artsen bekijken kritisch per patiënt en per moment welke zorg er door kan en moet gaan.
Welke zorg gaat wel door?
Gelukkig gaat veel zorg nog wel door. Zo kun je gewoon terecht voor uw afspraak op de polikliniek, medische beeldvorming (radiologie) en het priklaboratorium voor bloedafname. Waar mogelijk plannen ze digitale consulten, bijvoorbeeld via beeldbellen. Als het gaat om operatieve zorg geldt dat voornamelijk ingrepen in dagbehandeling door kunnen gaan. Bij een dagbehandeling gaan patiënten nog dezelfde dag naar huis, waardoor er geen bed op de reguliere verpleegafdeling nodig is.
Voor meer informatie verwijst het SJG door naar de veelgestelde vragen rondom het coronavirus. Hierop vind je onder andere informatie over de aanpassingen en veiligheid in het ziekenhuis en over hoe je weet of jouw afspraak doorgaat.
Voor al die aso’s die nu toch zitten te knallen, bedankt voor die dikke middelvinger naar iedereen in de zorg…… kunt trots zijn!
Eens! Als je kijkt naar de ziekenhuizen/verpleeghuizen in de rest van het land is het een groot drama. Dit komt absoluut niet door de inzet van het personeel zelf, want die gaan tot het gaatje, maar door het beleid/crisis beheersing door de bestuurders.
Zie ook vandaag weer een voorbeeld. De hoeveelheid in de verpakkingen (Pfizer) bleek niet goed te verdelen over verpleeghuizen (verpakt per 100). De samenstelling van de verpakkingen was echter al per mei bekent bij het kabinet/minister, en nu worden pas problemen gesignaleerd.
Alles wordt gegooid op individuele verantwoordelijkheid, maar er moet naar mijn mening ook meer aandacht zijn voor politieke foute in deze crisis.
De bestuurders maar zeker ook de macht ruikende adviesorganen. Je krijgt iedere dag cijfers van het RIVM maar geef nu eens per land het aantal besmettingen per bv 100.000 inwoners en het percentage positieve testen. Nu krijg je een absoluut getal, soms de mededeling dat er meer of minder is getest (hoeveel?) en iedere week iets met cijfers die nog moeten komen of problemen met de computers of cijfers waarbij besmettingen zitten die eerder niet waren gemeld (slecht systeem?). Ik ga er toch van uit dat die “adviseurs” in hun opleiding ook statistiekleer hebben gehad en dus weten dat alleen dit soort cijfers weinig tot geen goed inzicht geven. En als dat zo is dan geven ze dus blijkbaar bewust onvoldoende openheid.
Helemaal mee eens!