Boeren in Nederland krijgen steeds meer te maken met regelgeving die strenger wordt. Daar staat een prijs tegenover, maar de boeren vinden dat de prijs die supermarkten in Nederland voor hun producten betalen veel te laag is.
Bij diverse distributiecentra van supermarkten in Nederland, waaronder die van de Lidl in Weert, wordt geprotesteerd. De boeren willen een statement maken. Ze willen een eerlijke prijs voor hun producten zodat ook de volgende generatie het boerenbedrijf kan voortzetten. Het wordt ze echter steeds moeilijker gemaakt en de grens is bereikt.
In Weert hebben diverse agrariërs zich samen gepakt en zijn zaterdagavond naar het distributiecentrum van de Lidl gereden. Daar hebben ze met tractoren, containers en een vrachtwagen de in- en uitgangen geblokkeerd. Naast de ingang staat de leus: “No farmers, no food’. Er kan op het terrein van de Lidl geen vrachtwagen meer in of uit. Medewerkers van de Lidl mogen wel nog door.
De boeren wachten geduldig op een bevredigend antwoord van de supermarkten. Op de vraag hoe lang ze er nog zullen staan: “Het is weekend en we zijn gewend om 24 uur per dag te werken”. De politie houdt een oogje in het zeil, maar de sfeer is gemoedelijk.
Video via Youtube: https://youtu.be/_nTnUJW9IeI
Heet van de naald:
In Europa krijgen de boeren 383.000.000.000 (383 miljard) euro subsidie van de EU.
Zo krijgt 0,5% van de bevolking de helft van alle subsidies.
Maar er zit natuurlijk ook een andere kant aan de medaille:
De boeren krijgen schandalig weinig voor hun producten.
Om bij te blijven moeten ze veel investeren in moderne machines en andere apparatuur.
Hiervoor moeten ze veel lenen bij de banken (de vroegere Boerenleenbank nu RABO).
Zo gaat veel opbrengt in de vorm van rente en aflossing naar de bank, vandaar het woord RABOBOEREN.
Veel boeren staat, ondanks de subsidies, het water tot aan de lippen.
En daar komt dan ook nog het grote probleem van het milieu (stikstof, CO2, enz.) bij.
Kortom, je hoeft in deze tijd niet jaloers op de boeren te zijn.
Hoe je het ook bekijkt, de (vee)boeren zijn wel verantwoordelijk voor 90% van het stikstofprobleem. Dat moet opgelost worden. Daar komt nog bij dat 65% van de producten bestemd is voor de export, dus naar het buitenland gaat.
Faire prijs voor de boeren O.K., maar los ook het grootste probleem op.
Ik heb net als vele andere burgers geen last van stikstof. Kan je me een plek aangeven in Weert waar ik dit probleem zelf kan zien? De parkeerplaats bij de ijzeren man stond weer vol. Mensen die volop aan het genieten zijn van de natuur. Ik zag weinig huilende mensen uit het bos komen. Tja al die bladeren die van de bomen zijn gevallen is wel triest maar dat is gewoon herfst.
Het coronavirus kan ik ook niet zien, maar het is er wel (en ook de vele zieke en dode mensen).
Elektriciteit kan ik ook niet zien, maar als ik een kabel aanraak waar stroom (elektriciteit) op staat, weet ik dat elektriciteit er wel is.
Het gaat heel langzaam en geleidelijk, .Je kinderen en kleinkinderen krijgen de rekening pas gepresenteerd. Net als de gevolgen van de klimaatsverandering. Een beetje kan je het al zien aan de veranderingen aan de heidevelden. Ook dat er geen patrijzen en korhoenders meer zijn, valt niet zo op. Verder legt Rooyer-Pierke het hieronder heel goed uit.
Alhoewel ik helemaal pro-boer ben. Vind ik dit een verkeerde soort actie omdat hij tijdens een corona word uitgevoerd. Dat ik eens wat minder te kiezen heb so wat. Maar ze dwingen nu mensen tot contacten die ze willen/soms noodzakelijk ontlopen.
Enkele feiten over boeren:
–45.000 Nederlandse boeren krijgen per jaar 725.000.000 (725 miljoen) euro Europese landbouwsubsidie. Dat is gemiddeld meer dan 16.000 euro per bedrijf.
–Dit is alleen maar de grootste van de tientallen subsidiepotten voor de boeren.
–18% van de boeren is miljonair.
–Eigenaren van tractoren betalen geen wegenbelasting.
–De universiteit van Wageningen zegt:
-De natuur is in gebieden met intensieve veeteelt enorm verslechterd:
-Zo zijn de populaties van grutto’s, kieviten, en scholeksters daar met 60% teruggelopen.
-Patrijzen zijn bijna helemaal verdwenen.
-Drie-kwart van de vlinders, bijen, wespen, kevers en mieren zijn daar verdwenen.
Er moet dus echt wat gebeuren.
Niet schieten op de boodschapper, al deze feiten zijn waar.
– Al eens gehoord van causaal verband? Dat vlinders bijen etc verdwijnen 1:1 linken aan de landbouw is KUL. Er is veel onderzoek naar bijenpopulaties gedaan maar de wetenschap weet gewoon niet de oorzaak en bijenstand hersteld zich inmiddels ook weer. Wat dacht u van andere factoren als bevolkingsgroei en toegenomen bebouwing of gewoon een ziekte of virus? Denk u dat bijen terug komen door en blokkendozen de plaatsen op landbouwgrond zoals op kampershoek?
– 18% van de boeren is miljonair en dus en 82% is GEEN miljonair. Dat is bedrijfsvermogen en geen inkomen en geldt voor een groot deel van de ondernemers. Als je ondernemer bent mag je ook meer verdienen dan een loonslaaf anders doe je iets fout. Veel meer risico en verantwoordelijkheid daar mag ook loon tegenover staan.
– De natuur wordt elk weekend overladen door bezoekers zo zeer zelfs dat natuurorganisatie er over klagen dat het te druk is. Blijkbaar zien die mensen niet dat het zo slacht gaat met de natuur dat we daar deskundigen voor nodig hebben. Nederland is een stadsstaat en natuur is er voor de mensen. Wie wilde natuur wil moet maar naar Oost Europa trekken, nog plek zet daar.
– Subsidies worden niet zo maar verleend door overheden maar om gewenste ontwikkelingen te stimuleren. Dus bijvoorbeeld voor milieu vriendelijke teelten, stimuleren van bloem zaden in borders zodat BIJEN en VLINDERS worden aangetrokken. Dat is toch wat u wil? Als dit geen landbouwgrond meer is komen er huizen of distributiecentra. In ieder geval geen natuur waar daar is de grond veel te duur voor.
Dat causale verband wordt gelegd door de Landbouwuniversiteit van Wageningen. Wie ben ik dan om dit in twijfel te trekken?
Dat getal van 725 miljoen is mooi, maar hoeveel daarvan blijft in Den Haag plakken voordat er iets naar de boeren gaat? En dat miljonair verhaal is volgens mij ook betrekkelijk als je alleen kijkt naar hoeveel ze privé op de bank hebben staan. Dus die argumenten zou ik niet gebruiken. Voor de rest klopt het wel, al zou ik niet de boeren de schuld geven maar de schuld leggen bij de overbevolking. Hoe meer mensen er gevoed moeten worden hoe meer voedsel er geproduceerd moet worden. En dan maakt het niet zo gek veel uit of het om vlees of om groenten gaat. Als alle mensen nu zouden stoppen met vlees eten dan denk ik dat er te weinig landbouwgrond is om voldoende groenten te kunnen telen voor iedereen. En dan nog het maken van voedingssupplementen (we zijn nu eenmaal omnivoren, of je wilt of niet).
Nog een “leuke” aanvulling uit de Groene Amsterdammer:
Sommige veebedrijven vergiftigen natuurgebieden IN HUN EENTJE meer met stikstof, dan wij GEZAMENLIJK in 1 jaar besparen door 100 km. per uur te rijden!!
Alle supermarkten “knijpen” alle producenten uit!!! De boeren zijn de grootste “citroenen” voor de supers!!
Heel veel producten worden élke week duurder, zonder dat de producent er een cent van terug ziet.
Daardoor komen de eigenaren van de supers in de Quote 500, en kunnen ze o.a de F1 en dure sportsectoren sponseren.
De olifant super voorop!!
Klopt helemaal, maar de boeren moeten zich verenigen. Nu worden ze tegen elkaar uitgespeeld, de tussenhandel en de retailers zijn de lachende derden.
Ik snap dat de boeren zich willen/moeten verenigen.
Maar ‘pak’ dan partijen die hierover gaan en niet de consument, en vooral niet in deze tijd want de kwetsbare zijn hier de dupe van. Op deze manier verlies je heel veel draagkracht binnen de samenleving en dat komt het doel dat de boeren proberen te bereiken niet ten goede.
De supermarkten kopen zo goedkoop mogelijk in (wij willen zo goedkoop mogelijk kopen) en dat is vaak het buitenland. Als de boeren uit Holland willen concurreren met het buitenland moeten ze die lage prijzen accepteren of moet Den Haag/Brussel zorgen voor een betere concurrentie positie.
Ze hebben er geen enkele supermarkt mee. De mensen hebben toch hun spullen nodig. Wat ze vandaag niet kunnen halen (verlies supermarkt) halen ze gewoon morgen (of bij een andere supermarkt) wat dus extra winst betekent. Per saldo zullen ze niet meer of minder winst of verlies hebben, alleen weer een “reden” om evt mensen te ontslaan. Overigens, als ik zo bekijk wat er door de boeren zoal aan tijd gaat zitten in dat protesteren dan lijkt het er op dat ze erg veel vrije tijd hebben.
Goed bezig. Niemand zal honger lijden van een dag niet bevooraden.
Hoewel ik snap dat men een eerlijke prijs probeert af te dwingen, is dit niet de manier. Dit is nou al de zoveelste keer dat de boeren op deze manier protesteren en het resultaat is 0…..
Hier heb je niet alleen de supermarkt mee maar ook de consument. AH zal morgen niet kunnen bezorgen. Je zou maar door Corona 10 dagen thuis moeten blijven of tot een risico groep behoren en afhankelijk te zijn van het bezorgen van boodschappen, dan ben je dus bedankt! Zoek met je boerenverstand een andere manier van protesteren zodat je de veroorzaker van het probleem raakt en niet de consument…. zeker niet in deze tijd.
Morgen lege schappen, maandag alsnog massaal naar de supermarkt.
Overigens top dat de boeren zich aan de 1,5 meter afstand houden…. niet dus…. waar zijn de boa’s? Handhaven, vooral gezien de huidige toenemende cijfers…. of is men bang dat dan het gemeentehuis volgend weekend wordt dichtgezet door de boeren?
Mijn respect voor de boeren is totaal weg.
Mijn respect voor de boeren is totaal weg.
Rijst bij mij de vraag, heb je dat ooit gehad? 🙂
Ja hoor, maar om dit nu in deze tijd te doen vind in helemaal verkeerd, er zijn mensen die niet uit huis kunnen en afhankelijk zijn van de bezorgdiensten.
Willen we volgende week met z’n allen tegelijk naar de super?
Helemaal begrijpelijk en met je eens!