De PvdA Weert roept de Weerter raads- en collegeleden op om te proberen de verkiezingsprogramma’s van hun landelijke partijen aan te passen zodat regionale ziekenhuizen zoals het Sint Jans Gasthuis in Weert beschermd worden en hun voorbestaan wordt veiliggesteld. Dit inclusief de aanwezige Spoedeisende Hulp en de Intensive Care.
Aanleiding hiervoor zijn de nieuwe regeringsplannen die de spoedeisende hulp van het ziekenhuis in Weert bedreigen. Het is niet de eerste keer dat Haagse plannen het voortbestaan van regionale ziekenhuizen zoals in Weert of essentiële onderdelen hiervan bedreigen.
Tijd dat het stopt
“Het wordt tijd dat dit stopt. Het liefst met deze Tweede Kamerverkiezingen” zegt Fanida Kadra fractievoorzitter van de PvdA Weert. “Daarom vragen we de collega raadsleden en de collegeleden, voor wie dit geldt, of ze mee willen werken om die discussie het liefst voor altijd te stoppen. Dat kan door het op te nemen in de verkiezingsprogramma’s van alle politieke partijen. Vooral bij de partijen waar dit nog niet is gebeurd zou het goed zijn dat hierover iets wordt opgenomen.”
“De streekziekenhuizen zoals in Weert zijn van essentieel belang voor de leefbaarheid en de veiligheid in de regio” aldus PvdA commissielid Leon Heuvelmans. “Wanneer bijvoorbeeld de Spoedeisende hulp in Weert verdwijnt , lopen mensen gevaar die een hartaanval krijgen of een ongeluk omdat ze dan helemaal naar Eindhoven of Roermond moeten. Dat duurt veel te lang”
Om de zoveel jaar weer
“Om de zoveel jaar staat het voorbestaan van het ziekenhuis weer ter discussie. Daarmee ben je als ziekenhuis een minder aantrekkelijke werkgever, de medewerkers worden onzeker en dus wordt het moeilijker goede mensen te vinden. Ook jongeren die willen kiezen voor de zorg worden onzeker of ze als verpleegkundige aan de slag kunnen in Weert en kiezen dan misschien voor een ander ziekenhuis of zelfs voor een andere opleiding. Dat zou een slechte zaak zijn”, aldus de PvdA Weert.
De PvdA Weert heeft daarom een brief geschreven aan alle raads- en collegeleden met het verzoek om te proberen ervoor te zorgen dat in de verkiezingsprogramma’s van hun partij het bestaan van regionale ziekenhuizen zoals Weert wordt veiliggesteld.
“Wanneer bijvoorbeeld de Spoedeisende hulp in Weert verdwijnt , lopen
mensen gevaar die een hartaanval krijgen of een ongeluk omdat ze dan
helemaal naar Eindhoven of Roermond moeten. Dat duurt veel te lang”
Dat dus en nu niet verzanden in zogenaamd intellectueel geneuzel van kijk eens wat ik weet. Gewoon de praktijkvoordelen behouden. Andere optie is er niet. Klaar.
De politiek moet zich niet alleen aan de achterzijde van de gezondheidszorg inzetten…maar ook aan de voorkant.
Door het volgende veel meer promoten en te faciliteren>>>>zoals :meer bewegen, niet roken, geen drugs, weinig of geen alcohol, gezonder eten, veiliger verkeer, beter milieu……
Doordat veel mensen deze algemene betere levensstijl regels niet in acht nemen, wordt de druk op de gezondheidszorg én de kosten daarvan steeds groter.
De grootste kostenpost is de vergrijzing, zal nog veel duurder worden. Als het St. Jans verdwijnt gaat het zorgpersoneel echt niet in Roermond of Eindhoven aan de slag, dus nog minder handen aan het bed.
In dit land waar de Zorgverzekeraars bepalen welke zorg mensen waar kunnen krijgen, zodat hun winsten op peil blijven, zal dit steeds weer een terugkerende discussie zijn. De verkwanseling van de zorg (en de hele publieke sector) aan de markt, maakt veel meer kapot dan ons lief is. Heet wordt hoog tijd dat het huidige financieringssysteem van de zorg de nek wordt omgedraaid. Of wil politiek Den Haag soms dat 50 % van de Nederlanders de zorg niet meer kunnen betalen? Spreek je maar eens uit regeringspartijen. Is gezondheidszorg iets dat alleen voor de meer vermogenden is bedoeld?