In de komende week worden ongeveer 20 dode moeraseiken aan de Kettingdijk weggehaald. Natuurmonumenten heeft opdracht gegeven deze bomen te rooien in verband met de veiligheid van gebruikers van de dijk. De werkzaamheden nemen twee dagen in beslag, de Kettingdijk is tijdens het beheerwerk beperkt toegankelijk voor verkeer.
Afgestorven
Natuurmonumenten heeft een zorgplicht om risico op schade en overlast door dood hout te minimaliseren. Na inspectie van de ruim 300 bomen aan de Kettingdijk is gebleken dat 20 bomen zijn afgestorven. Daardoor kunnen ze, bijvoorbeeld tijdens een storm, omvallen of afbreken. Daarom is besloten ze weg te halen.
Profijt
Van enkele bomen blijft de stam nog staan. Paddelstoelen, insecten en vogels zoals de grote bonte specht profiteren hiervan. Van de gerooide bomen gaat een deel van de stammen naar Weerterlandhout.
Groeiomstandigheden
Natuurmonumenten heeft afgelopen jaren verschillende maatregelen genomen in het natuurgebied Kettingdijk om de natuurkwaliteit te verhogen. Als gevolg hiervan zijn de groeiomstandigheden voor de laan moeraseiken veranderd en zijn de bomen minder vitaal geworden. De ontwikkeling van de overgebleven bomen wordt daarom in de gaten gehouden.
Nader onderzoek
Voor het eventuele behoud van de laan wordt eerst onderzoek gedaan naar de cultuurhistorische waarde van de Kettingdijk. Aan de hand van de resultaten wordt een afweging gemaakt wat er met de moeraseiken gaat gebeuren.
Vandaag de gehele Kettingdijk en omgeving bestudeerd.
De bomenrij langs de zuidelijk gelegen Kettingdijk tov. de boerderij, zien er op het eerste oog, redelijk uit.
Er zijn langs dit traject idd 30 bomen gemerkt, die in zeer slecht staat zijn of scheef staan.
De rest van de 300 bomen zijn noemenswaardig nooit gesnoeid of goed onderhouden, zoals op een “doorgaande weg” wel zou moeten.
Bij meer dan de helft hangen wel dode takken in…maar vormen nu nog geen direct gevaar.
De bomen in dat gebied, dus niet alleen langs de Kettingdijk, staan in een zeer drassig en nat gebied.
Dit betekent dat als de bomen groter worden, dat die geen houvast hebben met hun wortels in de grond.
In het hele gebied rond die Kettingdijk, zie je dat de wat groter bomen zijn omgewaaid, of preventief zijn omgezaagd…..Ravage alom …vooral aan het noordelijke traject gelegen Kettingdijk tov. de boerderij.
Hier staan geen eiken, maar beuken die nog niet zo hoog zijn….maar nogmaals Ravage alom! Doordat de grotere bomen geen houvast hadden.
Volgens mij heeft Natuurmonumenten gelijk…dat de bomen als die wat groter worden, op langere termijn, langs het zuidelijk traject van de Kettingdijk niet te handhaven zijn…..maar dat geldt voor het hele gebied rond de Kettingdijk…!!
Zèk Hendrik. Zeen die puntjes van uch nog neet op? Gae hetj dr in 2021 al mieër getyptj as det ich kilomaeters heb gefietsj dit joar!
Hahaha en al helemaal geen Duits uit ‘Zwertbrook’ zeker? 😉
Wat raar, als je 30cm naast een boom een sloot graaft gaat is dit slecht voor de boom.
Haha. Slum det het weer in t noets keumtj. Dan wetj daegeene dae lèst auch al es hout geklauwdj hieet woee en wannieer dette ziene veurroad kan beejvulle!
Hahahaha! Inderdaad
Dat is al een heel stuk beter dan die be-oogde 330stuks.
De meeste van de overige 310, voeren ze ook wat en ze worden dit jaar niet meer groen. Tegen het einde van dit jaar zullen deze wegens ziekte of sterfte, alsnog gerooid (moeten) worden.
Ik moet eerlijk toegeven. Slumme had wel gelijk dat er geen 300 worden gekapt! Toch wel benieuwd naar zijn betrouwbare bron!
Wat een bullshit. Heb nimmer een doden afgebroken tak zien liggen op de kettingdijk. Zelfs niet na een flinke storm. Daarbij wat zou het boeien als er een boom zou omwaaien… Dood is leven, en dat zou stichting natuurmonumenten toch moeten weten.
Omdat ze een fietser of automobilist kunnen verwonden,deze weg kan dan tijdelijk niet toegankelijk zijn voor hulp diensten.
Dat jij geen tak ziet liggen wil niet zeggen dat iets niet gebeurt.
( ik zie ook nooit inbrekers)