De gemeente Weert gaat verschillende bomen beschermen tegen knagende bevers. Het gaat om waardevolle park- en laanbomen en bomen die landschappelijke waarde bezitten. Deze krijgen een beschermend raster of worden voorzien van een speciale strijkpasta.
Knaagschade
Het aantal bevers in de omgeving Weert is de laatste jaren toegenomen. Bevers voeden zich in de winterperiode voornamelijk met twijgen en boomschors van bomen of grote struiken. Hierdoor ontstaat er knaagschade aan bomen. Op steeds meer plekken in de gemeente Weert wordt knaagschade waargenomen.
Bescherming tegen knaagschade
De bever is een beschermde diersoort. Om bomen toch te beschermen tegen knaagschade, heeft de gemeente op enkele plaatsen op Vrouwenhof in de wijk Leuken strijkpasta aangebracht op de stam. Deze pasta zorgt ervoor dat de bevers niet meer aan de boom knagen en is onzichtbaar na het opdrogen.
Ook gaat de gemeente beschermende rasters aanbrengen rondom de stam van bomen. Dit raster kan jaren blijven staan. De beschermende rasters worden vanaf de eerste week van januari geplaatst.
Waardevolle bomen
Het is niet mogelijk alle bomen of grote struiken te beschermen tegen knaagschade. Daarom heeft de gemeente gekeken welke bomen beschermd moeten worden. Hierbij is besloten om waardevolle park- en laanbomen en landschappelijk waardevolle bomen (denk aan knotwilgen) te beschermen, voordat bevers aan de bomen gaan knagen.
Een vuistregel die de gemeente hierbij hanteert, is dat hoe verder bomen van de waterkant af staan, hoe kleiner de kans is op knaagschade. Er wordt per boom gekeken of er een raster geplaatst wordt of strijkpasta aangebracht wordt.
Knaagschade melden?
Wil je de gemeente tippen over knaagschade? Je kan knaagschade aan bomen melden via www.weert.nl/melding. De gemeente Weert bekijkt dan of er iets aan de knaagschade gedaan kan worden en of er extra bomen beschermd moeten worden.
De bever staat op de rode lijst voor bedreigde zoogdieren. Volgens de Europese Habitatrichtlijn (1992) is de bever strikt beschermd (bijlage IV) en moeten beschermde leefgebieden (Natura2000) worden aangewezen (bijlage II). De bever is bovendien beschermd door de Wet Natuurbescherming.
Op de lijst in de Wet Natuurbescherming komt geen bever voor én staat ook niet langer op de rode lijst.
Volgens mij heb jij toch wel een zeer verouderde lijst in handen gehad.
Dag Paul, juist niet. De lijst is geactualiseerd per 01-01-2020.
Kijk maar op rijksoverheid.nl
De lijst is juist geactualiseerd per 01-01-2020.
In Limburg is afschot Bevers toegestaan en al meer dan 100 keer toegepast. Er zijn er teveel verplaatsen is niet meer mogelijk, schade is en wordt nog vele keren groter en toen kwam de wolf. Die gaat ook een plaag worden immers schapen en bevers genoeg, pas als roodkapje in het bos opgegeten wordt gaan we aan die plaag wat doen.
Ter info WdGste, de Bever is GEEN beschermde diersoort !
Het wordt tijd om dit ongedierte uit te roeien … 😉
Dit volgens jou, ongedierte, is wel beschermd in Nederland.