De verkoopprijs van de gemiddelde verkochte woning in het bestaande segment steeg in het vierde kwartaal van 2020 naar 365.000 euro, een stijging ten opzichte van 2019 van maar liefst 11,6%, zo meldt NVM. Voor de regio Weert betrof het een prijsstijging van gemiddeld 9,1%.
Voor het tweede achtereenvolgende kwartaal ligt de prijsontwikkeling in een jaar boven de 11%. Daarmee stegen de prijzen ongekend hard. In dit ‘coronajaar’ zijn er 3,7% meer koopwoningen bestaande bouw verkocht dan in 2019. Daarmee was 2020 qua verkoop beter dan de twee voorgaande jaren.
Het afnemende aanbod van huizen blijft de grootste bron van zorg. In het vierde kwartaal van 2020 kende Nederland de krapste bestaande woningmarkt deze eeuw met een krapte-indicator van 1,9 en dat betekent dat de consument uit minder dan twee huizen kon kiezen.
Trek naar landelijk gebied
Er blijft een trend zichtbaar in de trek vanuit de G4/Randstad naar elders. In 2020 zoekt bijna 10% van de Randstedelijke kopers een woning in de 8 niet-westelijke provincies tegenover 5,5% in 2015. Hier en daar lijkt de trend in 2020 iets versterkt.
Regio Weert
De NVM publiceerde vandaag ook de cijfers van de regio Weert (vierde kwartaal 2020).
- Aantal verkochte woningen: 266 woningen
- Ontwikkeling aantal verkopen t.o.v. een jaar eerder 8,4%
- Gemiddelde verkoopprijs: 330 duizend euro
- Prijsontwikkeling t.o.v. een jaar eerder: 9,1%
De prijzen worden opgedreven, merendeels door beleggers.
Doordat het geld op de bank niet veel oplevert, kopen beleggers een 2de en een 3 de of nog meer huizen en appartementen.
Ook crimineel geld wordt in huizen gestoken…en zo witgewassen.
Niet alleen wordt in huizen belegt…maar ook in commerciële ruimte.
Heel veel commerciële ruimte in het centrum van Weert, die jaren en jaren te huur hebben gestaan…zijn het vorige jaar plotseling bijna allemaal verkocht.
Welke crisis in Nederland ook uitbreekt….in de afgelopen 100 jaar zijn huizen altijd duurder geworden….af en toe een dipje….maar dat is maar tijdelijk….en dat zal de komende 100 jaar ook zo zijn!
Ik heb vorig jaar een commerciële ruimte gekocht en jij suggereert dat dit crimineel is.
Dus samenvattend: de verkochte panden in het centrum van Weert zijn betaald met crimineel geld? Top om dan direct zo’n conclusie te trekken….
Er is sprake van schaarste, wat veroorzaakt schaarste? Juist, stijging van de prijs. Hierdoor stijgen de huizenprijzen… Er is immers enorm veel vraag.
Dit lijkt op wachten tot de volgende financiële luchtbel implodeert.
Helaas voor u, er komt voorlopig geen luchtbel in de huidige markt.
De vraag is enorm en aanbod beperkt komende jaren.
En over 2 of 3 jaar zakken de huizenprijzen en zit iedereen die nu koopt met een veel te hoge hypotheek. Of zijn we het ontstaan van de laatste financiële crisis alweer vergeten?
De vorige huizencrisis/financiële ontstond ook doordat men veel meer mocht lenen dan het huis waard was (106%) en ook nog eens aflossingsvrij. Nu mag je maximaal 100% lenen.
Klopt. En als over 2 jaar het huis 15% minder waard is (wat niet vreemd zou zijn na deze wilde prijsopdrijving, zie de prijzen in A’dam) heb je dus het probleem waarmee die vorige crisis is begonnen. En dan nog niet meegenomen het (moeten) kopen op 2 inkomens wat, met mogelijk veel faillissementen in de nabije toekomst, ook nog een extra probleem kan opleveren.
Ik zie het niet in twee jaar afnemen met 15%. Misschien wel in 10 a 15 jaar. Amsterdam daargelaten, want daar zie je ook dat kopers naar buiten de randstad vertrekken.
Als je geen aflossingsvrije hypotheek hebt afgesloten is er geen probleem. Je hebt immers al aanzienlijk wat afgelost.
Probleem is echter wel dat men de hypotheek soms weer verhoogd, om te verbouwen bijvoorbeeld. En natuurlijk dat er nog best veel aflossingsvrije hypotheken ‘actief’ zijn.