Bij de gemeente Weert is eind vorig jaar een verzoek binnen gekomen voor het realiseren van 6 vrijstaande woningen aan de Pinksterbloemstraat in de buurt Vrakker-West (Boshoven). Maar voordat het plan kan worden uitgevoerd moet eerst de geurbelasting omlaag.
Het braakliggende perceel waar initiatiefnemer Meulen Projectontwikkeling BV de woningen wil realiseren ligt tussen de huisnummers 16 en 28. Het college van B&W heeft besloten in principe medewerking te verlenen aan het planvoornemen.
De nieuwe toe te voegen woningen zullen Vrakker-West afronden zodat het bebouwingslint voltooid is. De percelen zullen vergelijkbaar zijn met de reeds aanwezige percelen en daarmee in een passende verkaveling resulteren.
Ruim van opzet
Door het realiseren van vrijstaande woningen blijft het lint voldoende ruim van opzet en daarmee een gelijkmatige overgang naar het buitengebied. Stedenbouwkundig gezien is afronding van de woonstraat en een geleidelijke overgang naar het buitengebied wenselijk.
In de oorspronkelijke stedenbouwkundige opzet van de uitbreiding Vrakker-West waren hier bovendien al 6 bouwkavels voorzien. De nieuwe woningen moeten qua massa, rooilijnen, goot- en bouwhoogte en verdere vormgeving passen bij de overige woningen in de straat.
Geurbelasting omlaag
De initiatiefnemer gaat in overleg met het agrarisch bedrijf aan de Hulsterdijk. Het is de bedoeling dat met behulp van technische maatregelen de geurbelasting voor dit bedrijf wordt verlaagd. Er moet naar aanleiding hiervan worden aangetoond dat de geurbelasting aanvaardbaar is en er sprake is van een goed woon- en leefklimaat.
De bestemming van het plangebied kan pas worden gewijzigd naar ‘Wonen’ als de milieuvergunning van het agrarisch bedrijf aan de Hulsterdijk definitief is gewijzigd. Voor het realiseren van woningen op de percelen zal dan ook rekening moeten worden gehouden met de omgekeerde werking.
Om te toetsen of er ter plaatse van de gronden aan de Pinksterbloemstraat sprake is van een goed woon- en leefklimaat moet de initiatiefnemer een onderbouwing aanleveren. Ook moeten andere omliggende agrarische bedrijven in deze toetsing worden meegenomen.
Met de kennis van nu daar bouwen, dan zou ik me veel meer zorgen maken om het magnetisch veld dan om de geur. In de tuin gaan zonnen, zitten of werken word dan net zoiets als een ct scan maken. Alleen dan op 50 hertz.
Er is niks dat een aluminium hoedje niet kan oplossen…
Daarnaast staan er al een flink aantal woningen waarvan de bewoners er na al die jaren nog steeds gezond uit zien en geen licht geven 😉
Niet in de buurt van hoogspanningsmasten bouwen is maar een ‘dringend advies’, daar heeft een projectontwikkelaar geen boodschap aan. Die wil alleen maar huisjes verkopen. Net zoals het kazerne terrein waar men nu zoveel mogelijk en zo hoog mogelijke woontorens wil bouwen voor zo hoog mogelijke winst.
Niet om het een of het ander, maarre…. die “geurbelasting” houdt precies op naast de bestaande woningen? Met andere woorden, hebben de bestaande woningen geen last van die “geurbelasting”? Als ik bij ons (een paar straten verder) naar buiten loop dan ruik ik toch regelmatig een ouderwets boerenluchtje 🙂
Klinkt weer typisch als een papieren dingetje om anders werkloze ambtenaren van de straat te houden.
Het zou nu toch duidelijk moeten zijn dat, als de juiste aanvrager komt, er heel snel heel veel kan worden gerealiseerd. En dat terwijl voor diegenen door wie ze zijn gekozen, waar ze voor zouden moeten werken en door wie ze worden betaald (de gewone burger dus) steeds meer bureaucratische drempels voor zijn/haar kiezen krijgt.