Aankomende donderdag, 21 januari, gaan vrijwilligers van de stichting ‘Geen Drugs-Wel Leven’ in Weert flyers verspreiden om aandacht te vragen voor de gevaren van lachgas. Zij zullen daarbij tevens een informatiebrief afgeven bij het gemeentehuis, ter attentie van burgemeester Leppink en wethouder Gabriëls, om hen te vragen om drugsvoorlichting hoog op de agenda te zetten.
Stichting Geen Drugs-Wel Leven is veelal actief in en rond Amsterdam. Vrijwilligers van de stichting hebben naast Amsterdam eind vorig jaar tevens Zaandam, IJmuiden, Volendam, Diemen, Purmerend, Hoofddorp en Almere aangedaan om de lachgasproblematiek aan de orde te stellen. Maar de stichting heeft ook actieve leden in Weert – die in het afgelopen jaar al meer dan 15.000 flyers in brievenbussen van inwoners in Weert hebben verspreid.
Lachgasgebruik in openbare ruimte in Weert verboden
Gemeente Weert heeft in een Algemeen Plaatselijke Verordening opgenomen dat lachgasgebruik in de openbare ruimte vanaf september 2020 verboden is. Een geweldige stap in de goede richting. De vraag is of dit het thuisgebruik ook zal doen verminderen. Stichting Geen Drugs-Wel Leven is van mening dat er veel meer aan voorlichting gedaan zal moeten worden om jongeren bewust te maken van de risico’s die verbonden zijn aan lachgas.
Door lachgas in een rolstoel
In de afgelopen twee jaar zijn er in Nederland ruim 60 gevallen geweest van jongeren die na excessief gebruik van lachgas klachten gekregen die op een dwarslaesie lijken. Verpleegkundigen zagen jongeren het ziekenhuis binnenkomen in een rolstoel, omdat ze niet meer konden staan of lopen. Van de 100 patiënten die door neurologen werden onderzocht, had meer dan de helft klachten die passen bij een dwarslaesie.
Wat doet lachgas in het lichaam?
Wanneer je lachgas inhaleert gaat het via de longen en het bloed, de hersenen in. Lachgas tast vitamine B12 aan, de vitamine die zorgt voor rode bloedlichaampjes. Bij een tekort aan vitamine B12 wordt het zenuwstelsel aangetast en kunnen bloedarmoede en allerlei neurologische problemen ontstaan, tot een dwarslaesie aan toe. Zoals we inmiddels uit de praktijk weten komt het voor dat jongeren daar niet volledig van herstellen en blijvend in een rolstoel komen te zitten. Naast lichamelijke klachten krijgen jongeren op de langere termijn vaak ook psychische klachten na gebruik van lachgas.
Landelijk verbod op lachgas uitgesteld
We komen er dus steeds meer achter dat lachgas niet zo onschuldig is als het lijkt! Medio vorig jaar kondigde het kabinet aan lachgas per 1 januari 2021 op lijst II van de Opiumwet te willen plaatsen en daarmee recreatief gebruik van lachgas te verbieden. Daardoor zouden verkoop, vervaardiging en bezit van lachgas verboden worden, zodat hier door gemeenten op kan worden gehandhaafd. Helaas is de invoering van dit wetsvoorstel vertraagd en laat een verbod nog wat langer op zich wachten. Veel gemeenten hebben overigens net als Weert al stappen ondernomen en recreatief gebruik in de openbare ruimte verboden middels een APV.
Landelijk verbod alleen niet voldoende
“Lachgas onder de Opiumwet laten vallen is zeker een stap in de goede richting”, aldus een vrijwilliger van de stichting Geen Drugs-Wel Leven. “Maar met een verbod heb je nog niet meteen het gebruik aangepakt. Jongeren iets verbieden, werkt vaak tegendraads. Je moet ook aan voorlichting doen en uitleggen wat de effecten van drugs zijn op het lichaam en het brein. Als je over de juiste gegevens beschikt, kunnen je bewuster de keuze maken om dat ballonnetje te nemen of niet.”
Drugs niet normaal
“We moeten af van de cultuur dat drugs – of zelfs een beetje drugs – geen kwaad kan. Wij pleiten voor verplichte drugs-educatie in het onderwijs. En dan niet over ‘hoe je drugs veilig kunt nemen’, maar eerlijke informatie met uitleg over wat er in je lichaam en met je brein gebeurt. Je hebt maar één stel hersenen en daar moet je je hele leven mee doen!”
De stichting Geen Drugs-Wel Leven is een initiatief dat ontstaan is vanuit Scientology. Wereldwijd zijn er vanuit de kerk seculiere stichtingen opgericht die zich richten op voorlichting over drugs. Kern van de campagne is een lespakket met boekjes over de meest gebruikte drugs, waaronder marihuana, XTC, cocaïne en meer. De lesmaterialen en boekjes kunnen door docenten gratis via de website worden besteld. Er kunnen vanuit de stichting tevens lezingen worden verzorgd.
De vrijwilligers van de stichting zullen zaterdag in verband met de strengere coronamaatregelen alleen huis aan huis verspreiden en daarbij alle voorzorgsmaatregelen in acht nemen.