Verloop van noodbevel en avondklok in Weert

3 min. leestijd

Op social media zijn op 25 en 27 januari 2021 oproepen gedaan om, in navolging van de demonstraties in andere steden in Nederland, te komen demonstreren dan wel te komen rellen op locaties binnen de gemeente Weert. Er werd een noodbevel en noodverordening uitgevaardigd. Woensdag tijdens de raadsvergadering werd hierover vergaderd.

Er waren geen demonstraties aangemeld bij de gemeente. Na overleg met de politie en het openbaar ministerie besloot burgemeester Ina Leppink-Schuitema van Weert om het centrum tot veiligheidsrisicogebied te verklaren en een noodbevel uit te vaardigen.

Jongeren uit andere plaatsen

De politie kreeg de mogelijkheid om preventief te fouilleren op verboden wapenbezit. Er werden geen wapens gevonden. De politie en de boa’s hebben 250 personen, voornamelijk jongeren gecontroleerd en hun identiteit vastgesteld. De meesten kwamen van buiten Weert, o.a. uit Eindhoven, Uden, Heesch en Roermond. Naast inzet op straat vonden er gesprekken thuis bij de jongeren en stopgesprekken plaats, zo werd woensdagavond tijdens de raadsvergadering bekend.

Aanhouding en gesprek

Een inwoner uit Weert is opgepakt voor opruiing. Ook kreeg een inwoner uit Weert, die opriep een groep te vormen tegen mogelijke relschoppers, thuis bezoek van een wijkagent. De agent heeft uitgelegd waarom dat averechts zou werken en de politie daarmee niet geholpen zou zijn.

49 keer in de fout met avondklok

Ten aanzien van de avondklok zijn controles uitgevoerd en hebben minimaal 49 personen een proces verbaal gekregen. Vanwege aanhoudende dreiging tot rellen is er ook op 27 januari een noodbevel uitgegaan. De verwachting dat het niet zonder meer rustig zou blijven heeft er toe geleid dat de burgemeester in overleg met driehoekspartners heeft besloten een noodverordening af te te geven tot woensdag 10 februari 04.30 uur. De gemeenteraad bekrachtigde de noodverordening tijdens de gemeenteraadsvergadering van 3 februari 2021.

“De inzet van de politie, boa’s, jongerenwerkers Punt Welzijn en vrijwilligers van de moskeeën, maar ook de prominente inzet van diverse medewerkers gemeente Weert hebben een zeer belangrijke rol gespeeld bij het aanpakken van het ontstane veiligheidsprobleem,” benadrukt de politievertegenwoordiger. 

Recht om te demonstreren

Op de vraag van partij Duijsters hoe in dit alles wordt omgegaan met het recht tot demonstreren, antwoordt burgemeester Ina Leppink-Schuitema van Weert: “Recht op demonstreren is er zeker. Dat is in de grondwet geborgd. Maar mensen moeten zich wel aan de Wet openbare manifestaties houden, waarin expliciete regels gesteld worden ter voorkoming van wanordelijkheden.”


Een bijdrage van Arjanne van Voorst

Deel dit bericht
Geef reactie