Tijdens de herinrichting van het stadspark in Weert is gebleken dat de 15de-eeuwse toegangspoort naar de voorburcht van kasteel Nijenborgh aan de Biest in slechte staat verkeert. De afgelopen dagen zijn er meerdere stenen naar beneden gevallen. Mede doordat het object ook interessant is gebleken voor vogels om in te ‘pikken’.
Vandaag werd in samenwerking met de brandweer een technische inspectie uitgevoerd. Samen met een expert werd gekeken naar de toestand van de poort. Tijdens de inspectie bleek dat er stenen los zaten. Deze zijn door de brandweer verwijderd zodat ze niet meer omlaag kunnen vallen.
Onlangs werd bekend dat het college van B&W geld beschikbaar had gesteld om onderzoek uit te voeren naar de technische staat van de monumentale poort. De poort is een restant van het kasteel dat hier tot 1702 heeft gestaan.
Deze rijksmonumentale poort is jarenlang grotendeels bedekt geweest met klimop. Het muurwerk was nauwelijks zichtbaar. Er leek geen dringende noodzaak te zijn voor werkzaamheden aan de poort. Echter is een groot deel van de klimop afgestorven en dit heeft in januari van dit jaar de poort grotendeels blootgelegd. Daarbij bleek dat de wortels en stammen in de loop der jaren de poort hebben aangetast.
Als het Stadspark straks geheel opnieuw is ingericht en vele bezoekers trekt, is de poort de blikvanger en entree. Deze dient in de eerste plaats veilig, maar zeker ook het visitekaartje van het Stadspark te zijn.
Video via Youtube: https://youtu.be/AlFI6n67yHY
Tja, ruïnes staan er om bekend dat ze afbrokkelen.
Het lijkt me dat Spanje voor de kosten op draait, zijn hebben dit immers aangericht. En natuurlijk excuses voor hun brute optreden in het verleden, dat is in de mode.
Scheijmans heeft het 100 jaar in bezit gehad en ze hebben het gewoon laten verwaarlozen. Nu mag de gemeente voor de kosten opdraaien en daarmee de burgers.
De gemeente heeft hierin verzaakt om goed toezicht op het monumentaal erfgoed te houden. Maar ze dronken een glas en deden hun plas ……
Heeft de firma Scheijmans de Gemeente soms gedwongen om het geheel te moeten kopen?
Dat geldt ook voor de stadsmuur op de Emmasingel.
Bedoel je de muur van de Brigittenessen?
Regelmatig onderhoud zou mooi en uiteindelijk waarschijnlijk zelfs geldbesparend zijn geweest.
Ja en dit zijn de bekende bijwerkingen van begroeiing met klim-op