De gemeente Weert plant de komende tijd op verschillende plaatsen in Weert extra bomen. Dit gebeurt in het kader van ‘iedere dag een boom’. Het gaat om 341 bomen die worden geplant aan de Veldbloemstraat, de Princenweg, het Molenakkerplein en de Wiekendreef.
“Door extra bomen te planten dragen we bij aan een groener Weert. Een fijne plek waar mensen leven, werken en ontspannen in een gezonde leefomgeving.”
Wethouder Martijn van den Heuvel
Verschillende soorten bomen
In totaal worden er 341 bomen geplant: 153 op het Molenakkerplein / de Wiekendreef, 130 op de Princenweg en 58 in het park aan de Veldbloemstraat. Het gaat om allerlei verschillende soorten bomen, waaronder de sierpeer, linde, honingboom, sierkerst, acacia en lijsterbes. Door veel verschillende soorten te planten, vergroten we de biodiversiteit en staat er op verschillende momenten in het jaar iets in bloei.
Iedere dag een boom
Er worden meerdere bomen tegelijkertijd geplant. Dit gebeurt tijdens de plantseizoenen. Met het planten van deze 341 bomen is het doel van 365 bomen voor 2020 gehaald. Eerder in 2020 werden er al 85 bomen geplant.
Bij het planten van bomen moet rekening gehouden worden met verschillende factoren, waaronder de plantseizoenen en de weersomstandigheden. Zo krijgen ze de optimale kans om te groeien. Daarom is ervoor gekozen om deze bomen nu te planten, maar tellen ze wel mee met ‘elke dag een boom’ in 2020. In 2021 worden er opnieuw 365 bomen geplant.
Meer biodiversiteit, minder hittestress
Door de klimaatverandering worden de zomers steeds heter, zoals de afgelopen jaren al duidelijk werd. Bomen dragen door schaduw en verdamping bij aan verkoeling. Ook zetten bomen stikstof om in zuurstof. Daarmee wordt de lucht in de stad gezonder. Bomen zorgen daarnaast voor een toename van de biodiversiteit. Planten en dieren profiteren van bomen als schuil- en nestgelegenheid en als voedselbron.
Werkzaamheden
Het planten van de bomen is op 15 maart gestart. Dit neemt enkele weken in beslag. Om de werkzaamheden uit te voeren worden waar nodig kleine delen rondom de werkzaamheden, bijvoorbeeld parkeervakken, tijdelijk afgezet.
Mooi initiatief. Inderdaad jammer dat er eerst niet geven wordt naar de oudere bomen in Weert. Jaren terug is er door bewoners van de Wiekendreef geklaagd bij de gemeente door de schade die ontstaat aan stoepen , opritten en rioleringen door wortelopdruk van de bomen die er nu staan. Toen was het antwoord , ja die zouden we nu niet meer in een woonwijk zetten maar we hebben geen geld om ze te vervangen. Was nu anders een mooie kans geweest. Inmiddels lijkt de stoep op de Wiekendreef meer op een hindernisbaan en heeft de Wiekendreef zelf er spontaan een verkeersdrempel bij gekregen. Ook de stoep op de Biest aan de kant van de paterskerk is voor mensen die slecht ter been zijn levensgevaarlijk. En inderdaad de Graafschap Hornelaan is na een beetje wind onbegaanbaar. Gemeente, bomen planten is een heel goed initiatief maar doe dan geen bezuinigingen op onderhoud.
Het euvel van de opdrukkende wortels en scheve en gevaarlijke stoepen is in heel Weert te vinden, kijk maar eens op Boshoven. al vele jaren een heerlijk probleem.
Hahahaha ‘bomen zetten stikstof om in zuurstof’
Het is ze toch gelukt jou aan het lachen te krijgen
Neem het ze kwalijk waarschijnlijk geen biologie of scheikunde in hun pakket gehad
Dat zet zoden aan de dijk.