Het duurt te lang, ondernemers redden het niet meer! Zonder perspectief, zonder omzet en zonder redelijkheid en balans in de maatregelen is het einde zoek. MKB-Limburg voelt zich genoodzaakt om een luid geluid en een duidelijke boodschap af te geven aan het kabinet.
Volgens de voorzitter van MKB Limburg, Monique Princen uit Weert, is het allang vijf voor twaalf geweest voor de MKB’er. “Het lijkt alsof dit demissionair kabinet haar oor enkel te luister legt bij het RIVM en andere zorg-gerelateerde organisaties en doof is voor de geluiden van ondernemend Nederland.”
“Het corona virus is een blijvertje, daar moeten we mee leren leven. Echter dat inzicht mag nooit de reden zijn om de maatschappij en de economie onherstelbaar te beschadigen. We zijn nu op een punt beland dat we zien dat het middel erger is dan de kwaal. De maatregelen veroorzaken te veel verborgen leed. Ondanks de steunmaatregelen worden wij dagelijks gebeld of gemaild door MKB’ers die er geen heil meer in zien en gedwongen worden om te stoppen. Een ondernemer stopt liever met alle gevolgen van dien dan dat hij failliet gaat, daarvoor zijn ondernemers te trots. Dat is helaas de realiteit,” aldus Monique Princen.
“Op deze manier met de huidige maatregelen dwingt het kabinet de ondernemer om in verzet te komen. MKB-Limburg begrijpt dat en steunt haar ondernemers. Beter gecontroleerd buiten zitten op een terras, op juiste afstand en met toezicht van de ondernemer, dan met zijn allen 50 meter verderop in het park bijna bij elkaar op schoot. Stel je voor dat een ondernemer met lede ogen lijdzaam moet toezien dat het familiebedrijf, dat met bloed zweet en tranen door zijn ouders is opgebouwd in minder dan een jaar naar de filistijnen wordt geholpen door toedoen van het corona-beleid. Wat zou jij doen? Erbij blijven staan en toekijken? Nee, zover laat een ondernemer het niet komen. Hij of zij vecht voor zijn zaak en komt op voor zijn bestaan. Heel begrijpelijk,” geeft Monique aan.
“De willekeur en de ongelijkheid in het zwalkende coronabeleid zorgt ervoor dat ondernemers geen perspectief meer zien. De neveneffecten hebben een vernietigende impact op het voortbestaan van menig winkel en horecazaak en dan vergeten we nog de freelancers en ZZP’ers die bijvoorbeeld actief zijn in de evenementenbranche. De rekening voor dit beleid krijgen we vroeg of laat weer op ons bordje.”
Monique voegt eraan toe dat het MKB-Limburg begrijpt dat het nu nog niet mogelijk is om de maatregelen volledig op te heffen. “Maar we roepen het kabinet op om balans te brengen in de besluitvorming en te kijken naar wat wel kan. We komen in een geheel andere fase terecht (snel test/vaccinatie) en dat vraagt ook om andere inzichten en andere adviezen. Een ondernemer hoef je dat niet uit te leggen ! Geef veel meer verantwoordelijkheid aan de ondernemer. Die snapt heus wel dat, indien ze het niet slim aanpakken, ze zich uiteindelijk zelf benadelen. Laat de ondernemer niet stikken en sta open voor versoepeling. Luister naar álle partijen, anders duurt het zo meteen echt te lang en is het leed niet te overzien,” besluit Monique Princen namens MKB-Limburg. “En als je de druk op de IC daarnaast ook wil verminderen dan vaccineer die patiënten die er de afgelopen 12 maanden het meest hebben gelegen. Dus de man van 50+ met een BMI van 25+. Want van de IC bezetting van de afgelopen maanden was meer dan de helft afkomstig uit deze groep.”
Ipv van actie voeren, kijk naar creatieve oplossingen. Maar dat doet vrijwel geen horeca-ondernemer in Weert.
Reden: als je iets verkoopt gaat dat weer van je eventuele steun af. Dus de ondernemers kiezen liever voor om terras te open en veel tegelijk beuren.
We hebben gezien hoe het vorige zomer ging. Terrassen en cafés gingen open en gelijk daarna gingen ondernemers klagen dat ze de hele dag voor politieagent moesten spelen omdat mensen zich niet aan de regels houden. Nee dat kon echt niet zo die regels dat was geen doen. Toen er waarschuwingen werden uitgedeeld vanwege het niet na leven van de regels ging men ook in de media klagen.
https://www.weertdegekste.nl/2020/07/coronaboete-harde-klap-in-het-gezicht-voor-de-soos/
Ijzersterk verhaal, valt geen speld tussen te krijgen !
Probleem is dat iedere versoepeling een iets hogere kans op besmetting geeft. Iedere branche heeft zijn redenen om versoepeling te wensen/eisen. Argument is oa wij ondernemers doen het wel goed. Gezien vorig jaar nemen niet alle ondernemers de maatregelen serieus en de klanten al helemaal niet.
Meer vrijheid is meer besmettingen
Meer besmettingen zijn meer doden
Ik wil niet meer doden op mijn geweten hebben.
Blijkbaar denkt niet iedereen er zo over
Fijn om te zien dat er mensen zijn die het begrijpen.
Nu ben ik niet voor om maar de terrassen helemaal open te gooien, maar feit blijft, waarom mogen we wel als kippen in een supermarkt “gepropt” worden, maar mag er niet (met in acht neming van de “veiligheidsregels” (1,5m afstand etc)) geen “klein” terras geopend worden. Want zoals de berichtgeving al aangaf (en ja dat zie ik van de zomer hier ook gebeuren), 50 meter verder zitten ze bij elkaar op de lip in het park…….
Als de ondernemer niet teveel tafels en stoelen neerzet kan er ook niet meer gebruikt worden.
Dat van het park begrijp ik ook niet.
Waarom de terrassen nu niet open kunnen en in de zomer wel? De besmettingsgraad is nu hoger dan in de zomer. Het is kouder en de luchtvochtigheid is anders.
Het is kouder dus men kruipt dichter naar elkaar toe. Men moet ook naar binnen om van het toilet te gebruiken. Dus het is niet te voorkomen dat men elkaar tegen komt.
Daarnaast zijn er een aantal groepen die gelijk ‘los’ gaan (begrijpelijk overigens), dus dan worden de regels vanzelf niet meer goed in acht genomen. Dat kan, als de besmettingsgraad lager is.