Peiling – Een woongebouw met iconische waarde op de hoek aan de stadsbrug was de opgave die leidde tot de inzending van 29 visies en 4 schetsontwerpen. Uiteindelijk heeft de beoordelingscommissie gekozen voor het schetsontwerp van JPO (voorheen Jongen Projectontwikkeling) in samenwerking met FAAM architects en DELVA Landscape Architecture & Urbanism. Op donderdagavond 20 mei 2021 wordt het schetsontwerp aan de raadscommissie Ruimte & Economie gepresenteerd.
Een gebouw voor Weert
Het huidige grasveld aan de stadsbrug heeft een belangrijke rol gespeeld in de bevrijding van Weert in 1945. Vrijheid ligt dan ook aan de basis van het schetsontwerp. In de toekomst moet hier voor iedereen de ruimte zijn om zichzelf te kunnen zijn, om mensen te kunnen ontmoeten, om tot rust te kunnen komen en om zich thuis te voelen.
Het schetsontwerp heeft een bijzondere vormgeving en bestaat uit meerdere gebouwen die rondom een groen plein liggen. Ontmoeting staat hier centraal. Een van die voorgestelde gebouwen is een toren, die net als de Hameij, een poortwachter aan de noordelijke stadsentrée wordt. De toren gaat het plein (het Bassin) aan de zuidkant van het kanaal afbakenen, vormt de afronding van het waterfront en is zo geplaatst dat de Martinuskerktoren vanaf de Eindhovenseweg zichtbaar blijft.
De andere voorgestelde gebouwen worden trapsgewijs lager naar de omliggende bebouwing en het groene plein tussen de gebouwen, zodat de hoogtes goed aansluiten op de menselijke schaal en maat van de openbare ruimte. Het schetsontwerp heeft geen specifieke voor- of achterkant, maar heeft naar elke zijde een ander gezicht.
Duurzaamheid
Wethouder Wendy van Eijk; ‘Ik vind het belangrijk dat een gebouw zo duurzaam en natuur inclusief mogelijk is. Deze thema’s liggen aan de basis van het schetsontwerp en zijn door het hele ontwerp verweven.’
De gebouwen zijn opgebouwd uit blokken van hout, metselwerk of alleen een houten frame waarmee de buitenruimte van een woning gemarkeerd wordt. Langs de houten frames, bovenop de blokken en op het plein is ruimte voor gevel-en dakgroen.
Innovatief is de klimaatbeheersing door natuurlijke beschaduwing van grote dakterrassen en een bouwmethode die uitgaat van een bijna volledige houten constructie in combinatie met biosbased materialen. Hierdoor heeft het plan een duidelijk leesbare duurzame uitstraling.
Het plan sluit goed aan bij de ambities uit onze strategische visie. Weert moet in 2030 een groene thuishaven te zijn, want groen draagt bij aan een grotere biodiversiteit, natuurlijke en landschappelijke kwaliteit, natuurinclusiviteit in de woon- en werkomgeving, wat goed is voor de gezondheid van alle mensen, de economie en de samenleving.
Programma
Het schetsontwerp biedt ook woonvormen die nieuw zijn voor Weert. Het plan bestaat uit een aandeel koopappartementen van verschillende groottes met buitenruimtes van een formaat dat verglijkbaar is met een tuin bij een grondgebonden woning. Daarnaast wordt voorgesteld om het concept “co-living” te introduceren. Dit concept gaat uit van een aantal kleinere huurappartementen die gezamenlijk voorzieningen delen en gericht zijn op ontmoeting.
Wethouder Van Eijk: ‘Als gemeente hebben we de ambitie om wonen voor elke doelgroep mogelijk te maken. De nieuwe woonvorm “co-living” waarbij mensen daadwerkelijk samen kunnen wonen geeft ook invulling aan het thema sociale duurzaamheid. Daarmee kunnen we eenzaamheid voorkomen en dat vind ik een belangrijke plus aan dit plan. Het is meer dan alleen een gebouw.’
Veel belangstelling
Voor de uitvraag waarin de gemeente Weert de markt opriep om te komen met visies en ontwerpen voor de hoek aan de stadsbrug was grote belangstelling. 29 partijen meldden zich door middel van het indienen van hun visie op architectuur, stedenbouw en duurzaamheid. De beoordelingscommissie bestond uit twee raadsleden, wethouder Wendy van Eijk en medewerkers met verschillende inhoudelijke expertises. Samen hebben zij uit alle aanmeldingen 4 partijen gekozen die hun visie verder mochten uitwerken tot een schetsontwerp.
De 4 partijen hebben hun ontwerp op 25 maart jl. toegelicht aan de beoordelingscommissie, die wederom op dezelfde criteria als bij de selectiefase heeft beoordeeld. Uiteindelijk heeft de commissie gekozen voor het ontwerp van JPO, FAAM en DELVA.
Vervolg
Het college heeft het advies van de beoordelingscommissie overgenomen en vraagt de raad om wensen en bedenkingen kenbaar te maken ten aanzien van het plan. Op donderdagavond 20 mei 2021 wordt het schetsontwerp in de raadscommissie Ruimte & Economie toegelicht. Deze toelichting is online te volgen via de website van de gemeenteraad, maar kan ook op een later moment worden teruggekeken. Op 2 juni 2021 behandelt de gemeenteraad het plan.
Daarna gaat de gemeente met JPO in overleg om het plan verder uit te werken en afspraken te maken over het vervolg.
Bekijk je dit bericht via de app en wil je stemmen op de peiling? Klik dan hier.
Hey die blokkendoos is nog niet af.
De schaatsers zullen wel verdrinken. Staat het redelijk om bekend met zijn boten enzo. Schaatst niet echt lekker.
Het huidige grasveld aan de stadsbrug heeft een belangrijke rol gespeeld in de bevrijding van Weert in 1945. Vrijheid ligt dan ook aan de basis van het schetsontwerp. In de toekomst moet hier voor iedereen de ruimte zijn om zichzelf te kunnen zijn, om mensen te kunnen ontmoeten, om tot rust te kunnen komen en om zich thuis te voelen.
Wat heeft dit gebouw met “vrijheid” te maken? Als je echt voor “vrijheid” wil gaan en iets wil bouwen voor iedereen, dan maak je er een park van waar iedereen zichzelf kan zijn, mensen kan ontmoeten en tot rust kan komen om zich er thuis te voelen. Dan bouw je iets voor iedereen. En niet enkel en alleen voor enkele mensen met heel veel geld. Want de appartementen gaan natuurlijk flink wat kosten per stuk.
Zoals het Goede Doel al zong: “en alleen als je geld hebt, is de vrijheid niet duur”…….
Dus alles wat in 1945 een rol heeft gespeeld maar behouden? Pak een schep en graaf je een stukje gras uit
Zeker op school nooit het belang van geschiedenis geleerd
Kunt wel alles blijven bewaren, of naar de toekomst kijken.
Je hebt mijn reactie niet begrepen, Henk. Het gaat mij er om dat het beter is om iets te maken dat voor IEDEREEN toegankelijk is i.p.v. voor een kleine clubje. En als het alleen voor de rijken bedoeld is, moeten ze zo eerlijk zijn om er niet een of ander lulverhaal omheen te hangen over “vrijheid”. Een stad is er misschien beter mee om iets te realiseren voor iedereen en iets dat mensen van buitenaf aantrekt om er eens naar toe te gaan dan vol te bouwen met protserige, dure woningen.
En ja: het behouden van zaken i.p.v. alles maar wegmaken lijkt me aanzienlijk beter voor alle inwoners van Weert e.o. Een stad zonder oudheden, zonder geschiedenis, zonder groen, zonder cultuur, is slechts een grijze stip op een landkaart. Juist het bewaren en in stand houden van mooie dingen zorgt er voor dat de stad leeft en de inwoners genieten.
Geen toekomst zonder verleden.
Inderdaad, een stad zonder oudheden en geschiedenis en mooie oudbouw is geen stad meer. In Weert is al bijna niets meer over van al dat mooie ouds!
Foeilelijk (goed, is een kwestie van “goede” smaak), op een plaats die eigenlijk niet voor woningbouw bestemd was. Maar goed, een bestemmingsplan aanpassen als dat in het belang van de raad en/of b&W is kan snel gebeuren (lijkt Den Haag wel). En toch ook benieuwd waar we nu de auto;s gaan parkeren als er in het centrum iets te doen is.
Het ontwerpbureau heeft een vooruitziende blik maar vergeet iets essentieels. Het klimaat slaat (door onbekende redenen) volledig om en de Zuid Willemsvaart gaat bevriezen. Alleen de vraag is hoe krijg je die groene blokkendoos warm gestookt als het buiten 20 tot 25 graden vriest? Een gasverwarming is uit den boze en het noordelijk halfrond schreeuwt om elektriciteit omdat iedereen verkleumd voor het straalkacheltje zit. De dagen zijn in de winter veel te kort om de elektriciteit uit de zonnecellen te halen en onder een hogedrukgebied (wat je nodig hebt bij zo strenge vorst) waait het veel te weinig om de windmolens efficiënt te kunnen laten draaien. Dan toch maar een kerncentrale bijbouwen?
Hier in Stramproy staan 7 wooncontainers, oftewel Tiny Houses, die tezamen op +/- 80 zonnepanelen draaien, zonder gas of elektrisch van buitenaf, ook s’ nachts en in de winter.
Alle te veel geproduceerde stroom (bv s’ zomers), levert een kabel onder de straat door, aan het appartementencomplex aan de overkant van de straat.
Ook s’ avonds, s’ nachts en in de winter, kunnen deze huishoudens dus gewoon doordraaien.
Toen er van de winter een laag sneeuw op de zonnepanelen vast gevroren was, was het wel even paniek.
Zo’n 25 – 30 jaar geleden bevroor het kanaal nog bij 20 graden vorst, maar tegenwoordig is er bij 20 graden vorst geen laagje ijs meer te bespeuren op het kanaal. Komt door die onzichtbare chemische troep in het kanaal. En dat wordt in de toekomst steeds erger. Kouder zal het zeker wel ooit weer eens worden, maar een bevroren kanaal maken wij en uw (klein)kinderen niet meer mee.
Hier in Stramproy staan 7 wooncontainers, oftewel Tiny Houses, die tezamen op +/- 80 zonnepanelen draaien, zonder gas of elektrisch van buitenaf, ook s’ nachts en in de winter.
Alle te veel geproduceerde stroom (bv s’ zomers), levert een kabel onder de straat door, aan het appartementencomplex aan de overkant van de straat.
Ook s’ avonds, s’ nachts en in de winter, kunnen deze huishoudens dus gewoon doordraaien.
Toen er van de winter een laag sneeuw op de zonnepanelen vast gevroren was, was het wel even paniek.
Zo’n 25 – 30 jaar geleden bevroor het kanaal nog bij 20 graden vorst, maar tegenwoordig is er bij 20 graden vorst geen laagje ijs meer te bespeuren op het kanaal. Komt door die onzichtbare chemische troep in het kanaal. En dat wordt in de toekomst steeds erger. Kouder zal het zeker wel ooit weer eens worden, maar een bevroren kanaal maken wij en uw (klein)kinderen niet meer mee.
Gewoon een hoekige blok beton dus… groen gekleurd met klimop.
Misschien even bij de monumentale kasteelpoort gaan kijken hoe onderhoudsvriendelijk die klimop is. Wie gaat dat allemaal snoeien op die hoogte? Oftwel het merendeel van het groen op het plaatje komt er niet of is na een paar jaar weggehaald.
Ziet er goed uit! Alleen dat schaatsen dan….
Dit kan ontwerp kan alleen maar van boven de moerdijk komen, totaal geen feeling met de omgeving en omstandigheden.
Ben ik niet met je eens
Ik vond het gebouw dat het niet geworden is toch echt wel mooier…