Een aannemer is maandag begonnen met het ‘inpakken’ van de monumentale kasteelpoort aan de Biest. De poort wordt voorzien van een beschermende constructie.
Loszittend metselwerk voor problemen. Dit kwam naar voren nadat de begroeiing van de poort was afgestorven en het metselwerk van de poort was aangetast.
Voor de bescherming van voorbijgangers en behoud van de rijks monumentale poort van de voorburcht van kasteel Nijenborgh, waren snel maatregelen nodig. Vandaag werd er gestart met de bouw van een houten constructie die voetgangers en kleine voertuigen moet beschermen tegen onverhoopt afvallende stenen.
Verder komt er een net om te voorkomen dat vogels zich in de poort nestelen en nog meer schade veroorzaken. De tijdelijke maatregelen blijven totdat duidelijk is wat nog meer nodig is voor behoud van dit 15e-eeuwse rijksmonument en hergebruik als belangrijke entree en blikvanger van het Stadspark.
De gemeenteraad zal eerst nog een besluit moeten nemen over een krediet. “Als er een krediet beschikbaar gesteld wordt kunnen we de poort volledig restaureren”, zo licht wethouder Gabriëls toe. De gemeente is eigenaar van het rijksmonument en verantwoordelijk voor de veiligheid van het beeldbepalende gebouw.
Bekijk een video via: https://youtu.be/o601T-abkNI
Graag herhaal ik eerder geschreven bericht
Etoile et Montagne 12 days ago
De daarvoor gevestigde houthandel is dus zwaar in gebreke gebleven. Dit rijksmonument staat al sinds 1967 ingeschreven in het rijksmonumenten register. De houthandel heeft in deze de onderhoudsplicht (ook wel instandhoudingsplicht genoemd) gehad tot de datum van verkoop. Volledigheidshalve bijgaand de wettekst. Deze staat in de Erfgoedwet: art. 9.1.1, onder a, Erfgoedwet jo artikel 11, eerste lid Monumentenwet. Het is verboden om een beschermd rijksmonument te beschadigen of te vernielen of daaraan onderhoud te onthouden dat voor de instandhouding daarvan noodzakelijk is. Ik ga er dan ook van uit dat de gemeente alle kosten gaat verhalen op de houthandel en niet de burgers van Weert laat betalen voor dit verzuim.
Als nu blijkt dat de gemeente als sinds 1965 eigenaar is, is wat er nu gebeurd nog schandaliger. Dan heeft de gemeente niet te wachten op een krediet om te kijken of ze poort kunnen restaureren dan moeten ze restaureren. Ik had verwacht dat een aspirant kandidaat 2e kamerlid beter wist.
De vrijwilligers van Eynderhoof weten er wel raad mee. Volledig afbreken en steen voor steen weer opbouwen. Gaat vervolgens weer eeuwen mee.