De druk op de woningmarkt is groot. Ook in Altweerterheide is er behoefte aan woningen. De locatie aan de Bergsheisteeg is al lang in beeld voor woningbouw. De initiatiefnemer is nu voornemens de ontwikkeling concreet op te pakken.
In 2018 is een woningbehoefteonderzoek uitgevoerd. Hieruit blijkt dat er in het kerkdorp Altweerterheide met name behoefte is aan levensloopbestendige woningen. Daarnaast is er in Weert behoefte aan bouwkavels. Dit initiatief speelt in op de woningbehoefte door een plan te ontwikkelen voor 21 woningen.
De gemeente stelt als voorwaarde dat vier van deze woningen in het sociale segment worden gerealiseerd. Of dit sociale huur of koopwoningen worden moet nog nader worden uitgewerkt. Daarnaast dient de Bergheisteeg aangepast te worden, aangezien dit de toegangsweg wordt tot het nieuwe woongebied.
Principeverzoek
Het voorgelegde plan betreft een principeverzoek. Wethouder Van Eijk: “Een principeverzoek is feitelijk een verzoek om medewerking aan een nieuwe ontwikkeling die afwijkt van het bestemmingsplan. In dit verzoek geeft de initiatiefnemer in grote lijnen aan wat het planvoornemen is en motiveert hierin waarom de gemeente hier medewerking aan zou moeten verlenen. De gemeente beoordeelt het verzoek door het te toetsen aan het beleid en wet- en regelgeving. Op basis daarvan geeft de gemeente aan of zij voornemens is in principe positief of negatief te besluiten op de aanvraag wanneer deze definitief als bestemmingsplanwijziging wordt ingediend”
21 stuks! op dit kleine stukje. Sonde van het mooie uitzicht. Ik denk dat er wel andere plekjes her en der zijn om te bouwen op de Hei.
Hopelijk toch zeker de helft vrij kavels.
Ik weet nog meer stukken landbouw- / veeteeltgrond waar het bestemmingsplan van kan worden veranderd zodat er kan worden gebouwd.
Wie gaat dat betalen?
Wat moet er betaald worden??
En hoeveel moet betaald worden?
Als ik zie wat je moet betalen voor een lapje bouwgrond van bijvoorbeeld 500 m2 en voor een stukje landbouwgrond van 500 m2 (het verschil is ongeveer een ton…) vraag ik me af waar dat verschil naar toe gaat, oftewel wie vult z’n zakken ten kosten van de huiseigenaren.
Helaas worden er meer en meer projectontwikkelaars rijk over de ruggen van de huizenkopers en zou ik liever zien dat deze groep geldwolven buitenspel gezet wordt.
Wie “gunt” deze projectontwikkelaars deze projecten en wat worden deze “gunners” daar zelf (privé??) beter van??
Dat verschil gaat naar de gemeente! Dat geld is nodig om infrastructuur aan te leggen in de breedste zin van het woord. En ook om eventuele schadeclaims te kunnen dekken. Iedereen heeft tenslotte het recht om bezwaar te maken. Er liggen overigens wettelijke remmen op het zomaar wijzigen van landbouwgrond in bouwgrond. Om de belangen van landeigenaren te beschermen maar juist vooral om te voorkomen dat slimmeriken er grof geld aan verdienen. Als er op alle landbouwgrond in Nederland in één keer woningbouw zou worden toegestaan dan komt er een hoop geld ‘vrij in de lucht’ nietwaar?
Dan snap ik jouw eerste opmerking, “wie gaat dat betalen” niet.
Ik snap ook wel dat een deel naar de gemeente gaat omdat er kosten gemaakt worden.
Ik snap alleen niet dat dat grondprijzen nu 4 x zoveel moeten zijn dan 20 jaar geleden.
Ook begrijp ik dat je niet in de wilde weg bouwgrond kunt gebruiken om huizen te bouwen, maar daar had ik het ook niet over.
Ik heb er gewoon heel veel moeite mee dat een klein groepje projectontwikkelaars (met goede connecties naar diegenen in de politiek die beslissen) er zoveel geld aan kunnen verdienen, geld dat uiteindelijk betaald moet worden door de huizenkopers.
Als je deze groep er tussen uit filtert is de burger, de Weertenaar, de winnaar.
Ik heb ooit het geluk gehad, 23 jaar geleden, om een stuk grond van 600 m2 te kunnen kopen voor Fl 100.000, oftewel €45.000 oftewel €75,00 per m2; rechtstreeks van de gemeente. Leg het verschil maar eens uit… de meeste salarissen zijn niet met een factor 4 gestegen.
Dan zijn we het denk ik grotendeels eens. Ik weet in ieder geval uit de kale cijfers dat de gemeente al lang geen winst meer maakt bij de uitgifte van bouwgrond. Sterker nog, er moet geld bij. Dat betalen we allemaal, kortom ‘wie gaat dat betalen’? Ik hoor overigens regelmatig dat de winsten voor projectontwikkelaars ook niet meer zijn wat ze ooit waren. Daarop heb ik geen zicht. Er zullen vast ook krokodillentranen tussen zitten.
En wil de eigenaar dat wel?,
En dat laten bouwen door een lokaal bouwbedrijf, goed voor millieu en support the locals!
En vervolgens weer de term vriendjespolitiek introduceren!
Gewoon inschrijven van venlo tm eindhoven