Weert zet de komende jaren allerlei stappen om op termijn over te gaan van traditionele energiebronnen naar duurzame energiebronnen.
De energietransitie is echter voor veel inwoners nog een onderwerp waarbij men zich afvraagt: “Waar moet ik beginnen? Wat gaat de gemeente doen?”. Inwoners regelmatig informeren is dus belangrijk, bijvoorbeeld over het maken van de Transitievisie Warmte die de gemeente moet opstellen van de Rijksoverheid. Wil je daar meer over weten? Je bent van harte welkom op woensdag 28 april om 19.30 uur bij een digitale bijeenkomst.
In de Transitievisie Warmte moet staan wanneer en hoe de wijken en dorpen in Weert van het aardgas af kunnen. Voor alle duidelijkheid, in Weert beginnen ze eerst met het isoleren van de woningen. Pas na 2030 gaan ze echt aan de slag met afkoppelen van aardgas en de overstap op alternatieve energiebronnen. Op dit moment nemen ze daar nog geen besluiten over. De visie geeft enkel de mogelijkheden en kansen in Weert aan.
Meepraten over aardgasvrij
Het opstellen van de Transitievisie Warmte is in handen van een gespecialiseerd bureau. Zij maken een technische inventarisatie van de situatie in Weert, kijken naar mogelijke lokale warmtebronnen en beschrijven de randvoorwaarden. Maar zeker zo belangrijk voor het proces zijn de vragen die inwoners van Weert hebben, daarvoor worden bijeenkomsten georganiseerd.
Voor wethouder Geert Gabriëls staat voorop dat de energietransitie eerlijk, kansrijk en groen moet verlopen. “Inwoners regelmatig uitleggen waar ze mee bezig zijn is essentieel. Zo kunnen ze de energietransitie en deze transitievisie zo goed mogelijk vormgeven, passend bij Weert en de inwoners.”
Weerter Routekaart Energietransitie
De gemeente heeft al een stappenplan gemaakt voor de energietransitie. In de Weerter Routekaart Energietransitie staat de weg beschreven die we samen gaan volgen om Weert in 2040 energieneutraal te krijgen. De eerste stappen tot 2030 zijn het isoleren van alle gebouwen, dus ook woningen, binnen de gemeente. Het project Warm Wonen in Weert dat al enige tijd loopt, helpt inwoners met deze klus. Pas na 2030 gaan ze concreet aan de slag om over te stappen op alternatieve energiebronnen. In de tussenliggende periode onderzoeken ze de mogelijkheden die er in Weert zijn om van het gas af te gaan.
Transitievisie Warmte opstellen
Elke gemeente moet van de Rijksoverheid voor eind 2021 een Transitievisie Warmte vaststellen. Met deze transitievisie maken gemeenten het tijdspad inzichtelijk: wanneer kunnen welke wijken en dorpen van het aardgas worden afgekoppeld en op welke manier. In Weert is dat nog ver weg omdat ze eerst inzetten op isoleren van gebouwen. Ook wachten ze af welke nieuwe en slimme technieken de komende jaren nog ontwikkeld worden.
Informatiebijeenkomst
Op woensdag 28 april vindt om 19.30 uur de digitale startbijeenkomst plaats. Deskundigen in de energietransitie leggen tijdens de online bijeenkomst uit wat de transitievisie voor jou betekent. Zij beantwoorden vragen en je kan aandachtspunten voor de gemeente doorgeven. De bijeenkomst duurt anderhalf uur. Aanmelden is verplicht en kan via www.weert.nl/transitievisiewarmte
Echt niemand hier refereert aan het feit dat heel NL van het gas af gaat op termijn. Het is niet iets dat hier in Weert ‘verzonnen’ is. Als land geheel overstappen op een andere energiebron dan gas, wat nu zo wijdverspreid gebruikt wordt in Nederland, heeft veel impact en is een ingewikkeld proces. Dat doe je niet zomaar, dat kost tientallen jaren. Goed dat de gemeente Weert hier nu al serieus mee aan de slag is en niet pas in actie komt op het laatste moment (wat vaak meer geld kost plus niet altijd tot de beste oplossingen leidt).
Heel NL van het gas af is een dom plan. Nergens ter wereld ligt zo’n fijnmazig gasleiding netwerk als in NL.
We hoeven er alleen maar waterstof doorheen te duwen en we hebben een duurzame maar vooral een goedkope en slimme oplossing.
Dat is een idee inderdaad. “Van het gas af” is dan ook iets anders dan “alle gasleidingen de grond uit”. Veel goedkoper en efficienter om die leidingen te laten liggen en ergens anders voor te gebruiken.
Nieuwe woningen mogen niet meer op het gasnet aangesloten worden. In de nieuwe wijken is dit net dus ook niet aangelegd.
Betaal jij het? Ooh nee je sociale huur gaat dan maar iets omhoog maar grote uitgave heb je niet.
Wat wil je met die oude gasleidingen doen? Flessenpost versturen?
Gewoon de ouderwetse kachel / openhaard stoken, knus en gezellig. Werkt al honderden jaren goed.
Ich heb mich de koeelekit al vanne zulder gehaaldj. Ich gaon gewoeen weer koeele stoeeke, hebbe ze eur zeen.
Je kan je afvragen wat heeft de gemeente hier eigenlijk mee van doen heeft? Blijkbaar wil de landelijk overheid hier zijn vingers niet aan branden en strooit de landelijke overheid met wat subsidies richting de gemeentes, die dat dan weer aan bevriende stichtingen geven. Vervolgens kijken onze glorieuze leiders in Den Haag zogenaamd verbaasd op als door hun gestelde doelen voor de gemeentes niet zijn gehaald. De subsidies zijn een schijntje tov van de benodigde middelen om huizen aardgasvrij te maken. Maar dan kan Den Haag lekker naar de gemeentes wijzen.
Wat hebben we toch een “ Armoedig Zooitje” Wethouders én raadsleden in Weert.
En hoe komt dat??? De inwoners van Weert hebben daar op gestemd!!!
De planning is al klaar (2030). Vraag me af hoe dat kan. Er is nl helemaal geen plan. (behalve dan “We beginnen met isoleren”) Als je een plan hebt dan kun je nl afschatten welke stap je wanneer neemt met de middelen die je hebt.
Onderdeel van het plan moet zijn: Waar halen we de benodigde energie vandaan?
Biomassa is gelukkig inmiddels zo goed als afgeschoten.
Elektriciteit uit wind en zon? Waar halen we dan de energie vandaan als de zon niet schijnt en het maar matig waait?
Groene waterstof? Gaat Weert dan zelf een waterstoffabriek bouwen? Moet lukken met al die kundige mensen in het stadhuis.
Of gaan we dan toch aan de kernenergie? Weert zijn eigen kerncentrale?
Een en ander zal landelijk aangepakt moeten worden en zeker niet op gemeente niveau.
EN ALWEER LUCHTFIETSSERIJ zoals vaker voorkomend in Weert. En het liefste alles over de rug van de Burger.
Elke wijk een eigen biomassa hoest centrale en de snippers uit Amerika halen. Dat is pas groen, de groene leugen.
Daar zijn ze laatst toch wel voor afgerekend, toch? Of is dat hier in Weert nog niet doorgedrongen?
Dan mag de gemeente ook de rekening voor de aanpassingen betalen. Net als de stemmers op weertlokaal of GroenLinks.
Typisch Weert lokaal beleid voortvloeiend uit GroenLinks. En Gabriels moet dan eerst een zijn dikke slurpende bmw verkopen en misschien terug naar Rusland gaan.
Volgende plan zal het een o zo groene biomassa centrale zijn met hout uit de Amazone.
Misschien de inwoners eens vragen of ze achter deze plannen staan? Als GroenLinks de grootse plannen was geworden, was Gabriels naar Den Haag vertrokken om daar te drammen. Nu zitten wij met dit gedram.
Bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen is het tijd om hard af te rekenen met deze groene drammers.
Herinnert u zich deze nog? Elke Nederlander krijgt op zijn 18e verjaardag € 10.000,= Idioterie uit de koker van Groens Links en D66. Het zelfde geldt voor Van het gas af. Waarom stemmen mensen eigenlijk op deze wappies?
België en Duitsland. Zetten in op aardgas. Nederland heeft daar een andere mening over. Omdat ze de afgelopen 10 jaar niet serieus geinvesteerd hebben in het c02 probleem. En te veel mensen die te veel c02 produceren. Een voorbeeld van een totaal falend Rutten beleid.
En wie betaalt al die geplande veranderingen voor de particuliere burger die vaak met al zijn geld investeren net een woning heeft kunnen bemachtigen? Zo een totale transitie (en dan tel ik de elektrische auto nog niet) kost al gauw zo’n 30 mille per huishouden (tenzij je het geluk hebt te huren want dan betaalt Wonen Limburg). Het is makkelijk praten in de politiek waar ze alles van onze belastingcenten betalen.
En als Wonen Limburg het betaald is het gratis?
Alweer zo’n ongelofelijke debiel idee. Vergeet niet dat als je Kosten Hoog oplopen door wie het komt: WEERTLOKAAL!!!
Van het gas af… Grotere luchtfietserij bestaat er niet…
ze hebben niks geleerd van het proefproject in Rotterdam. Een grote flop. Maar de Gemeente Weert is zo rijk, die gaat dat voor iedereen betalen.
Wordt dit het nieuwe normaal? Iedere week een nieuw groen plannetje van Geert. Vorige week minder auto’s, deze week minder gas. Rommelt zich via een lokale partij de lokale politiek in en gaat dan beleid voeren namens GroenLinks. Walgelijk!