B•Sassy: ‘Kijk op 17 mei eens om je heen’

5 min. leestijd
Foto via B Sassy

Soms heb je woorden, zinnen of gebeurtenissen die je voor altijd bijblijven. Sterker nog, ze gaan je leven op een bepaalde manier beïnvloeden.

In 2015 liep één van de leden van B•Sassy met haar vriendin over straat na wat drankjes in een kroeg op de Oelemarkt. Zij zou haar vriendin afzetten bij het station. Ze liepen niet hand in hand over straat, want daar voelden ze zich allebei niet prettig bij. Ze werden dan immers vaak nagestaard of nageroepen. Toch probeerden ze zich niet te veel te laten remmen door de blikken en vooroordelen van andere mensen en waren ze vrij open over hun geaardheid.

Bij het station aangekomen, namen ze plaats in het bushokje en zonder erover na te denken sloegen ze de armen om elkaar ik heen. Al gauw merkte ze dat een groepje personen dat een paar meter van hun af stond met elkaar ging smiespelen. De opmerkingen werden echter steeds luider. ‘Wtf lesbians’.. ‘Ik ga jullie klappen!’, ‘Rot op’, waren opmerkingen die hun nog bij staat. Op enig moment voelde zij zich zo bedreigd dat ze 112 hebben gebeld.

Gebeurtenis die je altijd bijblijft

Dit is een voorbeeld van zo’n gebeurtenis die je altijd bij blijft. Dit is echter niet het enige verhaal dat de leden van B•Sassy, kunnen vertellen over hun eigen ervaringen of die van mensen in hun omgeving. Bijna iedereen in de LHBTIQ+ scene heeft wel een soortgelijk verhaal. Ze weten als geen ander hoe moeilijk het is om jezelf te zijn, als je je continu bewust bent van de toch nog bestaande maatschappelijke vooroordelen. Onze maatschappij is divers en bestaat uit meer dan hetero cisgender mannen en vrouwen. En hoe dankbaar ze ook zijn voor alle progressie en mooie initiatieven de laatste jaren, stuitten ze toch op een dilemma.

In Weert is het toch geen probleem?

Sommige hetero cisgender personen hebben de aanname dat initiatieven rondom de LHBTIQ+ zichtbaarheid en emancipatie niet meer nodig zijn, omdat het allemaal wel meevalt, want ‘Het gaat toch goed in Nederland?’ Toen de bestuursleden van B•Sassy elkaar ontmoetten sprak een persoon ook soortgelijke woorden uit. `In Weert is het toch geen probleem?’. De persoon die deze woorden sprak, bedoelde het goed en had de beste intentie. Nooit had die kunnen weten hoe diep dit de leden van B•Sassy raakte, ze wisselden op dat moment een blik van ongeloof naar elkaar toe. Dit was de geboorte van B•Sassy. 

Openminded evenementen

De in 2018 opgerichte stichting B•Sassy creëert een platform voor de LHBTIQ+- gemeenschap in het Zuiden. Zo organiseert B•Sassy openminded evenementen waarbij het niet uitmaakt wat je geaardheid, gender, geloof, kleur (of wat dan ook) is. Denk aan feesten waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, avonden over maatschappelijke thema’s en een eigen podcast serie over genderdiversiteit. 

Het doel van B•Sassy is dat uiteindelijk deze initiatieven niet meer nodig zijn. Want hoe fijn zou het zijn om in een wereld te leven waar je niet beoordeeld en/of veroordeeld wordt op basis van je geaardheid, gender, geloof, afkomst etc. “Als maatschappij zijn wij geprogrammeerd om in hokjes te denken en ons te identificeren met een aantal van deze hokjes. Hierbij gaat het niet om wie de persoon daadwerkelijk is, maar eerder om het label wat aan de persoon gehangen kan worden met de daarbij horende vooroordelen.”, aldus B•Sassy.

Voordat het zover is, is het in onze optiek belangrijk om de maatschappelijke diversiteit eerst zichtbaar te maken. Op deze manier worden mensen zich ervan bewust dat er zó veel meer is dan enkel de cisgender heteroseksuele man en vrouw. Om deze reden blijft B•Sassy zich hard maken en evenementen organiseren. Zo is om deze zelfde reden ook zo’n dag als ‘Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT)’ belangrijk.

Kijk op 17 mei eens om je heen

Kijk op 17 mei eens om je heen en sta stil bij het feit dat voor veel mensen die niet tot ‘de norm’ behoren, het niet vanzelfsprekend is dat zij zichzelf mogen zijn. Niet in de wereld, niet in Nederland en ook niet in Weert. B•Sassy blijft zich om deze reden hard maken voor zichtbaarheid, emancipatie en inclusiviteit in de hoop dat het ooit inderdaad ‘allemaal wel meevalt’ en het ‘goed is in Nederland. 


Een ingestuurde bijdrage van B•Sassy.

Tags:
Deel dit bericht
1 reactie