Heylen en DHL zijn momenteel bezig met de bouw van hun distributiecentra op bedrijventerrein Kampershoek 2.0 in Weert.
Tijdens de commissievergadering Ruimte en Economie vroeg Pierre Sijben (CDA) zich af of deze bedrijven contact hebben opgenomen met de gemeente Weert over een probleem dat zou kunnen spelen met betrekking tot de huisvesting van arbeidsmigranten.
Wethouder Van Eijk: “Tijdens het kennismakingsgesprek met Heylen in 2018 hebben we het over het thema huisvesting van internationale werknemers gehad.” Dit soort bedrijven zijn daar immers mee bezig. De vestigingsbeslissing van logistieke bedrijven hangt onder andere samen met beschikbaarheid van werknemers. Niet alleen werknemers uit de regio, maar ook de beschikbaarheid van arbeidsmigranten.
“Er is niet specifiek gesproken over locaties of als mogelijkheden in Weert maar meer als thema. Daarna is er niet meer over gesproken. Met DHL is helemaal niet gesproken over het thema huisvesting van arbeidsmigranten. Dit omdat het uiteindelijk ook afhankelijk gaat zijn van de eindgebruikers op die locatie zoals het type bedrijf en het soort logistiek.”, aldus de wethouder.
De gemeente heeft wel altijd gezegd als grote logistieke dienstverleners zich vestigen in Weert dat het over het algemeen ook gepaard gaat met een behoefte aan internationale werknemers. Daar hangt ook de huisvesting van de werknemers mee samen.
Grootschalige huisvesting op bedrijventerreinen
De gemeenteraad heeft in september 2020 het geactualiseerde beleid vastgesteld voor de huisvesting van internationale werknemers. Enerzijds om de achterstand die de gemeente Weert al heeft een stukje in te lopen, maar ook nadrukkelijk om te faciliteren wanneer dat nodig is.
Achtergrond van het toelaten van grootschalige huisvesting is dat de druk op de woningmarkt groot is. Werkgevers kopen en huren huizen om arbeidsmigranten te huisvesten. Daardoor zijn er minder huizen beschikbaar voor woningzoekenden. Er is bovendien krapte op de arbeidsmarkt. De uitstroom van de beroepsbevolking neemt de komende jaren door vergrijzing toe.
Derde locatie
Naast de Industrieweg in Stramproy en de Doctor Schaepmansstraat in Weert heeft de gemeente Weert een derde locatie op het oog, maar daar is de gemeente Weert nog niet actief mee bezig. Het gaat eerst in vooronderzoek om te kijken of het aan criteria voldoet. Alleen zo kan het beste initiatief op de beste locatie landen. De gemeenteraad zal daar medio oktober / november meer over horen.
Enerzijds om de achterstand die de gemeente Weert al heeft een stukje in te lopen.
Een hele mooie zin, de werkelijkheid is: De gemeente loopt zwaar achter en heeft geen weet van het aantal panden in bezit van investeerders, die verhuurd worden aan deze arbeiders en daardoor onttrokken aan de woningvoorraad van Weert. Dat de gemeente niet of nauwelijks deze panden controleert en daardoor geen weet heeft van het aantal mensen dat er woont of waar ze vandaan komen. Maar ook de parkeerdruk van deze panden legt een last op de omgeving die vaak ingericht is op 1 auto per pand. Mooi kletsen dat kunnen ze bij de gemeente.
Kan iemand mij uitleggen wat we in de regio hebben aan dit soort bedrijven hebben behalve overlast? Ze bieden werk voor mensen die hier niet zijn en moeten worden ingevlogen en vervolgens ook nog ergens worden gehuisvest? Wie heeft hier iets aan behalve de Poolse supermarkt? Zorg dat er werkgelegenheid komt voor vacatures waar personeel voor is en liefs hoogwaardige bedrijvigheid waar de regio mee verder komt.
heel veel vergaderingen (lees oeverloos gelul) verder, is de conclusie:
we zien wel hoe het probleem zich ontwikkeld, en zullen dan (uiteraard te laat) maatregelen nemen.
ieder project in Weert wordt door de gemeente zo behandelt, omdat ze totaal geen notie hebben van de gevolgen, en niet allen in deze casus………..
3de locatie word op de Kazernelaan denk ik.
Niet te hopen. Dat heeft veel overlast gegeven.
Bovendien is dat daar hier al illegaal gedaan, dan zou ik zeggen dat je in de toekomst wordt uitgesloten.
Sowieso een triest verhaal dat de gemeente dit soort moderne slavernij ondersteunt. Voor een ‘arbeidsmigrant’ gelden normale woonwetten blijkbaar niet. Vraag me af of de toekomstige medewerkers uberhaupt een minimumloon krijgen, of onder eens ‘Pools’ of anders contract werken voor veel minder.
Omwonende van het toekomstige ‘Polenhotel’ in Stramproy, hebben dat ook als verweer aangegeven. Niet alleen de overlast in en rondom het gebouw, maar ook het probleem dat de bewoners als varkens in een stal opgestapeld worden.
Ten eerste is het gebied als industriegebied aangewezen en is bebouwing als bewoning niet toegestaan (ter voorkoming van eventueel geluidsoverlast), met uitzondering van bedrijfsbewoning. Als je er een appartementencomplex zou neer zetten voor ‘Roojer minse’, zou je er nooit een vergunning voor krijgen.
En ten tweede, als je er een appartementencomplex zou neerzetten voor ‘Roojer minse’, ter grote van het huidige gebouw, dan kan je er maximaal +/- 70 à 75 personen in huisvesten.
Het huidige toekomstige plan in Stramproy voorziet in 196 bewoners.
Waarom zou je voordat de ( buitenlandse) werknemers komen hun huisvesting door het toekomstige bedrijf laten regelen ( als voorwaarden dat je je mag vestigen)
Het is toch veel beter om het eerst een probleem te laten worden.
En dan eens kijken of er
Met wat hap en snap werk wat op te lossen is
Lijkt er op dat, als er in Weert een bedrijf wordt neergezet, waarbij dan juichend wordt verteld dat dat een x aantal banen oplevert, dat juichen eigenlijk vooral gebeurt in het buitenland.
Studenten en weertenaren mogen gewoon solliciteren en worden niet buitengesloten.
Studenten zou kunnen(zijn relatief goedkoop), maar Weertenaren? Nou ja, iedereen mag blijven hopen en iedereen mag zijn/haar mening hebben. (lees voor de aardigheid ook maar eens de andere reacties).