Uitnodigend staat het deurtje van de Plantenbieb Weert aan de Dr. Nolensstraat wagenwijd open. In de groen geverfde kast staan kamer- en vetplantjes, kruiden en andere stekjes door elkaar heen. Allemaal te wachten op een nieuwe eigenaar. Op de potjes staan namen, zoals Agave, Kalanchoë Lucky Bells, siernetel, aardbei, basilicum en drakenklimop.
Groen cadeautje
Eén pot springt eruit. Behalve de naam van de plant Aloë aristata is op de sticker te lezen ‘Deze plant en ik worden maar geen vriendjes … Maar er groeit wel al een baby aloë!’ Voor de initiatiefnemers Iris Reneerkens en haar dochter Lieke Verdonk (23) geeft dat precies weer waar de Plantenbieb Weert voor staat. “We stimuleren om plantjes te ruilen. Maar plantjes doneren of vanaf een euro meenemen kan ook. We willen op een laagdrempelige manier mensen blij maken met een groen cadeautje.”
Ruilen
De charme van de Plantenbieb vinden beide dames het ruilaspect. “Het is een leuke manier om anderen blij te maken.” Door te ruilen worden er geen plantjes weggegooid en is het voor iedere beurs betaalbaar. Verder helpt het stekken van plantjes mee aan een groenere wereld en zet het aan om weer te gaan tuinieren. “De contacten zijn leuk, maar het allerleukste is te zien dat er gebruik van wordt gemaakt.”
Hip
In Nederland, maar ook in Limburg poppen steeds meer Plantenbiebs op. In Weert, Heerlen, Maastricht en sinds kort ook in Nederweert. “Planten ruilen is hip. Vooral onder jongeren”, vertelt Iris. In coronatijd is het echt een hype geworden. Mensen hadden tijd en vonden het fijn om voor iets te zorgen. Plantjes zijn rustgevend en er is altijd wel wat te doen.” In Weert is ook een Plantenasiel. “Daar kunnen mensen hun plant doneren die ze niet meer willen. Deze wordt indien nodig opgelapt en krijgt daarna een nieuwe eigenaar. Alles geheel kosteloos.
“Ik verzorg de plantjes. Geef ze iedere dag water en zet ze in de bieb. Maar daarna laat ik ze los.”
Pannenkoekenplant
Vorig jaar bezocht Iris een Plantenbieb in Zeeland. Ze ruilde een plantje en werd daar helemaal blij van. Toen Iris van Maarheeze weer terug naar Weert verhuisde, begon ze samen met haar dochter Lieke plantjes te stekken. “Ik wilde een botanisch industrieel interieur in het nieuwe huis en daar horen plantjes bij.” Het eerste plantje dat ze stekte, was een pannenkoekenplantje. “Dat plantje is helemaal hip en eenvoudig te stekken.”
Plantenbieb Weert
Iris en Lieke zijn dit jaar in maart gestart met de Plantenbieb Weert. “We zijn er onbevangen ingegaan. Hebben het met de buren overlegd. Iedereen die we kenden reageerde positief.” Vervolgens hebben ze de facebookgroep Plantenbieb Weert opgezet. “De eerste week melden zich honderdvijftig leden aan. Inmiddels zijn we de vierhonderd gepasseerd. Boven verwachting.” Iris en Lieke zijn creatief en bedenken steeds iets nieuws. Zo maakten ze een stekjesbox met meerdere ingepakte stekjes, zodat je niet weet wat je ruilt en je wordt verrast. Laatst hebben ze online nog een wedstrijd gehouden.
Leefbaarheid
Dagelijks komen mensen bij Plantenbieb Weert een plantje ruilen. “Sommige mensen denken dat ze aan moeten bellen, maar dat hoeft helemaal niet. Ze kunnen zo een plantje ruilen.” De aanloop heeft een positief effect op de leefbaarheid in de buurt. Binnenkort ontvangt Iris uit het Leefbaarheidsfonds van Wonen Limburg een nieuwe kast die de planten nog beter beschermt tegen de zonnestralen.
Lievelingsstekje
De afgelopen tijd heeft Iris veel stekjes gemaakt. Welke ze het mooiste vindt? “De Maranta Lemon Lime. Deze plant heeft zo’n prachtige bladstructuur en groeit heel snel. Maar ook omdat er een mooi verhaal achter zit.” Iris zette op een facebookpagina hoe blij ze was dat een stekje het eindelijk goed deed en plaatste er een foto bij. Een vrouw zag dat. Ze vond het maar een zielig stekje en deed Iris een grotere stek cadeau. Een groen geluksmoment.
https://www.facebook.com/groups/760213964693037
Een bijdrage van Arjanne van Voorst