In de commissievergadering van 19 mei stond de regionale energiestrategie (RES) 1.0 op de agenda. De RES is een regionale uitwerking van het Klimaatakkoord en gericht op regionale invulling van hernieuwbare elektriciteitsopwekking door zon en wind. Het voorstel van D66 om de jongeren bij het debat te betrekken, kon op steun van wethouder Geert Gabriëls rekenen. “De jongeren zijn de generatie die straks moeten leven met de energietransitie. Dan is het goed om ze daar ook bij te betrekken.”
Volgens Pierre Sijben (CDA) is in korte tijd veel bereikt op het gebied van energietransitie in Noord- en Midden-Limburg. “De regio behaalt de doelstellingen van de RES 1.0 zonder pijnpunten. Maar de echte discussie komt bij de vervolgstappen. Wanneer het concreet wordt.” Verder vroeg hij zich af hoe de RES zich verhoudt tot de eerder vastgestelde Weerter Routekaart Energietransitie? “Ons streven is dat alles wat we in Weert doen, voldoet aan de RES en de rest is extra.” Wethouder Geert Gabriëls benadrukte dat de Routekaart leidend is. “Sommige dingen kun je als gemeente niet alleen en daarvoor trek je gezamenlijk op. Denk aan het vergroten van de capaciteit elektriciteitsnetwerk. Een energieloket kan lokaal, maar ook regionaal. En andere dingen pak je lokaal op.” Weert zet de komende tien jaar in op isoleren en onderzoekt daarnaast welke energiebronnen voor welke wijk geschikt zijn. Het gaat om drie projecten: transitiewarmte, Warm Wonen in Weert en het regionale ontzorgprogramma energiebesparing.
Leon Heuvelmans maakte een verwijzing naar operatie Tankslag in de jaren vijftig. In die tijd moesten ondergrondse tanks met olie worden verwijderd. Als het toen lukte, moet deze energietransitie ook te overleven zijn.” In de vergadering beantwoordde wethouder Geert Gabriëls de schriftelijk ingediende vragen van DUS Weert. Zo is een eigen energiebedrijf niet aan de orde, maar wordt die mogelijkheid onderzocht. De wethouder reageerde positief op een nadeelcompensatieregeling voor particulieren. “Als die er voor bedrijven is, dan is het eerlijk als die er ook voor inwoners is. Daar vinden we elkaar.” Joost Wiezer (VVD) vroeg wat er gebeurt als een of meerdere gemeenteraden van Noord- en Midden-Limburg de RES 1.0 niet vaststelt? Volgens de wethouder gaat de RES 1.0 sowieso naar het Rijk. Samen met de amendementen van de gemeenten die de RES 1.0 niet hebben vastgesteld. Rob van Dooren (DUS Weert) gaf aan moeite met deze rol van de gemeenteraad te hebben.
Terwijl het voor Weert Lokaal een hamerstuk mocht zijn, was het voor DUS Weert een bespreekstuk. “Er is zoveel tijd en energie in dit stuk gestoken. Het voorstel verdient het om ook in de gemeenteraad te worden besproken”, aldus Rob van Dooren (DUS Weert).
Een bijdrage van Arjanne van Voorst
Betrek die mensen in het debat die al hun spaarcenten straks daar in zien verdwijnen.