De meeste politieke partijen in Weert willen de inzet van de stichting Streetwise, om leegstand in de binnenstad van Weert tegen te gaan, continueren.
Om te voorkomen dat de co-financiering vanuit de provincie wegvalt wil het college van burgemeester en wethouders het beschikbare bedrag van 33.750 euro voor 2021 overhevelen naar 2022. Het zou betekenen dat de provincie Streetwise in 2021 betaalt en Weert in 2022. Het driejarig contract met Streetwise zou daarmee kunnen worden afgedekt. Wethouder Martijn van den Heuvel roemde de uitleg ervan in begrijpelijke taal door Leon Heuvelmans (PvdA).
Zeven ondernemingen hebben zich mede dankzij Stichting Streetwise in de binnenstad gevestigd. En de verwachting is dat daar nog eens acht vestigingen bijkomen.
Voor de VVD heeft een bruisende en levende binnenstad prioriteit. “Streetwise zorgt voor een extra stimulans”, zegt Lars Lambers (VVD). Ook Weert Lokaal vindt het knap wat Streetwise in corona-tijd voor elkaar heeft gekregen. Alleen is volgens Martijn Smolenaers (Weert Lokaal) niet geregistreerd welke panden nog steeds leeg blijven staan. Hij verwijst daarbij naar de in 2019 ingediend motie en sorteert daarmee voor op een Leegstandsverordening.
Het CDA staat positief tegenover Streetwise. Peter Mols (CDA) noemt Streetwise een katalysator die goede zaken kan en doet voor Weert. Lizbeth Steinbach (D66) informeert of Streetwise een rol krijgt in het citymarketingverhaal. “Het zou goed zijn als er vroegtijdig naar verbindingen wordt gezocht.” Daarentegen vindt DUS Weert het geen pas maken om voor de behandeling van de Kadernota, waar flinke bezuinigingen staan te wachten, een besluit te nemen om gelden over te hevelen naar het jaar erop. “Het gaat grotendeels om gemeenschapsgeld waar we als gemeenteraad verantwoordelijk voor zijn. Voor ons is het een bespreekstuk”, aldus Conny Beenders.
Wethouder Martijn van den Heuvel maakt zich net als partij Duijsters zorgen over ondernemers, die na stopzetting van de coronaregelingen, het niet overleven. “We willen graag doorgaan met Streetwise. “Mede dankzij Streetwise en BIZ-vastgoed zijn er grote ketens, maar ook leuke eetetablissementen gekomen.” Hij nodigt Martijn Smolenaers (Weert Lokaal) uit om samen in gesprek te gaan over de leegstandsregistratie. Verder geeft de wethouder de projectmanager citymarketing mee dat hij aandacht moet hebben voor de samenwerking met andere organisaties.
Een bijdrage van Arjanne van Voorst
Heel goed plan om met Streetwise door te gaan. Om de leegstand verder terug te dringen in Weert lijkt het me verstandig om de eigenaren van de leegstaande panden eens te prikkelen om zelf actief op zoek te gaan naar een huurden. Er zijn in Weert panden op top locaties die al jaren leeg staan. Het lijkt me sterk dat hier geen huurders voor te vinden zijn. Het lijkt er mij meer op dat de eigenaren er een top huur voor willen vangen of niet willen investeren in aanpassingen van het pand. Ik ben er een groot voorstander van dat er een leegstand-belasting in gevoerd gaat worden. Staat het pand langer dan 3 maanden leeg dat gaat de leegstand-belasting in. De hoogte wordt bepaald aan de hand van de leegstaande vierkante meters. Eur 10,00 per vierkante meter per maand lijkt me een goede start.
Verhuurder bied zijn pand aan via een makelaar of verhuurders website!, wat zou hij nog meer moeten doen?
Leegstand belasting 10 euro/m2 !! Denk eens na voordat je iets roept
Dat krijgen ze nog niet als huurprijs! En jij oppert dat als boete.
Daar zit ook het probleem. Een ondernemer moet ondernemen en niet achterover leunen. Als jij een pand, zoals het geval is bij het oude ABN/AMRO pand, al meer dan 10 jaar bij een makelaar had staan en nog steeds geen huurder hebt dan was je volgens mij al lang van makelaar veranderd. En zo kan ik nog wel een paar panden opnoemen. De reactie die u geeft is precies de reactie die de ondernemers moet prikkelen. Dus een leegstand belasting is echt geen onzin. Ik denk dat de wethouder hetzelfde bedoelt alleen een andere naam geeft, leegstandsverordening.
Er is simpel weg geen behoefte aan winkelpanden, concurrentie is te zwaar met online shoppen.
Misschien een restaurant? Die hebben we ook genoeg in weert en met de nasleep van corona waagt een starter zich hier ook niet aan.
Dus gewoon lekker wachten op woningbouw. (Panden stijgen elk maand een paar procent, verhuur is maar hopen dat je je centen krijgt aan het einde van de maand)
De laatste alinea geeft denk ik het antwoord op de grote leegstand in Weert en bevestigd mijn eerdere opmerking dat ondernemers niet willen ondernemen. Een ondernemer neemt per definitie risico’s. Dat noemen we ondernemers risico. Dus voor mij een rede te meer om snel over te gaan tot het heffen van de leegstandsbelasting.
Beboeten of niet, verander eerst eens die zogenaamde A1 locatie in de binnenstad, dat zorgt voor de inmense hoge huur bedragen.