Begin 2020 is naar aanleiding van een initiatief van hondenbezitters het omheinde
hondenravotterrein aan de Ringbaan-Noord op Boshoven gerealiseerd.
De realisatie kwam voort uit de wens om het gebruik van het hondenravotterrein veiliger te maken. Het omheinen van het hondenravotterrein in de wijk Boshoven was een proef en deze is inmiddels geëvalueerd.
Meldingen
Er zijn geen klachten en meldingen binnen gekomen over overlast. Wel zijn er sinds het omheinen en egaliseren van het hondenravotterrein diverse meldingen binnen gekomen met ideeën om het terrein verder te verbeteren.
Waar mogelijk is tegemoet gekomen aan deze meldingen. Zo is de plaatsing van afvalbakken verbeterd, zijn er overtollige stenen van het terrein verwijderd en er is een grote poort geplaatst voor de grasmaaier om het terrein beter af te sluiten, zo meldt de gemeente Weert.
Moeilijker op te lossen: ongewenste opening
Ook zijn er enkele meldingen binnen gekomen over problemen die moeilijker op te lossen zijn. Deze meldingen gingen over een ongewenste opening van het hek bij de sloot en de aanwezigheid van twee greppels aan de binnenkant van de poort. Bezoekers maken zich zorgen om mogelijkheden voor honden om toch van het terrein te ontsnappen en het gevaar voor zowel mens als hond om in de greppels te vallen en zich te bezeren.
Deze knelpunten zijn helaas niet zomaar op te lossen. Het is onwenselijk om een hek in de sloot te plaatsen. Daardoor kan de waterstroming worden verstoord wanneer het gaas vol raakt met begroeiing. De greppels kunnen niet verplaatst worden. Ze zijn op deze manier geplaatst om werkzaamheden zo veilig mogelijk uit te kunnen voeren en om te zorgen voor de juiste afwatering van het terrein, zo staat in een brief aan de buurtbewoners.
Vaker gebruik
Uit de enquête komt naar voren dat men vaker gebruik maakt van het terrein sinds het is omheind. Bezwaren die er van tevoren waren met betrekking tot overlast door hondenpoep en zwerfafval blijken veelal niet te spelen. Hondenpoep wordt niet altijd netjes opgeruimd, maar het probleem is volgens de gebruikers van het terrein op het hondenravotterrein minder groot dan in de wijk zelf.
Over het algemeen is men positief over het omheinen van ravotterreinen en ziet men het als een goede en wenselijke faciliteit in de buurt.
Toch geeft een deel van de gebruikers van het terrein aan niet helemaal tevreden te zijn met de huidige staat van het hondenravotterrein. Zij laten hun hond niet graag loslopen op het terrein en geven aan dat het terrein niet aan hun wensen en behoeften voldoet. De reden hiervoor zijn de moeilijker op te lossen knelpunten die ook al uit de meldingen naar voren zijn gekomen, namelijk de opening van het hek bij de sloot en de aanwezigheid van de greppels op het terrein.
De middenweg
Om de eerder genoemde redenen is het niet mogelijk om helemaal tegemoet te komen aan de wensen van omwonenden. Wel is er gezocht naar een mogelijke tussenoplossing die de knelpunten wat minder groot kunnen maken. Voor de opening in de omheining bij de sloot is deze gevonden door het hek bij de ringbaan wat verder door te trekken.
Onderzoekende honden kunnen dan nog steeds van het omheinde terrein afschieten, maar daarna is de verdere doorgang naar de ringbaan wel afgesloten. Dit verkleint het risico dat honden de ringbaan op rennen aanzienlijk.
Hoewel de gemeente Weert de hond als melkkoe gebruikt is het een van de meest hond onvriendelijke stad van Nederland. En nou moeten we ook nog ontzettend dankbaar zijn dat we een paar vierkante meter “omheind” stukje grond hebben waar de hond even kan rennen. Die na een paar seconden al aan de andere kant van het stukje grond is. Ze zouden het voorbeeld van andere steden en dorpen moeten volgen. En deze vragen niet eens hondenbelasting.
Slummme heeft zeker zelf geen hond,
Anders had je zeker een fatsoenlijke reactie gehad. Bah bah
Nou ja…! Hondenbezitters….zit niet te mouwwwwen …..en steek zelf de klauwen uit de mouwen.
Dat terrein is in principe betaald door het bedrijf dat daar het geluidscherm heeft geplaatst. De eerste keer is door de gemeente gewoon niet gecontroleerd of toegezegde werkzaamheden al dan niet waren uitgevoerd. Na een handtekeningen actie en aanspreken daarop is de gemeente deze pilot gestart met de toezegging dat de honden daarna niet meer de weg op konden (kunnen ze nog steeds), is het in eerste instantie beloofde terrein met bijna de helft verkleind en wordt er gewoon geen (doelmatig) onderhoud gepleegd, ondanks die toezegging. Wie zou dan moeten zorgen dat een en ander in orde is?
Mooi antwoordt, hondenbelasting moeten betalen en dan het onderhoud van een zogenaamde honden uitlaatplaats ook nog moeten doen, NEE bedankt Hendrik!!
Betaal jij het onderhoud van de brug?
Euh Nee. Dan niet meer zeuren over de brug
Kermis gek
zullen we dan maar gelijk al het groen zelf doen?
Naast de twee genoemde niet opgeloste knelpunten is er nog een derde, nl het onderhoud. De toegang naar de poort vanuit de Eindhovenseweg (het gedeelte naast de tunnelbuis) is weer ontoegankelijk door onkruid (waaronder ook brandnetelen) van meer dan een meter hoog. Hier is na de opening 1 keer (herfst 2020) het onkruid verwijderd. De sloot waar geen gaas in kan komen is niet meer te zien, evenmin als een hond die daar in gaat) door onkruid en riet van meer dan een meter hoog. Ook daar is, net als langs de tunnel, na de herfst 2020 niets meer aan gedaan ondanks beloften van de gemeente dat regelmatig te onderhouden. En ja, ook ik weet dat 1 x per jaar ook gezien kan worden als regelmatig onderhoud, maar dat kan toch niet de bedoeling zijn bij een terrein dat voor gebruik door mens en dier is aangelegd. En die greppel die aan de binnenzijde van de omheining is gegraven (zg. voor afwatering maar er heeft nog geen water in gestaan) is erg eenvoudig weer dicht te gooien.
leuk verhaal!! Op deze site doet er niemand iets mee!!
je kan je verhaal/isseu melden bij de gemeente website,topic
Melding openbare ruimte
Is al diverse malen door gebruikers bij de gemeente aangekaart maar er wordt gewoon gezegd dat ze toch waarschuwingsborden hebben geplaatst en verder loze beloftes. Net zo iets als de eerste keer na plaatsing van het geluidscherm. De raad vraagt of alles is uitgevoerd, de toenmalige wethouder zegt ja en iedereen gaat gewoon verder zonder te controleren. Doe zo iets maar eens bij een particulier bedrijf. En dan roept de politiek dat ze het vertrouwen van de burger moeten terugwinnen.
En durf hier maar eens iets over de gemeente of gemeenteraad te zeggen en de hel breekt los
Zeker wanneer ik iets schrijf.