Blij en trots leidt Bianca Meinhardt de aanwezigen rond tijdens de feestelijke opening van hun woonwagen aan de Poorterweg op woensdag 21 juli. Bij de deur liggen meerdere schoenen. “In onze cultuur doe je je schoenen uit als je binnenkomt”, vertelt Bianca.
Tijdens de toespraak van René Clement, directeur vastgoed Wonen Limburg pinkt Bianca een traantje weg. “Onze motivatie staat naast ons, onze zoon Nino. Wij wilden niet dat hij op een tablet aan zijn kleinkinderen moet laten zien hoe wij vroeger als Sinti in woonwagens woonden. De woonwagen hoort bij onze cultuur. Gelukkig zijn daar steeds meer mensen van doordrongen.”
Lint
Een familielid leest een zelfgemaakt gedicht voor. In poëtische woorden benadrukt het nog maar eens hoe belangrijk de woonwagen is in de Sinticultuur. Vervolgens knipt Nino een kleurig lint door, waarmee de woonwagen officieel is geopend. Als Bianca de taart met het symbool van de Sinti en de opdruk van de nieuwe woonwagen aansnijdt, kan het feest met live muziek beginnen. Zeker als pastoor Van der Zandt de woonwagen heeft ingezegend.
Nieuwe woonwagen
De nieuwe woonwagen is robuust, 14 bij 6 meter. Onder de woning zit een onderstel met wielen. Door de kunststof steenstrips ziet het er modern uit. Het is zo goed geïsoleerd dat het is voorbereid op als we van het gaf af moeten.
“De woonwagen kan nu weer 50 jaar mee”, vertelt René Roumans, coördinator woonwagens van Wonen Limburg. Vanaf december 2019 is hij namens Wonen Limburg erbij betrokken. “In 2017 lag er een vervangingsopgave. Toen was het beleid erop gericht om woonwagenbewoners aan een vast huis van steen te helpen. Maar door de inzet van Bianca is daar verandering in gekomen en beseffen we nu dat wonen in een woonwagen een recht is dat gerespecteerd moet worden.”
Erkenning
Veel mensen hebben Bianca ondersteund in haar gevecht voor erkenning van de Sinticultuur. Zo ook Ed Snaphaan namens de Raad van Advies Burgertop Limburg. “De ene gemeente had dit beleid, de andere dat beleid. Waarom doen ze het niet samen?” Zoon Nino is blij met het veranderde beleid. “Mensen luisteren nu naar ons en nemen onze cultuur serieus.”
Een bijdrage van Arjanne van Voorst
Prima huisvesting lijkt mij.
Na ruim 30 jaar inkrimping van de huisvesting voor Sinti en Roma mensen op de wijze hoe deze willen wonen. Een einde aan deze stille onderdrukking, 37 fotootjes daarvan veel en wat kost dat huis als reactie daarop.
Jonge jonge, Rien en Rick, ga jezelf in de hoek zitten schamen.
Welke onderdrukking? Het streven moet zijn integratie en samen leven in plaats van getto vorming en vrij plaatsen voor voor van alles en nog wat.
Ik heb niks met Sinti’s en Roma’s.
Ik heb wel wat met belastingen.
Snap ook dat het voor andere mensen wel een vreugd is om in een chalet te wonen.
Wie betaalt dat huis op wielen eigenlijk?
is een fotoreportage van 37 foto’s geen overkill gezien het nieuwsfeit ?