Vier woongebouwen aan de Laurenburg in Weert worden voorzien van een nieuw soort warmtepomp. Met deze innovatieve, collectieve warmtepomp kunnen alle huurappartementen in de woongebouwen in één keer van het aardgas af.
Wonen Limburg, eigenaar van de gebouwen, heeft deze bijzondere warmtepomp speciaal laten ontwikkelen. In september 2020 is de eerste installatie in werking gesteld bij een woongebouw in Venray. De ervaringen van de bewoners zijn heel positief. Ook in Weert is men enthousiast over het plan.
Er zijn voor appartementengebouwen nog niet veel opties om anders dan met aardgas te verwarmen. De meest voor de hand liggende aardgasloze alternatieven van dit moment zijn Warmte Koude Opslag (WKO), biomassa en stadsverwarming. Deze alternatieven zijn echter lang niet voor ieder gebouw geschikt, of passen niet in het energiebeleid van de gemeente Weert.
Ger Peeters, bestuurder van Wonen Limburg: “Deze hogetemperatuur warmtepomp met natuurlijk koudemiddel is heel vernieuwend en erg duurzaam. Samen met onze ketenpartners Feenstra en Kemkens heeft Servex deze pomp voor ons ontwikkeld en geschikt gemaakt voor de woningbouw. De eerste ervaringen met deze warmtepomp in Venray zijn positief en dus veelbelovend.”
Gebiedsvisie Keent en Moesel
De gebiedsaanpak van de wijken Keent en Moesel in Weert betreft ook de woongebouwen aan de Laurenburg. De sloop- en nieuwbouwplannen voor Laurenburg staan pas in fase 5 (vanaf 2033 en later) op de planning van de Gebiedsontwikkeling Keent en Moesel. De collectieve centrale verwarmingsketels van deze woongebouwen zijn echter dringend aan vervanging toe. Het onderhoud wordt elk jaar lastiger. Ook verbruikt het huidige systeem veel energie. Wonen Limburg heeft er daarom voor gekozen om dit jaar nog de verwarmingsinstallatie te vervangen door de gasloze warmtepompinstallatie. Deze nieuwe installatie kan bovendien in de toekomst hergebruikt worden, bijvoorbeeld in een ander woongebouw.
Bestaande leidingen en radiatoren worden gebruikt
Doordat het een hogetemperatuur warmtepomp is, kunnen de bestaande leidingen en radiatoren worden gebruikt. Hierdoor zijn niet veel aanpassingen in de woning nodig. De bewoners kunnen tijdens de werkzaamheden dan ook gewoon in hun appartement blijven wonen. Daarnaast blijft de stralingswarmte van de radiatoren behouden. Veel mensen vinden dat prettig. De installatie is bovendien flexibel, waardoor dit een interessante oplossing kan zijn voor projecten waar een tijdelijke installatie nodig is. Zonnepanelen wekken een deel van de benodigde energie voor de warmtepomp op, waardoor ook uitstoot van CO2 wordt verminderd.
Mede mogelijk gemaakt door
Dit project wordt uitgevoerd met Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken, waarbij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) als uitvoeringsorganisatie namens het ministerie optreedt.
De huidige projecten lukken alleen maar door door massale subsidies die op grote schaal onmogelijk houdbaar zijn. Er zouden jaarlijks tienduizenden huizen van het gas af moeten maar blijft steken bij een paar 100 en van die mensen hebben verbouwingen moeten van gemiddeld 40.000E waarvan de overheid de helft vergoede. En zelfs met die subsidies willen veel mensen niet mee doen.
Ich heb net gehuurd det de chineze 38 kolemiene goan ope make om met de koele straum te make. Hej goon we van het gaas af omdet Kaag det so gair wiltj, mer het milieu schitj der niks met op als dej anger neet met doon. Ut kosj os allen klauwe vol geld um niks.
Goed initiatief
Een systeem dat reeds beproefd is en blijkbaar , volgens de gebruikers, naar tevredenheid. Met energie die minder invloed heeft op het klimaat.
Een klein stapje om die ellendige overstromingen van enige weken geleden te verminderen of hopelijk zelfs te voorkomen.
“Met energie die minder invloed heeft op het klimaat.” Vertel eens waar komt die energie vandaan en hoeveel energie wordt er gebruikt ten opzichte van een een modern gas systeem
OK maar hoeveel energie wordt er bespaard met dit systeem tov gas? Warmtepompen zijn alleen efficiënt in combinatie met lage temperatuur verwarming. Hoge temperatuur verwarming met warmtepomp is niet innovatief alleen vreselijk energie inefficiënt gebruik van een warmtepomp. En die elektriciteit wordt dan weer opgewekt door gascentrale waardoor per saldo alleen maar veel meer energie wordt gebruikt. Wat is de invloed op de energierekening van de bewoners? Of worden die extra kosten ook weg gesubsidieerd?
Het lijkt er op of alle middelen met enorme hoeveelheden overheidsgeld (belastingbetaler) geoorloofd zijn om een dogmatisch politiek doel te bereiken van het gas af te gaan zonder dat er per saldo ook maar een gram minder CO2 wordt uitgestoten. Daar is het toch allemaal om te doen?
En daarbij zijn het vooral de grote bedrijven die met die subsidies gaan lopen
Een zeer intelligente reactie want jan de zzper had dit project ook gewild met de bij behorende subsidie.
Dikke subsidie opstrijken en ik vraag mij af of ze dan (een deel van) die subsidie gebruiken om de mensen tegemoet te komen die worden gedwongen over te stappen op elektrisch koken.
Die plaat en pannen kunnen ze voor mijn part in hun Kont steken en laat die huren graag nog enigszins betaalbaar blijven.
Helaas, de huren gaan omhoog tot precies onder de huur subsidiegrens. Dan is het nog steeds sociale woningbouw. Slimme jongens bij Wonen Limburg want bij huurwoningen tekort raken ze de woning toch wel kwijt.
Met een beetje pech ook nog met een “rugzakje”als buur.
ja er zijn wel degelijk andere oplossingen ligt ook aan je woon situatie als je alleen bent kan je ook elektrische convertoren nemen en een elektrische boiler werkt perfect en is warmer dan me gas verwarmen
Gelökkig Kaag springtj un gaat in de lócht.
Mer woe keumt dej energie vanaf om het heit te stoke in de flat? Timmermans zag wul det we boum motte umzeige en dej verstoke um stoum van te make. Det is goot veur ut milieu.
belachelijk, warmte pompen zijn waardeloos, krijgen de boel niet warm met vorst.
had, gewoon gewacht op waterstof als gas.
De gasleidingen, zijn er geschikt voor, kleine aanpassingen voor de CV ketel en gasfornuis.
Is vele malen goedkoper.
Bij mij hoeven ze er niet mee aan te komen, wand dan ga ik gewoon gasflessen gebruiken
Met het koudemiddel R290 werken ze ook nog bij vorst cop 3,28 cv water van 70 graden.
waterstof is helemaal geen oplossing, en het kost ook nog veel meer energie om te maken dan de huidige situatie met gasketels….
qua energieverbruik zou dat een achteruitgang zijn ipv vooruitgang….. waterstof word immers gewoon met ”vuile” stroom gemaakt
https://www.natuurenmilieu.nl/themas/energie/projecten-energie/waterstof/vijf-mythes-over-waterstof-ontkracht/
maar geen probleem…tegen de tijd dat de wereldbevolking verdrievoudigd is, zijn alle problemen als sneeuw voor de zon verdwenen 🙂
Ooh, heerlijk zo een antwoord!
Dan ga ik gasflessen gebruiken!!?
Dat zullen wel lachgasflessen zijn?
Met de spelling “Wand” met een d, dat lijkt me dan geen goed idee, als dat al moeilijk is..
Iedereen kan een typo maken!,
We zijn niet allemaal docent nederlands of journalist