Met de woorden: “De bron van het onderzoek is het gebouw zelf”, begon Weerternaar Twan van Rooij zaterdag zijn presentatie over de bouwhistorie van de Paterskerk op de Biest in Weert. Samen met bouwhistoricus John van den Heuvel heeft hij bouwkundig onderzoek gedaan naar de Paterskerk.
Twan en John analyseerden de bouwconstructies van de Paterskerk en vergeleken die met nog andere bestaande kerken en kloosters in het Land van Horne. Met een kleurrijke tekening maakte Twan de verschillende bouwperioden inzichtelijk.
Dat de Paterskerk als rijksmonument een hoge waardering heeft, stond aan het begin van het onderzoek al vast. “Op basis van dit bouwkundige onderzoek kan een restauratieplan worden gemaakt, waarmee de vraag kan worden beantwoord: als we restaureren, volgens welke bouwperiode/-stijl doen we dat. En wat voor consequenties heeft dat? Door de eeuwen heen zijn er aanpassingen aan de Paterskerk gedaan. Die aanpassingen horen ook bij de geschiedenis van het monument”, benadrukken Twan en John.
Herdenkingskistje
Na de presentatie overhandigden Eddy en zijn vrouw Audrey Nijsen het herdenkingskistje van de Graaf van Horne aan burgemeester Raymond Vlecken van Weert en Peter Korten, voorzitter van de Geschied- en oudheidkundig genootschap De Aldenborgh in Weert.
Het eikenhouten kistje bevat een vul- of roller balpen uitgevoerd met gerookt acacia hout afkomstig van het kasteel Nijenborgh in Weert. Verder bevat het een kopie van de zilveren Martinusdaalder die omstreeks 1562 in Weert geslagen is. Op de binnenkant van de deksel is de handtekening van de graaf weergegeven. Eddy en Audrey hebben een gelimiteerd aantal kistjes gemaakt.
Wethouder Paul Sterk trok uit de voorinschrijvers de naam van Frank van Dooren. Hij ontvangt het gebruikte zegelstempel. Kijk voor meer informatie en bestellen op www.woodartsandcrafts.nl.
Een bijdrage van Arjanne van Voorst