De Weerter raadsfractie Fractie Duijsters heeft het college van B&W gevraagd of het mogelijk is om de gemeentelijke schulden kwijt te schelden van slachtoffers van de toeslagenaffaire. De toeslagenaffaire heeft de slachtoffers hard geraakt omdat men vaak te boek stond als fraudeur.
Er wordt nu aan verschillende kanten gewerkt om hulp te bieden aan de slachtoffers van de toeslagenaffaire. Enkele gemeenten hebben hier al een voorschot op genomen, zoals de gemeente Den Haag, en schelden de gemeentelijke schulden alvast kwijt aan slachtoffers van de toeslagenaffaire.
Raadslid Karin Duijsters: ”Het kwijtschelden van gemeentelijke schulden biedt aan de slachtoffers rust en ruimte. Dit is zeer welkom, want het kan nog ‘heel lang gaan duren’, vertelde de demissionair staatssecretaris onlangs, voordat alle ouders die slachtoffers werden zijn gecompenseerd.”
1 van de problemen is dat het begrip ‘slachtoffer van de toeslagenaffaire’ zeer breed is. Meestal gaat het om een kleiner bedrag. Hierdoor is de compensatie om iedereen 30.000 euro te geven ook vaak weer niet terecht. Ene Pieter Omtzigt was het ook niet eens met deze compensatie regeling.
Dus misschien kan Mw. Duisters ook duidelijk maken wanneer je in aanmerking komt en om hoeveel mensen het nu daadwerkelijk gaat.
Het begrip ‘slachtoffer van toeslagenaffaire’ is niet breed. Je bent nl. slachtoffer of niet. Het bedrag dat u noemt van Euro 30.000,- is op de vraag van fractie Duijsters ook helemaal niet van toepassing. Men vraagt aan B&W of ‘het mogelijk is om evt. gemeentelijke schulden’ van deze slachtoffers kwijt te schelden’.
Het lijkt me een legitieme vraag, en ik ben ook erg benieuwd naar het antwoord vanuit B&W.