Momenteel worden in het bosgebied van de Weerter- en Budelerbergen kapwerkzaamheden verricht. Het gaat niet op een paar bomen, maar tientallen.
Wie over de Trancheeweg rijdt zal het meteen opvallen. Tegenover de Peelterbaan in het deelgebied Boshoverheide zijn al flink wat bomen gekapt. Het lijkt op een ware kaalslag. Maar waarvoor?
“Het gebied Weerter & Budelerbergen is door de Veiligheidsregio Limburg-Noord aangeduid als hoog / zeer hoog risicogebied voor bosbrand. Om het risico op onbeheersbare branden te beperken, wordt een strook dennenbomen gekapt”, zo licht een woordvoerster van de gemeente Weert toe.
tja kaal zand brand inderdaad niet. Ik noem dit wanbeheer. Deze arme grond groeit niet snel dicht.
Jeroen, die dennen @ de Laurabossen kun je net zo goed omzagen als ze niet al dood zijn door de dennenkever. Die lust overigens normaal niet die sparren die hier omgelegd zijn.
Het zijn wel degelijk dennen die hier omgezaagd zijn. Sparren vormen een andere boomsoort. Zilversparren worden bijvoorbeeld veel als kerstboom gebruikt. Het kerstliedje ‘O Denneboom’ is eigenlijk erg misleidend.
Schoen hout vor douglas carports. Weg met dej rommel.
Mensen, zoek nu eens niet achter elke boom weer naar een argument, maar kijk eens naar de actualiteit.
Jeroen omschrijft het juist. En daarnaast haalt het klimaat ons in. De huidige omstandigheden dwingen er toe om (impopulaire), nee geen populieren ;-), maatregelen te nemen.
Wat een drogreden. En al helemaal in dat uithoekje van de Budelerbergen aan de trancheeweg waar ze begonnen zijn en waar ook de foto’s bij dit bericht gemaakt zijn.
Veel bossen rond Weert zijn nog grotendeels dennenbossen. Die zijn ooit aangeplant om in snel groeiend, goedkoop hout te voorzien, bijvoorbeeld voor de mijnbouw. De Laurabossen (naar de steenkoolmijn Laura bij Kerkrade) danken daar zelfs hun naam aan. Naaldbos groeit sneller dan loofbos. Als je het niet uitdunt krijgen loofbomen geen kans. Naaldbos is droger, is slechter bestand tegen klimaatverandering en kent minder biodiversiteit. Of zo een kaalslag als aan de Trancheeweg echt nodig is weet ik niet, ik ben geen brandexpert en het is wel heel rigoureus. Maar ik kan me wat voorstellen bij brandgangen. En ik kan me wat voorstellen bij het uitdunnen van naaldbos om weer loofbos, oorspronkelijk bos te laten ontstaan.
Nu ik dit lees snap ik waarom ik geen reactie heb gekregen van de gemeente op mijn vraag waarom dat bos omgezaagd was. Ik vermoed dat ze bang waren voor mijn reactie. Want ik heb zelden zo een onzin gehoord, kap dan alle bomen maar om in de Weerter en Buulder bossen en dit noemt zich een groene gemeente!!! De bossen staan er al langer dat ik mij kan herinneren. En dat is zeker 40 jaar. En dan nu ineens een verhoogd risico op brand? Sorry maar dit klopt echt niet
Ik ben 71 jaren oud en heb als kind al niets anders gekend als de Budelerbergen en bossen om in te spelen en daarna bij Andre een glaasje limonade gedronken en dan naar huis.
Waarom zo druk maken om die paar bomen die geruimd worden voor de brandveiligheid. Bij de zandwinning (blauwe meertje) zijn hectares aan bomen verdwenen, hoor je nooit of zelden iets over…
zeer hoog risicogebied? belachelijke reden!
zeg gewoon wat de echte reden is!
Biomassa voorzien van hout
wat de grootste CO2 uitstoot veroorzaakt!
Centrales waarin biomassa wordt verstookt, zoals houtblokjes, stoten 20 procent meer CO2 uit dan een kolencentrale
Zou men het lef hebben om toe te geven waarom?