Midden-Limburg maakt zich sterk voor suïcidepreventie

3 min. leestijd

In Nederland plegen elke dag 5 mensen suïcide, dat zijn er 1850 per jaar. Een zorgwekkend hoog aantal mensen dat in eenzaamheid uit het leven stapt. Door het oprichten van een Suïcidepreventie actienetwerk bundelen de organisaties MET ggz, GGD Limburg-Noord en 113 zelfmoordpreventie met behulp van de gemeente Weert, gemeente Roermond en de Provincie Limburg hun krachten op het gebied van suïcide preventie. Samen zetten zij zich in om in Midden-Limburg het aantal suïcides te verminderen met als doel dat niemand meer eenzaam en radeloos sterft door zelfmoord.

Inspireren en verbinden, dat is de kern van het actienetwerk dat zich inzet om het aantal suïcides en suïcidepogingen daadwerkelijk te verminderen. Door een netwerk te creëren met partijen binnen en buiten de zorg (zoals familie en naasten, wijk- of buurtteams, huisartsen, scholen, politie, ggzinstellingen, maar ook de vervoers- en sociaaleconomische sector) zetten de organisaties zich in voor suïcidepreventie. De aangesloten organisaties gaan aan de slag met vier pijlers: trainingen, actief benaderen van risicogroepen, verbeteren van de ketenzorg en het opzetten van een publiekscampagne.

Taboe rondom suïcide wegnemen

Recent is een nieuwe landelijke 113-publiekscampagne gelanceerd: 1k-Zi3-J3. Door middel van het inzetten van deze campagne wordt ook in Midden-Limburg aandacht gevraagd voor dit onderwerp. We vinden het nog steeds moeilijk om te praten over zelfmoord, onnodig vindt ook Fien Beijers van MET ggz: “Ik schrik nog altijd van de aantallen als ik ze hoor: vijf suïcides per dag Ik hoop dat we door het opzetten van dit netwerk praten over zelfmoord stimuleren. Ik ben trots dat deze mooie samenwerking tot stand is gekomen en we ons gezamenlijk gaan inzetten voor suïcidepreventie”.

Mirjam Beelen, GGD Limburg-Noord, vult aan: “iedereen die de 1k-Zi3-J3 campagne omarmt en dit onder de aandacht brengt, draagt bij aan preventie van suïcides. We zijn blij met alle inzet die we ervaren.”

Ook gemeentes vinden het belangrijk om dit onderwerp bespreekbaar te maken en zich in te zetten. Wethouder Marianne Smitsmans, gemeente Roermond: “Ik omarm dit initiatief. Het is goed om te dat zoveel organisaties in Midden-Limburg zich samen inzetten om suïcide zoveel mogelijk te voorkomen. Dat doen we door zelfmoord bespreekbaar te maken en te zorgen voor de juiste hulp aan onze inwoners die dat nodig hebben.”


Denk je aan zelfmoord? Praat erover. Bel 0800-0113 of chat via 113.nl. 24/7 open, anoniem en vertrouwelijk. 

Deel dit bericht
Geef reactie