Wanneer mensen elkaar vinden en hun leven verder willen delen door samen te gaan wonen wordt dit door de meeste mesen als een positieve ontwikkeling gezien. Dat mensen eerst willen uittesten of dit ook gaat lukken snappen ze ook en ze begrijpen dat ze niet meteen hun eigen woning al opgeven maar eerst gebruik maken van een proefperiode om te bezien of het ook echt een gelukkige match zal zijn.
Niet vanzelfsprekend
Voor mensen in de bijstand is dat echter niet van vanzelfsprekend, zo stelt de PvdA in een brief aan het college van B&W in Weert. Wanneer er alleen al het vermoeden bestaat van een mogelijk samenwonen vindt vaak al een korting op de bijstand plaats. Hierdoor wordt het volgens de PvdA wel heel moeilijk om te werken aan een relatie. En dat terwijl juist het vinden van een nieuwe partner kan bijdragen aan het welzijn en algemeen functioneren van mensen.
Proef in Tilburg
Onlangs maakte de gemeente Tilburg bekent een proef te starten (van een jaar) waarbij iemand met een bijstanduitkering een half jaar mag samenwonen zonder dat op de uitkering wordt gekort. Dat half jaar is vaak een goede periode om te kunnen testen of samenwonen wel iets is (bijvoorbeeld in het geval van een opbloeiende relatie). Tilburg is vooralsnog de eerste gemeente in Nederland waar zo een proef zal worden uitgevoerd.
Je kan natuurlijk afwachten wat de resultaten zijn maar de PvdA Weert wil nu al het voorbeeld van Tilburg volgen. Daarnaast kan het ook positieve effecten hebben op de samenleving. Mensen worden minder afhankelijk en er wanneer men besluit duurzaam samen te gaan wonen komt ook weer een woning vrij.
De PvdA Weert zou daarom in ieder geval voorstander zijn om meteen het voorbeeld van Tilburg te volgen. Daarom hebben ze het college van B&W een brief gestuurd (zie onderstaande link). Ze vragen het college o.a. wat het huidige beleid is in Weert en of men het voorbeeld van Tilburg wil volgen.
Binnenkort zal het college van B&W antwoord geven op de vragen van de PvdA.
Lees de brief van de PvdA Weert: https://iwdg.nl/3nTsUD9 (PDF)
De betrokkenheid en drang tot vernieuwing vd Pvda trek ik in twijfel.
Als partij zijn ze in Weert uit de gratie en uitgerangeerd maar nu willen ze zich even profileren met andermans veren met het oog op verkiezingen 2022.
Het hele plan heeft een zwaar experimenteel en beladen karakter met een twijfelachtige uitkomst.
Of het gelukzalig wordt, financieel aantrekkelijk en woningen oplevert ik geloof het niet.
Die paar woningen die het eventueel oplevert worden ook nog gereserveerd voor statushouders.
Als de Pvda haar naam eer aan wilt doen is dat Arbeid.
Haal zoveel mogelijk mensen uit de bijstand en aan het werk, dan zijn ze,PvdA, goed bezig.
.
Hardlopers zijn doodlopers is een gezegde.
Schijnbaar niet besteed aan de PvdA. Ze hebben de klok in Tilburg horen luiden en blindelings willen ze het in Weert ook introduceren als gelukzalig samenwonen zonder ‘gedoe’.
Haal de mensen uit de bijstand, geef ze werk, geef ze zekerheid van een vast inkomen, geef ze onafhankelijkheid van de sociale dienst, geef ze hun eigenwaarde.Er zijn voldoende werkplaatsen beschikbaar, om- en scholingsmogelijkheden.
Diegenen in de bijstand die de zaak willen besodemieteren vinden altijd hun weg, zijn inventief en de pakkans is klein, zeer klein.
Werkverschaffing is de oplossing desnoods verplicht stellen.
In Tilburg is het een goed idee , waarom in Weert niet.
Het betekent dat 2 huishoudens een half jaar samen gaan wonen, zonder dat ze een cent hoeven in te leveren, noch een woning hoeven op te geven.
Winst : uitproberen zonder administratieve rompslomp met kans op een ‘ toeslagenaffaire’ . lukt het niet , gewoon naar oude situatie zonder allerlei ‘ scheidingsproblematiek’
Lukt het: een gelukkig stel ; De samenleving keert dan wel wat minder uitkering uit ( jouw belastinggeld) Er komt een woning vrij voor wie dan ook
Ik zie op het eerste gezicht geen nadelen.
Slim idee, als hierdoor een woning vrijkomt voor weertenaren dia al zo lang een woning zoeken. Na een half jaar weet je wel of je bij elkaar wil blijven wonen, of dat je nieuwe partner toch teveel snurkt.
Vaak zijn dat sociale huurwoningen. Komt die dan ook vrij voor een weertenaar die al jaren op de wachtlijst staat of wordt die rechts ingehaald door iemand die voorrang krijgt?
Er is landelijk veel verzet tegen het voortrekken van asielzoekers bij het toewijzen van woningen, maar vanuit Den Haag worden gemeenten onrealistische quota opgelegd die er voor zorgen dat bijna alle sociale huurwoningen naar statushouders gaan in plaats van mensen die al jaren op de wachtlijst staan.
Met de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 voor de deur is nu het moment de gemeente onder druk te zetten om de wachtlijst te respecteren en de eigen bevolking ook aan een sociale huurwoning te helpen. Anders woon je tot je 40e bij moeders thuis of nog erger bij je ex in huis omdat je beiden niets nieuws kunt vinden.