Maarheeze – De files tussen Weert en Eindhoven zijn inmiddels weer terug van weggeweest. In de beginperiode van de coronapandemie kon je nog doorrijden op de snelweg A2, maar dat thuiswerken is geen blijvertje.
Het gevolg is dat er weer elke dag een file staat op de snelweg A2. Vooral als bij Leenderheide een ongeval heeft plaatsgevonden. Er zijn nog altijd mensen die proberen om via Maarheeze een kleine tijdwinst te boeken ten opzichte van het stilstaande verkeer op de snelweg.
De inwoners van Maarheeze kunnen het sluipverkeer niet waarderen omdat het dan zo druk wordt dat ze niet eens van hun eigen oprit af kunnen komen om bijvoorbeeld de kinderen weg te brengen of naar het werk te gaan. Er zijn daarom maatregelen genomen om het sluipverkeer tegen te gaan.
Er zijn doseerlichten geplaatst, maar op sommige wegen is tussen 7.00 en 9.00 uur ook een ‘geslotenverklaring’ van kracht door middel van verkeersborden. Sommige weggebruikers wagen een gokje en proberen ongezien deze geslotenverklaring te negeren. Vanochtend waren ze ’t haasje.
De politie voerde een controle uit en 15 weggebruikers werden beboet voor het negeren van de geslotenverklaring (het rode bord met de witte horizontale streep in het midden). Zij kunnen binnenkort een envelop van het CJIB in de brievenbus verwachten.
Het negeren van een geslotenverklaring wordt beboet met een bedrag van €150 (excl. administratiekosten).
Als ik op mijn fietsje naar Eindhoven rijd vanaf Weert, komen ze je op de daar voorbij met snelheden die hoger liggen dan op de snelweg is toegestaan.
Honderdduizenden mensen in Nederland hebben last van het gedurende gehele dag langsrijden van auto’s en overig verkeer. Dus kan niet direct worden ingezien waarom de bezwaren van Maarheezenaren nu tot deze verkeersmaatregelen moeten leiden terwijl die overlast wel meevalt en slechts maximaal een tweetal uren per dag aanwezig is. Overigens zal bestemmingsverkeer en verkeer richting Sterksel hier geen last van ondervinden mag ik aannemen.
Beetje lastig te lezen, maar er lijkt ‘uitgezonderd bestemmingsverkeer’ onder het bord te staan. Deze mensen kunnen allerhande redenen hebben om daar te zijn. Misschien wel om een brief te posten, of om een marktplaats aankoop op te halen. De bekeuring houdt dan geen stand, behalve als je werd staande gehouden en zelf zei dat je geen bestemmingsverkeer was.