Het kabinet heeft strengere maatregelen genomen om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen.
Daarbij is het, volgens de Rijksoverheid, essentieel dat iedereen zich de basisregels houdt. Een van de belangrijkste basisregels is het houden van 1,5 meter afstand tot elkaar.
Dit was al een dringend advies, maar is vanaf 24 november 2021 weer verplicht. Dit betekent dat de politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) hierop kunnen handhaven. Wanneer de verplichting niet wordt nageleefd kan dit resulteren in een boete van 95 euro.
Uitzonderingen op verplicht 1,5 meter afstand houden
Iedereen van 18 jaar en ouder houdt verplicht 1,5 meter afstand tot elkaar, behalve als zij op één adres wonen. Er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld voor plekken waar een coronatoegangsbewijs nodig is. Of in situaties waarin afstand houden niet goed kan. Soms is het dragen van een mondkapje verplicht. Of gelden andere aanvullende maatregelen.
Ondernemers en beheerders zorgen voor 1,5 meter afstand bezoekers
Ondernemers en beheerders van publieke ruimten zorgen ervoor dat bezoekers 1,5 meter afstand kunnen houden van elkaar. Hiervoor zijn door de verschillende brancheorganisaties protocollen opgesteld.
Blijf de basisregels volgen
Naast het belang van 1,5 meter afstand houden tot elkaar benadrukt het kabinet dat het belangrijk is om de andere basisregels te volgen. Dat geldt ook voor gevaccineerden. Dit betekent vaak handen wassen, testen en thuisblijven bij klachten en zorgen voor frisse lucht in binnenruimtes. Hoe beter we dit met elkaar doen, hoe minder het virus zich kan verspreiden en hoe minder beperkende maatregelen nodig zullen zijn.
Als ik jou was zou ik gewoon thuis blijven i.p.v. te gaan shoppen in de munt.
70% + op de IC is ongevaccineerd, daar heb ik geen moeite mee om die te besmetten.
De overige 30% zijn mensen met andere klachten of oud, ik ga er van uit dat die nu niet door de Munt gaan lopen slenteren.
Helemaal eens.
Als de overheden maatregelen afkondigen moeten ze ook borg staan voor naleving en handhaving.
Dat kunnen ze niet aan de winkeliers overlaten.
In een winkelcentrum moeten de Boa’s handhaven ipv
rondlummelen in de binnenstad en resoluut bekeuren
Aan de andere kant zou je als overheid zijnde wat meer zelfdiscipline mogen verwachten van de burger om je aan de regels te houden. Maar dat is kennelijk teveel gevraagd van de steeds meer op de egoïstische gebaseerde mentaliteit van de medemens.
Hopeloze verwachting en inderdaad teveel gevraagd. Zelfdiscipline en zelfdestructie liggen heel eng langs elkaar. Sommigen vinden maatregelen algauw een aanslag op vrijheid, zelfbeschikking en afzetten tegen gezond verstand is schijnbaar een doel.
Daarom vind ik streng handhaven en bekeuren een doeltreffend middel om voor iedereen het gezond blijven te waarborgen.
Maar toch helaas, helaas.
wel weer vreemd, kabinet besluit tot verplichting en nog geen half uur later bericht van politiebond en boa bond dat ze niet KUNNEN handhaven omdat ze geen mensen hebben…….zal wel aan mij liggen maar ik begrijp communicatie in media niet…hebben die geen overleg met elkaar voordat ze allemaal wat gaan roepen dan??
blijkbaar niet….