Beeld Antje van de Statie komt op nieuw kunstwerk te staan

Algemeen Weert 3 reacties 2 min. leestijd
Schets via Gemeente Weert

Het Stationsplein in Weert heeft de afgelopen jaren een metamorfose ondergaan. Een onderdeel dat nog uitgevoerd moet worden is het realiseren van een kunstwerk. Dat gaat nu binnenkort gebeuren. Hierbij worden de ideeën van leerlingen van Het Kwadrant en het ‘verstopte’ standbeeld van Antje samengevoegd.

Leerlingen van het Kwadrant hebben in 2018 ontwerpen van vlaaipunten gemaakt als idee voor het kunstwerk. Een ander kunstwerk dat op het Stationsplein staat is het beeld van Antje van de Statie. Deze staat onopvallend tussen de terrassen van de gelijknamige horeca­onderneming.

Om het plein te verfraaien en sfeer en beleving te creëren, is een ontwerp gemaakt wat aansluit bij het idee van de leerlingen van het Kwadrant. Het beeld van Antje van de Statie zal uit de luwte worden gehaald en geïntegreerd worden in het nieuwe kunstwerk. Hierdoor wordt het beeld ook weer prominent zichtbaar gemaakt en wordt de identiteit van het plein versterkt.

Beplanting en houten zittingen

Het ontwerp is verder voorzien van beplanting die aansluit bij de overige vergroeningsprojecten op andere pleinen en straten in de stad. Het kunstwerk bevat een aantal houten zittingen en het kunstwerk zelf wordt uitgevoerd met cortenstaal.

Locatie

Het kunstwerk wordt strategisch geplaatst op de hoek van het Stationsplein en de Stationsstraat. De parkeerproblematiek wordt hiermee volgens de gemeente Weert direct opgelost. Daar waar momenteel ongeoorloofd auto’s al dan niet tijdelijk parkeren, kan dat straks niet meer en zullen auto’s gebruik moeten maken van de daarvoor aangewezen beschikbare parkeerplaatsen.

Het kunstwerk wordt verplaatsbaar voor evenementen (bijvoorbeeld kermis).

Participatie

Inmiddels is het ontwerp besproken met zowel de pandeigenaar als de uitbaatster van Antje van de Statie. Participatie met overige belanghebbenden, zoals Centrummanagement Weert en de Bewoners Organisatie Binnenstad, heeft plaatsgevonden. Allen reageerden enthousiast op het ontwerp waardoor een breed draagvlak is gecreëerd voor de komst van het kunstwerk, zo staat in het B&W-voorstel.

Het college van B&W heeft als beslissende partij ingestemd met het ontwerp.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Tags:
Deel dit bericht
3 reacties