Coldcase onderzoek Wies Hensen in volle gang na vele tips

5 min. leestijd

Budel – In augustus van dit jaar vroegen politie en Openbaar Ministerie tijdens een groot mediaoffensief de aandacht en hulp van de burgers in een ultieme poging om te achterhalen wie er verantwoordelijk was of waren voor de dood van Wies Hensen uit Budel in 1989.

Ontzettend veel mensen dachten met ons mee en namen de moeite om te tippen. Dat leverde het enorme aantal van zo’n 180 tips op. Nu, ruim drie maanden later, een update over de stand van zaken.

De politie kan nu helaas nog niet melden dat de zaak is opgelost, maar de intentie om deze zaak op te helderen is er nog steeds. Tijdens de mediacampagne, maar ook nog in de ruime periode daarna, kregen ze vanuit het hele land tips en informatie toegespeeld.

Ook nu komt er nog steeds af en toe een tip binnen. In dat opzicht kunnen ze zeker zeggen dat doel om opnieuw aandacht voor de zaak krijgen, en ervoor te zorgen dat de dood van Wies opnieuw het gesprek van de dag zou worden, zeker is geslaagd. Ruim 180 tips was de uiteindelijke opbrengst.

Diversiteit aan tips

Maar wat is er in de afgelopen maanden met die tips gebeurd? “Elke tip is gelezen en beoordeeld,” vertelt de leider van het onderzoek. “We hebben met elke tipgever contact opgenomen, als dat mogelijk was. Er zijn natuurlijk ook anonieme tips binnen gekomen en ook die mensen wil ik nu alsnog bedanken.” Hij gaat verder: “De informatie die we hebben gekregen varieerde. We kregen tips van mensen die met ons mee dachten in scenario’s en we kregen informatie over het busje dat door een getuige destijds is gezien. Ook ontvingen we tips over de hoek waar we naar de mening van mensen de dader of daders moeten zoeken en boden mediums hun hulp aan.” Bij de grote hoeveelheid aan tips zat ook informatie die al bij het onderzoeksteam bekend was en al eerder was onderzocht. Een team van 14 rechercheurs, onder wie diverse specialisten, zijn belast met dit coldcase onderzoek.

Tijdrovend

Uiteindelijk selecteerde de recherche zo’n 40 tips waarvan de tipgevers nader persoonlijk zijn gehoord. Dit is een zeer tijdrovende klus, die tot op de dag van vandaag nog doorloopt,” gaat de teamleider verder. “Uit deze verhoren hebben we ondertussen interessante informatie gehaald, die we in de komende tijd nader gaan onderzoeken. De tijd zal ons leren wat dit ons allemaal gaat opleveren, Hij besluit: “Ik begrijp dat iedereen heel graag wil weten of we misschien de gouden tip al hebben gekregen en of het aangetroffen DNA-spoor ons al verder heeft gebracht. Helaas kan ik daar niets over zeggen. Dat zou ons onderzoek later kunnen schaden en dat is het laatste wat we willen. We willen de nabestaanden heel graag antwoord geven op de vraag wie Wies van het leven heeft beroofd.” 

Onderzoek

Op dinsdagavond 29 augustus 1989 verdween Wies Hensen uit Budel van de kermis in haar woonplaats. Zij werd de volgende dag dood gevonden in een sloot in Dommelen. Ondanks alle inspanningen van de politie is de dader of zijn de daders nooit gevonden. Dit was reden genoeg voor een grote publiciteitscampagne waarin we een uniek middel voor het eerst hebben ingezet en nieuwe informatie te delen; de VR-bril.

De campagne werd in augustus afgetrapt met een uitzending van Opsporing Verzocht en de lancering van het eerste deel van een 4-delige podcast over de zaak. Vier dagen lang stonden we met het Mobiel Media Lab van de politie bij de kermis in Budel waar Wies 32 jaar geleden verdween. Bezoekers konden hier de plaats delict, de plek waar Wies Hensen gevonden is, door een VR-bril bekijken.

Honderden mensen bezochten het Mobiel Media Lab en namen een kijkje op de PD. De politie werd aangenaam verrast door de grote betrokkenheid die er na al die jaren nog blijkt te zijn bij de inwoners van de gemeente Cranendonck en ver daarbuiten. Ook zijn ze natuurlijk blij met de grote bereidheid die er bleek te zijn om informatie met hen te delen.

Nooit te laat om te praten

Het onderzoek naar de dood van Wies Hensen loopt dus nog volop door. Tips blijven dan ook welkom. Het is namelijk nooit te laat om te praten. Alle informatie over de coldcase vind je hier: politie.nl/wieshensen

Deel dit bericht
2 reacties