De gemeente Weert start het proces om te komen tot een structurele invulling van het Beekstraatkwartier. Het plangebied Beekstraatkwartier omvat globaal de locatie van het voormalige gemeentehuis aan de Beekstraat 54, de parkeergarage, het parkeerdek, de aan het parkeerdek grenzende woningen, alsmede een aantal aan de Beekstraat gelegen (commerciële) panden. In 2025 start de uitvoering van de plannen.
Het voormalige gemeentehuis is in 2014 vrijgekomen vanwege de verhuizing van de gemeentelijke organisatie. In 2015 is met Cwartier een exploitatieovereenkomst gesloten voor het tijdelijke gebruik van het voormalige gemeentehuis. Dit omdat een structurele invulling van het plangebied, vanwege de toenmalige economische crisis, niet mogelijk was.
De overeenkomst met Cwartier loopt tot 1 maart 2025. Gelet op de benodigde ontwikkeltijd om te komen tot een nieuw plan, wordt het proces gestart om in 2025 te kunnen starten met de realisatie van een structurele invulling.
Onderhoud gemeentehuis en woningen
De huidige invulling van het voormalige gemeentehuis door Cwartier is een succes. Alle ruimtes zijn verhuurd. Het groot onderhoud van het voormalige gemeentehuis en de in het plangebied gelegen woningen die de gemeente in het verleden heeft aangekocht, wordt op termijn echter een knelpunt. Met het oog op de herontwikkeling van het gebied is investeren in onderhoud nu steeds een lastige afweging.
Een sterke invulling voor een belangrijke plek in de stad
Wethouder Wendy van Eijk: `Het plangebied is gelegen op een zeer belangrijke plek in de binnenstad. Dit vraagt om een passende en sterke invulling. Dit dient zorgvuldig te gebeuren. Daarmee is de nodige tijd gemoeid. Reden om nu het proces te starten om te komen tot een structurele invulling. Doelstelling is om het gebied Beekstraatkwartier te ontwikkelen voor toekomstbestendige functies. Daarbij dient de potentie van de ligging in de binnenstad optimaal te worden benut om een hoogwaardige invulling te verkrijgen. Deze ontwikkeling moet bijdragen aan versterking en het vergroten van de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van de binnenstad.’
De opties voor invulling van het gebied liggen nog open, ook als het gaat over renovatie van de bestaande bebouwing, transformatie of volledige sloop en nieuwbouw.
Participatie omgevingsvisie
In 2022 wordt een participatietraject gestart om te komen tot een Omgevingsvisie. De binnenstad is een belangrijk deelgebied binnen de Omgevingsvisie. De Omgevingsvisie wordt naar verwachting vastgesteld in 2023. Deze visie vormt een belangrijk kader voor de invulling van het Beekstraatkwartier. Belanghebbenden worden benaderd om deel te nemen aan het participatietraject.
Bestuursopdracht
Het college van burgemeester en wethouders legt een concept bestuursopdracht voor aan de gemeenteraad op 9 februari 2022. De bestuursopdracht beschrijft het proces om te komen tot herontwikkeling van het Beekstraatkwartier.
Dit is zo ingrijpend, dit mag deze raad in mijn ogen NIET meer beslissen, dit moet over de verkiezingen van Maart getild worden, dit is een een sluwe truc van het huidige college !!!!!
Persoonlijk denk ik niet dat er in maart als iets is besloten. Procedures in ons land…… dan mogen we allemaal protesteren en de boel nog wat jaren vertragen.
En de boel moet nog getekend worden. Minstens 2 jaar
Hoop dat de “inspraak” beter en sneller verloopt dan bij het Van Horne Kwartier, het gebied rond de Van Horne-kazerne en de Lichtenberg.
Ben bang dat dit weer iets wordt van dag parkeervoorzieningen, dag historische panden en hallo bankrekening van een of andere projectontwikkelaar. Ben zelf in de Beekstraat geboren maar er is weinig tot niets terug te vinden uit die tijd, zelfs functioneel historische gebouwen (denk aan het eerste Weerter ziekenhuis) zijn verdwenen.
Het was vroeger inderdaad een echt gezellige straat met veel oude en mooie panden en inderdaad het kleine straatje met de doorgangsbogen en kopkeien met aan de wand nog de oude gasverlichting, ik ben zelf van 1950 en weet het nog goed. EN WAAR IS HET GEBLEVEN? Natuurlijk zoals met zowat alles in Weert, naar de KLOTE GEHOLPEN door de Gemeente Weert
Herontwikkeling is ook nodig, waar de oude gebouwen van drukkerij Smeets staan.
Klopt!
Moeten ze wel eerst de grand en panden nog aankopen…..
Volgens mij juist dat investeren waarschijnlijk niet rendabel is.
Historische panden slopen lijkt mij hier niet aan de orde, dus niet relevant.
Ik ken verder niemand die het mooi vindt.
Wat is nu eigenlijk belangrijk? Mooi of functioneel? Zoals ze zelf aangeven loopt het als een tierelier, alles is verhuurd.
Het was een reactie op de opmerking van Paul over het slopen in het verleden.
Dat is volgens mij dus geen reden om dit lelijke gebouw te behouden.
Je hebt gelijk over het functionele.
Blijft het onderhoud dus het probleem. Waren die tegeltjes op het dak bijv geen asbest?