Internisten brengen Spoedeisende hulp team SJG op sterkte

6 min. leestijd

We leven in een mooi land, want als je in Nederland direct medische hulp nodig hebt, is die ook voorhanden. In eerste instantie is dat de huisarts, maar wanneer er verdere behandeling nodig is of er is acuut gezondheidsgevaar word je doorgestuurd naar de spoedeisende hulp van een ziekenhuis. Dat is in Nederland goed geregeld.

Er is echter in Nederland ook al jaren een tekort aan spoedeisende hulp artsen. Daar heeft SJG Weert een oplossing voor bedacht: de inzet van internisten acute geneeskunde. Dat zijn internisten (artsen met het specialisme interne geneeskunde) die nog een extra specialisatie hebben gedaan op acute zorg, zoals we spoedzorg ook wel eens noemen. Zij hebben nu een leidinggevende en coördinerende rol op de spoedeisende hulp in Weert.

Meerdere ziekenhuizen spelen met hetzelfde idee, maar SJG Weert is het eerste ziekenhuis in Nederland dat de plannen nu in de praktijk brengt.

“Een oplossing uit nood geboren, die in de praktijk heel goed uitpakt”

We hebben in Nederland het comfort dat de Spoedeisende hulparts (SEH-arts) als relatief nieuw specialisme inmiddels niet meer weg te denken is op een SEH. Zij zijn specialist in de eerste opvang van acute patiënten en doen dit samen met de overige medisch specialisten, arts-assistenten én de SEH-verpleegkundigen. Helaas is er echter een landelijk tekort aan SEH-artsen en zijn de Nederlandse ziekenhuizen de afgelopen jaren op zoek naar structurele oplossingen om de kwaliteit van zorg hoog te houden.

Hoewel deze oplossing uit nood geboren is, zien spoedeisende hulp arts, Dan Thao Vy en internist acute geneeskunde, Marjolein Kremers veel voordelen. Dan Thao: “We leren van elkaar en worden daardoor alleen maar beter in ons vak. De overeenkomst is dat we allebei zijn opgeleid om spoedzorg te leveren: acute hulp als er geen tijd is om te wachten. Maar het accent ligt anders. Ik heb bijvoorbeeld een brede opleiding, maar met het accent op de meer snijdende vakken zoals we dat noemen. Denk bijvoorbeeld aan chirurgie en orthopedie.” Marjolein: “Ik ben in basis als internist opgeleid. Dat betekent ik gewend ben om een diagnose te stellen als de klachten niet direct laten zien waar de oorzaak is. Als je gevallen bent en je pols doet pijn, kijk je of deze gebroken is. Maar als iemand hartkloppingen heeft, duizelig is of zich algeheel niet lekker voelt, kunnen er verschillende oorzaken zijn. Die expertise sluit aan bij de toenemende vergrijzing, het toenemend aantal patiënten met meerdere chronische ziekten tegelijk en het feit dat we steeds meer (kwetsbare) ouderen op de spoedeisende hulp zien. Bij hen is het soms iets meer een puzzel om de oorzaak van hun klachten te achterhalen. Verwardheid kan bijvoorbeeld duiden op een infarct, maar zou ook zomaar kunnen komen door een verwaarloosde blaasontsteking.”

“Het team maakt de individuen sterker”

Om zich voor te bereiden op deze nieuwe rol heeft Marjolein samen met drie andere internisten acute geneeskunde aanvullende scholingen gedaan. Denk daarbij aan het opvangen en stabiliseren van patiënten na een ongeval of hoe je te werk gaat als er een heel ziek kind binnen wordt gebracht. Dat zijn onderdelen van het vak waar een internist normaal niet mee te maken krijg. “En we leren veel van de spoedeisende hulp artsen,” aldus Marjolein: “De samenwerking voelt heel goed waardoor we in korte tijd grote stappen hebben gemaakt.”

“Het is inderdaad een fijne wisselwerking,” beaamt Dan Thao: “Ieder kan zich hierdoor focussen op de onderwerpen waar hun hart ligt en waar hun eigen opleiding nadruk op heeft gelegd. Dit zal de verbeteringsprojecten op de SEH ten goede gekomen.” 

Korte lijnen maken het makkelijk

Dat SJG Weert een klein ziekenhuis is, heeft de overgang volgens beide specialisten alleen maar makkelijker gemaakt. “De lijnen zijn kort en als ik tijdens mijn dienst ruggespraak met een neuroloog wil hebben, staat die vaak binnen vijf minuten al op de spoedeisende hulp. Dat heb ik in grotere ziekenhuizen waar ik heb gewerkt zelden mee gemaakt,” legt Marjolein uit: “Dan zitten er vaak meer laagjes tussen en heb je eerst contact met de arts-assistent. In SJG Weert heb je elkaar veel sneller gevonden. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de cardioloog of de chirurg. Binnen no time staan ze op de SEH als dat nodig is.”

Naast hun diensten op de SEH werken de internisten acute geneeskunde ook op de verpleegafdeling voor het specialisme interne geneeskunde, de intensive care én zal op relatief korte termijn ook de openstelling van een spoedpolikliniek volgen. “Ook dat zie ik als een meerwaarde,” zegt Marjolein: “We zien ook hoe het op de afdeling werkt en kunt beter inschatten hoe je de spoedzorg kan afstemmen met de overige zorg van SJG.”

Tags:
Deel dit bericht
1 reactie