Exmoorpony’s Laurabossen krijgen versterking van Schotse Hooglanders

Algemeen Weert Reageer 3 min. leestijd

Natuurmonumenten werkt aan meer variatie in de Laurabossen.  In een deel van het bos hebben naaldbomen plaats gemaakt voor loofbomen. Daarnaast zijn er open plekken en verbindingen gemaakt. Grote grazers als Exmoorpony’s en Schotse Hooglanders helpen om openheid te houden en zorgen voor meer afwisseling in het bos.

Bos vol variatie

Iedere grazer heeft een ander menu en graasgedrag. Runderen eten bijvoorbeeld lange grassen zoals pijpenstro maar ook twijgen van bomen en struiken. Op de plek waar runderen gegraasd hebben komen kruiden op waar pony’s graag van eten. Daarom zet Natuurmonumenten, naast de Exmoorpony’s, ook Schotse Hooglanders in voor begrazing. De kleine kudde Exmoorpony’s krijgt versterking van drie Schotse hooglanders. De grote grazers houden de open plekken open, kortwieken struiken, trappen de bodem stuk en verspreiden zaden. Zo zorgen ze voor meer variatie in de Laurabossen.

Schotse Hooglanders

De Schotse Hooglander is een oud primitief ras dat kon overleven in de Hooglanden van Schotland. Dat maakt ze samen met hun rustige karakter geschikt om te overleven in de vrije natuur. Met hun langharige vacht en grote hoorns zijn ze een bekende verschijning in veel natuurgebieden. De kleine kudde paarden in de Laurabossen, wordt versterkt met drie jonge stieren, zo ontstaat er meer dynamiek in het begrazingsgebied. We houden de effecten van de begrazing en het gedrag van de grazers in de gaten. Het kan zijn dat er in de toekomst meer dieren worden bij geplaatst.

Bij een ontmoeting met de grazers vragen ze: houd minimaal 25 meter afstand, voer de dieren niet en houd honden aan de lijn.

(Om)kijken naar grazers

De kuddes in het Kempen~Broek staan onder regelmatige controle van de kuddebeheerder en vrijwillige veecontroleurs. Echter 24 uur toezicht is niet mogelijk. Daarom zijn alle extra ogen gericht op de grazers welkom. Mocht u in het Kempen~Broek een dier in nood zien bel dan het nummer van de kuddeverzorger. Dit nummer is 06-20817385 en staat op de blauwe bordjes bij de ingangen van begraasde gebieden.

Grenzeloze natuur

Samen met partners werkt Natuurmonumenten aan grenzeloze natuur in het Kempen~Broek. Natuur die zich niets aantrekt van lands- of provinciegrenzen. Met grote aaneengeschakelde natuurgebieden om eindeloos in te wandelen of fietsen. Een robuust gebied met ruimte voor bijzondere soorten als de zwarte ooievaar, de boomkikker en de grote weerschijnvlinder.

Deel dit bericht
Geef reactie