Storingen minigemalen gemeente Weert voortaan automatisch gemeld

3 min. leestijd
Fotograaf: Maartje van Berkel

Gemeente Weert en Waterschapsbedrijf Limburg hebben een pilotproject om ruim 400 minigemalen in de gemeente te vervangen succesvol afgerond. Voortaan worden de Weerter minigemalen aangestuurd vanuit de Centrale Regelkamer van Waterschapsbedrijf Limburg. Hierdoor worden storingen automatisch gemeld en is het systeem niet meer afhankelijk van meldingen van inwoners.

Wat is een minigemaal?

In het buitengebied kan afvalwater vaak niet door zwaartekracht worden afgevoerd. Daarvoor is een pomp nodig. Die pomp wordt een ‘minigemaal’ genoemd. Dit minigemaal pompt het afvalwater in een leiding. Van hieruit wordt het door een rioolgemaal afgevoerd naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie. In de gemeente Weert staan zo’n 400 minigemalen.

Storing voortaan automatisch gemeld

De besturingskasten van deze minigemalen binnen de gemeente Weert waren verouderd en voldeden vaak niet meer aan de geldende (veiligheids)normen. In de oude situatie waren bovendien de inwoners en ambtenaren van de gemeente Weert aan zet om storingen te signaleren en op te lossen.

De storing werd zichtbaar door een rode lamp die op de schakelkast ging branden. Afhankelijk van de opmerkzaamheid van inwoners die de storing aan de gemeente meldden, ging de storingsdienst van Weert aan de slag.

In het pilotproject zijn alle schakelkasten in de gemeente Weert volledig vervangen en aangesloten op het digitale systeem van de Centrale Regelkamer van Waterschapsbedrijf Limburg. Hierdoor zijn de minigemalen nu op afstand bestuurbaar en kunnen problemen vaak al vanuit de regelkamer opgelost worden. Het systeem is niet meer afhankelijk van meldingen van inwoners.

Nieuwe stap gezet

Weert is de eerste gemeente die op deze manier samenwerkt met Waterschapsbedrijf Limburg. Daarmee wordt een nieuwe stap gezet in een verregaande samenwerking in de Waterketen. Wethouder Martijn van den Heuvel: ”De gemeente Weert en Waterschapsbedrijf Limburg zijn al jaren samen aan het innoveren op het gebied van watermanagement. Met de vervanging van de minigemalen gaan we weer een stap verder met synergie in de waterketen. Heel indrukwekkend en met vele voordelen.” Ook Arnold Jansen, lid van het dagelijks bestuur van Waterschapsbedrijf Limburg, is enthousiast: ”De volgende stap is om deze innovatieve aanpak verder uit te rollen naar andere gemeenten in Limburg. Wij zijn er in elk geval klaar voor.”

Deel dit bericht
Geef reactie