In februari 2020 maakte de familie Lemmers bekend dat ze een invulling hadden gevonden voor hun leegstaande bedrijfslocatie aan de Koenderstraat in Weert, namelijk een stadsboerderij.
‘Stadsboerderij Hushoven’ moet worden ingericht als een gemengd bedrijf, met zowel veeteelt (o.a. 8000 legkippen, 185000 vleeskuikens en 100 vleesvarkens) en een boomgaard bestaande uit een kleine 3000 fruitbomen. Daarnaast wil men een supermarkt realiseren met streekproducten voor consumenten. Ook is het voornemen om (kook)workshops aan te bieden en wordt er een zorgboerderij opgestart. De initiatiefnemer wil de bezoekers laten ervaren hoe een toekomstig kleinschalig boerenbedrijf er uit kan zien.
Verzet
Nadat het plan naar buiten werd gebracht startte een participatietraject. Zo’n traject is bedoeld om te verkennen wat de ideeën van inwoners zijn. Gaandeweg het traject nam het verzet tegen de plannen toe. Buurtbewoners, verenigd in een klankbordgroep, vrezen voor een onleefbare buurt. Dit door o.a. het toenemend aantal verkeersbewegingen en de grote koeling die geluid maakt. Deze koeling was voorheen bedoeld voor de opslag van 16 miljoen eieren.
175 handtekeningen
Tijdens de raadsvergadering van woensdagavond spraken twee buurtbewoners de gemeenteraad toe via spreekrecht. Ze gaven aan dat 95% van de buurt tegen het plan is. Er zijn 175 handtekeningen opgehaald van buurtbewoners die het plan niet ondersteunen.
Volgens de buurtbewoners ligt er een fout fundament ten grondslag aan de plannen. “Op papier lijkt het allemaal goed, maar de buurt ervaart het anders”, zo lichtte een bewoonster toe. Ze geeft aan dat het participatietraject niet prettig en niet constructief is verlopen. Geen enkele suggestie van de buurt is overgenomen.
Op papier wordt gesproken van een kleinschalige stadsboerderij. Maar de buurtbewoners vinden het voor die locatie een groot gemend bedrijf. Met o.a. industriële verwerking en een supermarkt van 600 vierkante meter. Volgens hen hoort zo’n stadsboerderij op een industrieterrein thuis en niet in het buitengebied.
Men vreest voor de vele verkeersbewegingen. Niet alleen van de bezoekers, maar ook van het vrachtverkeer voor de producten, dieren en andere goederen. En dat door het dorp Laar en over een smalle Koenderstraat van drie meter breed.
Wensen en bedenkingen
De raadsleden van de gemeente Weert mochten gisteren hun wensen en bedenkingen kenbaar maken. Een soort van advies aan het college van burgemeester en wethouders (B&W). De raadsleden worstelen er een beetje mee. Ze willen ondernemers in Weert steunen, maar de kritiek van de buurtbewoners niet zomaar naast zich neerleggen.
Een van de wensen en bedenkingen die door de meerderheid van de raad werd gesteund is het uitvoeren van een onafhankelijk verkeersonderzoek.
Nog geen besluit
Of de beoogde stadsboerderij er ooit gaat komen is onzeker. De gemeenteraad zal over enige tijd nog moeten instemmen met een wijziging van het bestemmingplan. De wijziging van het bestemmingsplan is noodzakelijk om op de betreffende locatie een supermarkt en streekmarkt te kunnen realiseren.
De raad wacht eerst de resultaten af van o.a. het verkeersonderzoek om vervolgens een besluit te nemen. Mocht de gemeenteraad geen groen licht geven dan is het maar de vraag of het initiatief rendabel genoeg is voor de initiatiefnemer.
Jeroen Goubet Juul van Kempen • 2 jaar geleden
Op een deze manier creëren boeren zelf het verdiende draagvlak voor hun vak. Want dat het boeren in meer of mindere mate anders moet daar zijn gelukkig steeds meer mensen van overtuigd. Behalve een radicale groep die ook, zo blijkt vandaag maar weer, enkel de confrontatie kiest en een uitgestoken hand van het landsbestuur afslaat. Jammer. Maar met dit soort initiatieven zet je je zaak pas echt kracht bij en toon je lef. Te meer ook omdat het tussen de initiatiefnemers en de gemeente in het verleden niet altijd soepel is gegaan vind ik het meer dan bewonderenswaardig dat dit wordt opgezet. En ook nog eens in overleg met de buurt. Een groot, groot compliment!
Voor de bewoners op Hushoven en Laar, zo denkt Jeroen van Weert lokaal erover.
Ik denk dat de loder het beste antwoordt is voor deze achterhaalde leegstaande vlees stikstof en ammoniak fabriek. Met een loder liggen ze zo plat, liggen toch geen zonnepanelen op, dus zo maatschappelijk wordt er niet gedacht bij de familie, lege megadaken.
Dit is geen stadsboerderij, maar een fabriek.
De huidige eigenaren, zijn de nazaten van de familie L. ( die raadslid en wethouder waren ) die al zeer geruime tijd zich net niet aan sommige regels hielden…..en daardoor op Laar links en rechts complexen konden bouwen…volgens dubieuze omstandigheden.
Het moet nu voor eens en voor altijd maar eens afgelopen zijn met de familie L. met dat “gesjoemel”…!!
Wouw de gemeenteraad weet goed om te gaan met heikele kwesties.
Na ongeveer 100 jaar ellende en strijd om de eierhandel weg te krijgen , zou er terug komen varkens ,kippen en eieren. Een duidelijke verbetering.
Landelijk gezien is er een bouw infarct , mogen we niet harder rijden dan 100 en moeten varkensboeren tegen grof geld uitgekocht worden vanwege het stikstofprobleem.
Dus gaat deze familie uitbreiden met varkens en kippen ( stikstof vrije ? ).
En de gemeente wacht een verkeersonderzoek af.
Juist Handig Gepast etc
”’DE GEMEENTE WACHT EEN VERKEERSONDERZOEK AF”, de gemeente heeft wel degelijk een grote PAN af, het is bij hun al vele jaren bekend welke gevaren deze Koenderstraat met zich meebrengt. Mensen met kinderen wonen daar, veel mensen hebben paarden en pony’s, er moet gelopen en gefietst worden en dat alles wordt nog eens vergezeld door zwaar verkeer waar totaal geen plaats voor is. Het is altijd al passen en meten geweest en wie deed er wat aan?? Zeker de gemeente Weert niet!!!!!!